Nowe klocki i głośne piszczenie.

10 Wrz 2019, 16:49

Witam, ostatnimi czasy w swojej a4 b5 1.6 99r wymieniłem klocki hamulcowe z przodu na nowe z firmy ATE, tarczy nie wymieniałem.
Pisk przy lekkim hamowaniu jest tak duży jak by pociąg na peron wjeżdżał :D
Na nowych klockach przejechałem już około 700km przy czym parę razy robiłem mocne hamowania, żeby wszystko się ułożyło. Efekt jest taki sam jak był. O dziwo jeżeli nawet przy małej prędkości gwałtownie zahamuje, problem na chwile znika.
Gonr
Nowicjusz

12 Wrz 2019, 09:26

Przyglądałeś się na tarczę czy klocki równo biorą? Wcześniej jakiej firmy miałeś klocki?

Po takim przebiegu jak napisałeś klocki powinny już być dobrze ułożone i brać całą powierzchnią. Warto umyć je pod ciśnieniem wypłukując odkurz czasem to pomaga. samego piszczenia klocków może by kilka przyczyn nawet takie że te które kupiłeś mają za dużo w sobie cząstek metalu i przez to piszczą. Może być też tak że to wina zużytej już tarczy itd.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

12 Wrz 2019, 10:15

Temat wałkowany od dawna na wszystkich praktycznie forach samochodowych. Najczęściej winne są same klocki, które są poprostu twarde. I nie są to klocki jakichś zwykłych, podrzędnych firm, ale konkretne firmowe. Niestety, jakość nie idzie w parze z komfortem.
Żeby sprawdzić, czyt tak jest, zerknij na felgi od wewnątrz - jak będzie tak jak piszę, to felgi nie będą za bardzo brudne z pyłu z klocków - bo klocki mało pylą, czyli zużywają się bardzo wolno. Normalnie, felga powinna być zapylona.
Można też zerknąć na same klocki - prawdopodobnie będą gładkie i będą się delikatnie świecić.
Ja ostatnio zakładam klocki Ferodo - normalna cena, niestety nie są zbyt trwałe jak inne, markowe, ale za to nie piszczą.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Apple CarPlay w samochodach marki Lexus
    Samochody Lexus wyposażone w pakiet aplikacji Enform 2.0 oraz auta Toyoty z pakietem Entune 3.0 zyskają możliwość integracji ze smartfonami iPhone za pomocą interfejsu Apple CarPlay – poinformował japoński koncern, ...
    Jak radzić sobie z podstawową obsługą samochodu?
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...