Nowe klocki i głośne piszczenie.

10 Wrz 2019, 17:49

Witam, ostatnimi czasy w swojej a4 b5 1.6 99r wymieniłem klocki hamulcowe z przodu na nowe z firmy ATE, tarczy nie wymieniałem.
Pisk przy lekkim hamowaniu jest tak duży jak by pociąg na peron wjeżdżał :D
Na nowych klockach przejechałem już około 700km przy czym parę razy robiłem mocne hamowania, żeby wszystko się ułożyło. Efekt jest taki sam jak był. O dziwo jeżeli nawet przy małej prędkości gwałtownie zahamuje, problem na chwile znika.
Gonr
Nowicjusz

12 Wrz 2019, 10:26

Przyglądałeś się na tarczę czy klocki równo biorą? Wcześniej jakiej firmy miałeś klocki?

Po takim przebiegu jak napisałeś klocki powinny już być dobrze ułożone i brać całą powierzchnią. Warto umyć je pod ciśnieniem wypłukując odkurz czasem to pomaga. samego piszczenia klocków może by kilka przyczyn nawet takie że te które kupiłeś mają za dużo w sobie cząstek metalu i przez to piszczą. Może być też tak że to wina zużytej już tarczy itd.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Wrz 2019, 11:15

Temat wałkowany od dawna na wszystkich praktycznie forach samochodowych. Najczęściej winne są same klocki, które są poprostu twarde. I nie są to klocki jakichś zwykłych, podrzędnych firm, ale konkretne firmowe. Niestety, jakość nie idzie w parze z komfortem.
Żeby sprawdzić, czyt tak jest, zerknij na felgi od wewnątrz - jak będzie tak jak piszę, to felgi nie będą za bardzo brudne z pyłu z klocków - bo klocki mało pylą, czyli zużywają się bardzo wolno. Normalnie, felga powinna być zapylona.
Można też zerknąć na same klocki - prawdopodobnie będą gładkie i będą się delikatnie świecić.
Ja ostatnio zakładam klocki Ferodo - normalna cena, niestety nie są zbyt trwałe jak inne, markowe, ale za to nie piszczą.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000