Pierwszy samochód za 10-11tys automat

18 Wrz 2011, 15:06

Witam planuję zakup samochodu z automatyczna skrzynia biegów jest to mój pierwszy samochód. Co polecacie i dlaczego diesel lub benzyna+gaz poj min. 1.6- max 2.2.Co polecacie?? I jeśli ktos posiadał lub posiada automata proszę o wrazenia z tym zwiazane.
kanciapa
Obserwowany

18 Wrz 2011, 15:14

Samochód z automatem?
Jeśli jesteś człowiekiem, który cały czas potrzebuje być pod telefonem, i nie masz czasu machać wajchą- ok. Jeśli robisz co drugi dzień trasy po 500km- możesz być zmęczony ręczną skrzynią biegów.
W żadnym innym przypadku nie widzę uzasadnienia dla automatu, w dodatku w pierwszym samochodzie. Kup coś, jak Bozia przykazała, z najnormalniejszą pod słońcem ręczną skrzynią biegów, i opanuj ją do perfekcji, bo nie sądzę żebyś był geniuszem prowadzenia samochodu po gołym kursie prawa jazdy. :)
kprzemek11
Nowicjusz

Auto: 323F BG 1.6 16V

19 Wrz 2011, 14:45

Powód zakupu automata nie wzioł się z tego ze nie umiem zmieniac biegów ale dla własnej wygody wynikajacej z uwarunkowan zdrowotnych. Jeśli ktoś może powiedzieć o jakimś samochodzie z automatem będę bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
kanciapa
Obserwowany

19 Wrz 2011, 15:19

Automat fajny jest(jak juz raz kupisz autko z automatem, nie bedziesz chcial wracac do manuala), zacznijmy od tego ze w malych autkach ciezko o automat, bo zwykle nie kupuje sie auta malego sredniej klasy z automatem ze wzgladu na duza doplate. Na twoim miejscu bym w BMW E36 lub E39 celowal, Audi A6 C4, ew jakiegos Saaba, chcesz duze autko w lepszy roczniku, to doloz z 2-3k zl i kup Rovera 75 2.0 V6. Mondeo MK2 w sumie tez dosc latwo powinno sie dorwac z automatem... ale ponad 10 letnie mondeo, to nieustanna walka z rdza. Mercedes W202 tez jest, ale moze byc ciezko o jakiegos w fajnym stanie, chociaz w benzynie, moze cos by znalazl.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

20 Wrz 2011, 19:49

Ja byłem przeciwnikiem automatów aż do teraz. Mam w W124 taki i bardzo fajnie się jeździ, wygoda przede wszystkim, silnik nie jest tak wysilony jak przy manualu, żywotność takiej skrzyni tez jest duża jak się dba. Do aut dodanych przez poprzednika dorzucę właśnie Merca 124, może jakaś Omega.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

25 Wrz 2011, 19:20

Ja jako pierwsze auto miałem automata- Peugeota 607 3.0 V6 207KM i naprawdę jeśli chodzi o komfort to super. Choć szkoda, że skrzynia tylko 4-biegowa, ale to było rekompensowała duża moc silnika. Auto już sprzedane i szukam nowego auta- koniecznie z automatem.

Do kpprzemek:
Według mnie twoje poglądy są trochę stereotypowe. Większość polaków osoby mające auto z automatyczną skrzynią biegów traktuje jako tych, co nie potrafią zmieniać biegów. Ale spróbuj kupić S-klasę w wersji z automatem... Automaty będą coraz częściej wybierane przez użytkowników aut ze względu na komfort użytkowania i niską awaryjność(użytkownik nie ma przecież wpływu na pracę skrzyni, tak jak w przypadku manuala, gdzie niewłaściwe używanie sprzęgła szkodzi skrzyni). Można także zauważyć, że większość znanych, popularnych(nie mówię tu o np. Dacii, czy Tacie) w prawie każdym modelu oferuje za dopłatą skrzynię automatyczną. Dla młodego kierowcy automat jest szczególnie dobry ze względu na możliwość poświęcenia większej uwagi na sytuację na drodze, a ta pogarsza się z każdym rokiem ze względu na wzrastającą ilość aut na drogach. A amerykanie? Znakomita większość aut z ameryki to automaty. Dlaczego? Bo amerykanie lubią sobie upraszczać życie i mają wyższe zarobki, niż polacy, więc producenci aut na rynek amerykański nie oszczędzają na skrzyniach biegów, oferując gorsze, mniej komfortowe skrzynie manualne.

Polecam klasyczne automaty, ale pamiętaj, że przed kupnem auta z automatem musisz odbyć długą jazdę próbną z automatem- sprawdzić skrzynię w różnych warunkach. Jeśli Twoim zdaniem coś haczy, nie pracuje tak jak powinno- nie kupuj.
Xpiter
Nowicjusz

Auto: Peugeot 607 3.0 V6 207KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Seat Leon III - oszałamiający design
    "Dzięki swojemu dynamicznemu i pewnemu charakterowi, nowy SEAT Leon odnajduje należne mu miejsce. Ma zdecydowany wygląd”, mówi Alejandro Mesenero-Ramanos, szef zespołu projektantów SEAT-a. "Swoim wyglądem ...