Nowe małe czy większe starsze

30 Paź 2014, 13:47

Aktualnie poruszam się od roku tramwajem a wcześniej Lancerem. Przeprowadzam się do Warszawy i będę jeździł praktycznie tylko po mieście ok 800 km miesięcznie. Rozważam zakup za ok 35 tys i staję przed dylematem:

Nowy i mały: (citroen c1, vw Up, itp.) mało pali, zwinny do miasta, zaraz będą przeceny noworoczne

Większy z przeszłością: (fiesta, corsa, c3, itp.)

Nigdy nie jeździłem tak małym autem więc muszę się przejść na jakąś próbną. te większe można kupić 2-3 letnie za taką cenę jak mały na promocji/przecenie nowy. Wyposażenie jest w zasadzie podobne. Widze że rodacy jednak nie kupują małych i nowych a raczej używane polo i yarisy...Może bym i kupił używany tylko nie znam się i mam wrażenie że serwisy z ogłoszeniami skupiają samych złodziei i oszustów, nie mam też czasu jeździć po zakładach naprawczych. Co myślicie ? i jakie modele polecacie? Może macie jakieś spostrzeżenia/ doświadczenia?

Moje potrzeby: oszczędny, niezawodny, dynamiczny, klimatyzacja, radio z MP3 i wyjściem usb, najlepiej niech nie będzie nudny jak POLO.
taho
Nowicjusz

Auto: Lancer

30 Paź 2014, 15:48

Nie pchaj się w dziadostwa typu Up, C1 itd.. Za 35 tysięcy kupisz porządnego Cruza 1.8 który dobrze przyjmuje LPG.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Paź 2014, 17:35

taho napisał(a):(citroen c1, vw Up, itp.)

Dziadostwo w środku szczególnie ten Up! z gołymi blachami. Jak już to popatrz na Hyundaia i10, bo auto jeździ jak o segment większe.
Wg mnie lepiej szukać jakiegoś trzyletniego kompakta pokroju Fiat Bravo, Kia Cee'd, Hyundai i30. W przypadku dwóch ostatnich będzie jeszcze gwarancja na najważniejsze podzespoły, bo na elementy podlegające eksploatacji są 2 lata.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

30 Paź 2014, 17:44

To dobra rada, tak 2-3 lata max i bez 100 tys na liczniku, rozważałem też i10 chyba się kiedyś wybiorę na jazdę próbną i zobaczę grudniowe wyprzedaże...
Jedyne czego się boję to że kupię powypadkowy albo z przekręcanym licznikiem.
taho
Nowicjusz

30 Paź 2014, 17:52

zawsze możesz odwiedzić mechanika albo najlepiej ASO przed zakupem, a w przypadku Kii i Hyundaia potwierdzić ważność gwarancji
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Lis 2014, 10:50

A wiec :) nagocjacje w salonach pod koniec roku robi się bardzo fajnie. Do finalnej 2 wszedł nowy hyundai i10 i fiat 500 lounge. Przyznam że zakup dokonany jest bardziej sercem niż rozumem ale ostatecznie jazda ma sprawiać frajde! Przy moich początkowych założeniach wygrał Fiat, zakupiono- jest super wyposażony i jeździ genialnie. Wszyscy fani skody na gaz i 10 letnich kombi na ropę pewnie powiedzieliby że jestem nienormalny, ale cóż była potrzeba na samochód z osobowością !

pozdrawiam i życzę odważnych decyzji.
taho
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

56. Rajd Barbórka - prawdziwe rajdowe klasyki
    W piątek (30.XI) i w sobotę (1.XII) już po raz 56. odbędzie się słynny Rajd Barbórka. Na starcie rywalizacji obok nowoczesnych konstrukcji staną również prawdziwe rajdowe klasyki od Toyoty, Subaru czy Lancii. ...
    System zapobiegania kolizjom czołowym firmy Mitsubishi
    System zapobiegania kolizjom czołowym firmy Mitsubishi Motors Corporation, stanowiący wyposażenie nowej generacji modelu Outlander, która zadebiutowała w Europie kilka miesięcy temu, otrzymał wyróżnienie Euro ...

25 Lis 2014, 10:56

Moim zdaniem facet we fiacie 500 wygląda co najmniej dziwnie... :mrgreen: ale to tylko moja opinia.
Pozostaje życzyć szerokiej drogi i bezawaryjnej eksploatacji :)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

25 Lis 2014, 11:02

reklama mówi:

"Bo nie liczy się rozmiar Twojego samochodu, tylko rozmiar Twojego... jachtu " :)

No proszę nie róbmy z siebie większych maczo niż Hiszpanie I Włosi - kompleksy do kieszeni (w siedzeniu pasażera)
taho
Nowicjusz

25 Lis 2014, 19:39

za nic bym nie kupił Fiata 500, bo to dobre dla kobiety tak jak kirin mówi

Jestem za Hyundaiem i10 zdecydowanie w tym segmencie, bo to nowy model, w którym nie widać tak oszczędności jak np. w VW Up!, Skodzie Citigo. Autu bliżej do samochodu segmentu B jeśli chodzi o materiały i zachowanie na drodze.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

25 Lis 2014, 19:51

To już ten nowy model i10? To ja też wolałbym Hyundaia :ok:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

25 Lis 2014, 19:58

tak, to ten, nie to co poprzednik z czarnymi zderzakami w dwóch pierwszych wersjach wyposażenia, którego sam bym nie chciał :D Wnętrze tego robi takie wrażenie, że wolałbym go niż obecne i20 :yes:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika