25 Wrz 2011, 19:20
Ja jako pierwsze auto miałem automata- Peugeota 607 3.0 V6 207KM i naprawdę jeśli chodzi o komfort to super. Choć szkoda, że skrzynia tylko 4-biegowa, ale to było rekompensowała duża moc silnika. Auto już sprzedane i szukam nowego auta- koniecznie z automatem.
Do kpprzemek:
Według mnie twoje poglądy są trochę stereotypowe. Większość polaków osoby mające auto z automatyczną skrzynią biegów traktuje jako tych, co nie potrafią zmieniać biegów. Ale spróbuj kupić S-klasę w wersji z automatem... Automaty będą coraz częściej wybierane przez użytkowników aut ze względu na komfort użytkowania i niską awaryjność(użytkownik nie ma przecież wpływu na pracę skrzyni, tak jak w przypadku manuala, gdzie niewłaściwe używanie sprzęgła szkodzi skrzyni). Można także zauważyć, że większość znanych, popularnych(nie mówię tu o np. Dacii, czy Tacie) w prawie każdym modelu oferuje za dopłatą skrzynię automatyczną. Dla młodego kierowcy automat jest szczególnie dobry ze względu na możliwość poświęcenia większej uwagi na sytuację na drodze, a ta pogarsza się z każdym rokiem ze względu na wzrastającą ilość aut na drogach. A amerykanie? Znakomita większość aut z ameryki to automaty. Dlaczego? Bo amerykanie lubią sobie upraszczać życie i mają wyższe zarobki, niż polacy, więc producenci aut na rynek amerykański nie oszczędzają na skrzyniach biegów, oferując gorsze, mniej komfortowe skrzynie manualne.
Polecam klasyczne automaty, ale pamiętaj, że przed kupnem auta z automatem musisz odbyć długą jazdę próbną z automatem- sprawdzić skrzynię w różnych warunkach. Jeśli Twoim zdaniem coś haczy, nie pracuje tak jak powinno- nie kupuj.