Nowe - Lancer, Elantra, Fluence?

17 Sty 2012, 00:19

Witam, szukam nowego samochodu z ceną max. 60tys.zł. Samochód koniecznie musi być nowy, z salonu. Ma być przeznaczony do dojazdu do pracy, jazda głównie poza miastem, czasem jakiś wypad dalej. Zależy mi przede wszystkim na bezawaryjności i ekonomicznym spalaniu :)

Akurat jest początek roku , także sporo rabatów i do 60tys. można już coś kupić sensownego.
Wcześniej zastanawiałem się nad czymś nieco mniejszym typu i30 albo aurisem, ale niestety auris przekracza już założony budżet...

Jakieś rady ? :) Przejrzałem już naprawdę sporo i mam niezły mętlik
juve86
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

17 Sty 2012, 00:44

z tych co wymieniłeś zdecydowałbym się na Elantre z tego względu, że Lancer to starsza konstrukcja, a od Fluenca mi się bardziej podoba ale to już rzecz gustu; no i ma dłuższą gwarancję
Elantra wygląda na sportowego sedana i sprawia wrażenie o klasę droższego na drodze i bardzo mi się spodobała niska pozycja za kierownicą
http://blog.pgd.pl/hyundai-elantra-16-g ... -krok-test

nie wiem czy interesują Cię tylko kompaktowe sedany ale dorzuce coś innego, mianowicie Hyundai'a ix20, bo można takiego wyrwać z silnikiem 1,6l w wersji Style (prawie najbogatszej) za 60k - wygodna wysoka pozycja za kierownicą

inne propozycje to coś co wymaga chwili na wejście na rynek ale myślę, że warto, bo ceny będą się zaczynać tak od 50tysięcy
1. Hyundai i30 2012 - premiera pod koniec lutego
http://autokult.pl/2011/09/21/nowy-hyun ... ze-zdjecia
2. Kia Cee'd 2012 - premiera pod koniec kwietnia
http://autokult.pl/2012/01/13/nowa-kia- ... raz-blizej
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

17 Sty 2012, 01:01

dzięki, właśnie też wizualnie najbardziej Elantra do mnie przemawia :) no i powoli ceed'ów/i30 jest coraz więcej na drogach więc będzie się nieco wyróżniał

ten i30 nowy też super, tylko szkoda, że premiera dopiero za 2 miesiące, potrzebuję auta nieco szybciej.

Na motoryzacji nie ukrywam, że znam się słabo, dlatego jeśli jeszcze są jakieś godne polecenia auta ok. 60 tys. tego typu to będę wdzięczny za pomoc :) Megane'a jeszcze widziałem i Focusa nowego - też całkiem, całkiem ;)
juve86
Nowicjusz

17 Sty 2012, 11:19

No w tej cenie masz Meganke z silnikiem 1.4 130KM TCE, wrażenia z jazdy będa na pewno najlepsze no i bardzo fajne wyposażenie :wink:

Ja jeszcze rozważałbym Opla Astrę, jest teraz specjalna wersja Edition w bardzo fajnej cenie z wystarczającym silnikiem. A samochód piękny :)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Citroenem C4 czyli najwygodniejszy kompakt w klasie ze świetnym wyposażeniem.

Fiat Bravo

Focusa niestety chyba w tych pieniądzach żadnej nie znajdziesz.

EDIT: A z tej pierwszej trojki bralbym chyba Fluenca. Najprzestronniejszy, z fajnym wyposażaniem i komfortowym zawieszeniem, choć Elantra jest IMO niewiele gorsza, a pod względem designu nawet znacznie lepsza.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

17 Sty 2012, 16:08

hehe, teraz to dopiero mam dylemat :)
C4 i Megane faktycznie fajne, tylko z tego co czytam z awaryjnością bywa różnie

Ten Opel w limitowanej wersji naprawdę super, szkoda chyba kupować w tej samej cenie i30, choćby ze sprzedaża późniejszą powinien byc teoretycznie mniejszy problem :) tylko spalanie w granicach 8l więc tak sobie patrząc na moc silnika.

Podobają mi się dość sportowe sylwetki, z tych wszystkich, które przeglądałem na placu boju pozostały:
- Hyundai Elantra
- Citroen C4
- Renault Megane

Elantra najskromniej wyjdzie pod względem wysposażenia, bo niestety rabatów za rocznik 2011 nie dają wcale :( ale dochodzi 5 lat gwarancji, więc to spory plus

i chyba z tych trzech coś wybiorę, jeśli coś doradzicie to chętnie posłucham :)
juve86
Nowicjusz