Nowe przepisy i zachowanie rowerzystów

30 Maj 2011, 16:31

Oczywiście mamy wysyp rowerzystów.Jak zapatrujecie się na nowe przepisy poruszania się po jezdniach dla rowerzystów..?
Coś jest chyba nie tak...
Nie dosyć ,że pozwolono rowerzystom śmigać środkiem nawet lewego pasa,to jeszcze mogą wyprzedzać po prawej stronie. .! No cóż .Praktyka pokazuje,że rowerzyści zmieniają pasy bez sygnalizacji kierunku zmiany ruchu,czyli walą slalom !!! Nagle pojawia się tobie rowerzysta po prawej i cię wyprzedza,a ty masz migacz i kęcisz w prawo...Przecież 1 sek temu go nie było,bo wyskoczył zza auta na innym pasie. Tragedia gotowa.
Do tego możliwość jazdy po chodnikach. Nie wiem jak u was ale u mnie trzeba uciekać jak się idzie pieszo po chodniku.
Sam czasem jeżdżę rowerem ale tutaj komuś coś nie wyszło...
Na efekty nie będziemy musieli długo czekać...
Co tym sadzicie?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

30 Maj 2011, 17:22

Życie zweryfikuje przepisy.

To że mogą wyprzedzać po prawej stronie to nie znaczy że nie muszą uważać. Sam raz tak kiedyś rowerem wpadłem w skręcający w prawo samochód. Nic przyjemnego :mrgreen:
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

12 Cze 2011, 19:20

Ciężko narazie powiedzieć, też nie traktujmy tych rowerzystów jako największe zło bo to już lekka przesada ;) Zobaczymy jak się przyjmą te przepisy i jak wpłyną na statystyki wypadków :roll: Tym niemniej jeśli chodzi o możliwość jazdy po chodnikach to już zdążyłem zaobserwować nasilenie tego zjawiska i nie powiem żeby mi się podobało. Młode łebki zasuwają slalomem na bezczela i ani myślą przy tym zachować ostrożność - już dwukrotnie byłem świadkiem staranowania przechodnia przez nieodpowiedzialnego rowerzystę, także zaczynam coraz bardziej sceptycznie do tej zmiany przepisów podchodzić.
arkadiusz31
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Auto: Audi A4

17 Cze 2011, 00:21

Z kolei ostatnio widziałem nowa modę... Zjeżdżanie z chodnika na jezdnię z pomiędzy zaparkowanych samochodów i na odwrót. W zalezności od ruchu na chodniku. Jak się kolarzowi naprzeciw na chodniku pojawią piesi,to zjeżdża na jezdnię i nie patrzy że auto musi hamować i wlec się za nik 20 km/h,po czym wskakuje z powrotem na chodnik...
Tak samo jak jedzie koleś po jezdni i widzi czerwone... Zaraz wjeżdża na chodnik i zjeżdża za krzyżówką.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

18 Cze 2011, 10:03

artur73 napisał(a):Tak samo jak jedzie koleś po jezdni i widzi czerwone... Zaraz wjeżdża na chodnik i zjeżdża za krzyżówką.

Jeżeli nie wjeżdża w nikogo, ani nie zmusza do hamowania, to ja nie widzę problemu. Na tym polega większa mobilność roweru. Natomiast jeżeli rowerzysta zjeżdża z chodnika na ulicę nawet się patrząc że zmusza Cię do hamowania, to dajesz po klaksonie.

Niesłychanie irytuje mnie rowerzysta, który ma rozrzut na obydwie strony na metr szerokości. Nie jest pijany, tylko tak niezdarnie jedzie. Samo oglądanie się przez ramię powoduję zjeżdżanie w lewą stronę.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MINI by PUMA - Dynamiczny styl jazdy i sportowa moda
    Producent samochodów, firma MINI, oraz lifestylowa marka odzieżowa PUMA podpisały umowę partnerską zacieśniającą ich kilkuletnią współpracę. Umowa ta stanowi połączenie sił dwóch innowacyjnych marek-ikon, ...