Nowe małe czy większe starsze

30 Paź 2014, 14:47

Aktualnie poruszam się od roku tramwajem a wcześniej Lancerem. Przeprowadzam się do Warszawy i będę jeździł praktycznie tylko po mieście ok 800 km miesięcznie. Rozważam zakup za ok 35 tys i staję przed dylematem:

Nowy i mały: (citroen c1, vw Up, itp.) mało pali, zwinny do miasta, zaraz będą przeceny noworoczne

Większy z przeszłością: (fiesta, corsa, c3, itp.)

Nigdy nie jeździłem tak małym autem więc muszę się przejść na jakąś próbną. te większe można kupić 2-3 letnie za taką cenę jak mały na promocji/przecenie nowy. Wyposażenie jest w zasadzie podobne. Widze że rodacy jednak nie kupują małych i nowych a raczej używane polo i yarisy...Może bym i kupił używany tylko nie znam się i mam wrażenie że serwisy z ogłoszeniami skupiają samych złodziei i oszustów, nie mam też czasu jeździć po zakładach naprawczych. Co myślicie ? i jakie modele polecacie? Może macie jakieś spostrzeżenia/ doświadczenia?

Moje potrzeby: oszczędny, niezawodny, dynamiczny, klimatyzacja, radio z MP3 i wyjściem usb, najlepiej niech nie będzie nudny jak POLO.
taho
Nowicjusz

Auto: Lancer

30 Paź 2014, 16:48

Nie pchaj się w dziadostwa typu Up, C1 itd.. Za 35 tysięcy kupisz porządnego Cruza 1.8 który dobrze przyjmuje LPG.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Paź 2014, 18:35

taho napisał(a):(citroen c1, vw Up, itp.)

Dziadostwo w środku szczególnie ten Up! z gołymi blachami. Jak już to popatrz na Hyundaia i10, bo auto jeździ jak o segment większe.
Wg mnie lepiej szukać jakiegoś trzyletniego kompakta pokroju Fiat Bravo, Kia Cee'd, Hyundai i30. W przypadku dwóch ostatnich będzie jeszcze gwarancja na najważniejsze podzespoły, bo na elementy podlegające eksploatacji są 2 lata.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

30 Paź 2014, 18:44

To dobra rada, tak 2-3 lata max i bez 100 tys na liczniku, rozważałem też i10 chyba się kiedyś wybiorę na jazdę próbną i zobaczę grudniowe wyprzedaże...
Jedyne czego się boję to że kupię powypadkowy albo z przekręcanym licznikiem.
taho
Nowicjusz

30 Paź 2014, 18:52

zawsze możesz odwiedzić mechanika albo najlepiej ASO przed zakupem, a w przypadku Kii i Hyundaia potwierdzić ważność gwarancji
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Lis 2014, 11:50

A wiec :) nagocjacje w salonach pod koniec roku robi się bardzo fajnie. Do finalnej 2 wszedł nowy hyundai i10 i fiat 500 lounge. Przyznam że zakup dokonany jest bardziej sercem niż rozumem ale ostatecznie jazda ma sprawiać frajde! Przy moich początkowych założeniach wygrał Fiat, zakupiono- jest super wyposażony i jeździ genialnie. Wszyscy fani skody na gaz i 10 letnich kombi na ropę pewnie powiedzieliby że jestem nienormalny, ale cóż była potrzeba na samochód z osobowością !

pozdrawiam i życzę odważnych decyzji.
taho
Nowicjusz

25 Lis 2014, 11:56

Moim zdaniem facet we fiacie 500 wygląda co najmniej dziwnie... :mrgreen: ale to tylko moja opinia.
Pozostaje życzyć szerokiej drogi i bezawaryjnej eksploatacji :)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

25 Lis 2014, 12:02

reklama mówi:

"Bo nie liczy się rozmiar Twojego samochodu, tylko rozmiar Twojego... jachtu " :)

No proszę nie róbmy z siebie większych maczo niż Hiszpanie I Włosi - kompleksy do kieszeni (w siedzeniu pasażera)
taho
Nowicjusz

25 Lis 2014, 20:39

za nic bym nie kupił Fiata 500, bo to dobre dla kobiety tak jak kirin mówi

Jestem za Hyundaiem i10 zdecydowanie w tym segmencie, bo to nowy model, w którym nie widać tak oszczędności jak np. w VW Up!, Skodzie Citigo. Autu bliżej do samochodu segmentu B jeśli chodzi o materiały i zachowanie na drodze.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Lis 2014, 20:51

To już ten nowy model i10? To ja też wolałbym Hyundaia :ok:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Lis 2014, 20:58

tak, to ten, nie to co poprzednik z czarnymi zderzakami w dwóch pierwszych wersjach wyposażenia, którego sam bym nie chciał :D Wnętrze tego robi takie wrażenie, że wolałbym go niż obecne i20 :yes:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika