Nowe, do 120k PLN, na trasy, dobrze wyciszone

13 Lut 2019, 13:25

Cześć,

szukam nowego samochodu - auto na trasy (80% to ekspresówki i autostrady, udział miasta to poniżej 10%). Roczne przebiegi to około 35 tys PLN. Zależy mi na:

1. Wyciszenie (obecnie jeżdżę focusem z 1.6 tdi, powyżej 120km/h jest już bardzo głośno)
2. Pakowność - segment D. Najlepiej liftback lub kombi
3. Niskie zużycie paliwa - na super osiągach zależy mi mniej.

Faworyci:
1. VW Passat z 2.0 TDI - niestety nie mam możliwości przetestowania z mojej okolicy (mają tylko 1.4 TSI). Tu kombi
2. Skoda Superb z 2.0 TDI. Wyciszenie zakładam odrobinę gorszę niż w Passacie. Tu wystaczyłby liftback
3. Mazda 6. Jeździłem wersją przed liftem, benzyną. Było głośno. Tu również kombi.

Pytanie czy ktoś z Was ma porównanie między autami jak wyżej (chodzi mi głównie o wyciszenie). Generalnie na każdym z forów odnośnie danego modelu jest mnóstwo narzekań na głośność w kabinie - najwięcej na forum KIi (optima) i mazdy, najlepiej wygląda tu chyba passat
PiotrekF
Nowicjusz

Miejscowość: krk

13 Lut 2019, 13:49

Dla mnie sprawa jest jasna - musisz się po prostu przejechać każdym z nich, bo każdy ma inne kryteria wobec wyciszenia. Podobnie, gdybyś pytał o auto sportowe - jeden zadowoli się VW Up! GTI, a drugi nie wsiądzie do niczego poniżej Ferrari 488.

Jeździłem Superbem i Mazdą, obydwa diesle i jak dla mnie Skoda < Mazda. Można się jeszcze zainteresować Fordem Mondeo, który zasadniczo jest chyba najcichszy z tej trójki. Peugeoty też dobrze izolują od otoczenia, ale nie wiem jak ma się cenowo nowe 508 do budżetu.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Lut 2019, 16:20

Z takim budżetem poszedłbym w volvo v60, pierwsza gen. sporo tego jeszcze u dealerów, na drugą minimum 134tys
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

13 Lut 2019, 22:58

Dlaczego ograniczasz się do 3 samochodów? Sprawdź wszystko, co jest na rynku: nową Toyotę Camry, Opla Insignię i inne. Przejedź się każdym z nich, wybierz najwygodniejszy i najcichszy, bo to jest w trasie najważniejsze. Negocjuj cenę. Jak trzeba sprawdź ceny u różnych dealerów danej marki. Wybierz, co Ci się podoba, kup, ciesz się wozem i pochwal się na forum. Powodzenia! :ok:
aGradory

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Hilux 1968 rok
    Projektanci pierwszego Hiluxa raczej nie byli świadomi, że to właśnie ta nazwa stanie się synonimem niezawodności. Hilux jest znany z tego, że nie sprawi zawodu w najtrudniejszych warunkach terenowych na świecie. W 2003 roku ...