Używanie kierunkowskazów.

03 Maj 2011, 14:31

Zastanawiam się dlaczego większość kierowców widząc nakaz skrętu włącza kierunkowskaz. Podobnie na skrzyżowaniach z sygnalizacją świetlną i wyznaczonym pasem np.do skrętu w lewo też większość włącza kierunek. Przecież to nie ma sensu bo kierunek jazdy wyznacza znak nakazu i nie ma innej możliwości to po co ten kierunek? Na rondach to już inna bajka.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

03 Maj 2011, 15:37

kant95 napisał(a):Na rondach to już inna bajka.

... na rondach :?: :roll: w RP są skrzyżowania o ruchu okrężnym ...

kant95 napisał(a):dlaczego większość kierowców widząc nakaz skrętu włącza kierunkowskaz

... bo PoRD nakazuje sygnalizowanie zmiany - wyraźnie i zawczasu ... i nie ma w tej zasadzie wyjątku ... art.22/5
... krotko mówiąc - jedziesz prosto - nie sygnalizujesz, jedziesz w lewo lub w prawo - sygnalizujesz, nawet jadąc wciąż drogą z pierwszeństwem ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

03 Maj 2011, 16:06

Najgorsze jest to, że ludzie włączają kierunek zwykle wtedy kiedy jest najmniej ważny.
Np. jedzie sobie gość zmienia pas jazdy prosto na pas skrętu w prawo i ten manewr wykonuje bez kierunkowskazu. A w momencie gdy jest już na pasie który służy tylko i wyłącznie do skrętu w prawo to włącza kierunkowskaz.
Dużo osób też np na trasie gdy jadą np 100km/h i chcą skręcić w prawo to nagle gwałtownie hamują i gdy zaczynają skręcać włączają kierunkowskaz. Zamiast najpierw kierunkowskaz a potem hamować :evil:
Wbrew pozorom te dwie głupie pomarańczowe lampki mają duże znaczenie dla bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Lepiej ich użyć raz za dużo niż za mało.
Pozdrawiam!
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

03 Maj 2011, 16:20

Ja tam włączam zawsze, przy każdym skręcie, żeby mieć nawyk po prostu włączania, i nikomu nic na jezdni nie zrobić, tyle w temacie.
"Tak wielu przechodniów, tak mało czasu..."
KingaXX
Początkujący
Awatar użytkownika

03 Maj 2011, 16:22

Stiopa napisał(a):Zamiast najpierw kierunkowskaz a potem hamować

Dokładnie ... podzielam opinię ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

03 Maj 2011, 17:36

KingaXX napisał(a):Ja tam włączam zawsze, przy każdym skręcie, żeby mieć nawyk po prostu włączania, i nikomu nic na jezdni nie zrobić, tyle w temacie.

Też tak robię nawet jak jestem sam na drodze.
Stiopa napisał(a):Lepiej ich użyć raz za dużo niż za mało.

Racja.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Typ: Terenowy
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda i 35 lat prototypu Furgonet
    Początek lat 80. to prawdziwy wysyp niewielkich konstrukcji o charakterze użytkowym, opartych o technikę popularnych modeli aut kompaktowych, a nawet miejskich. Budowa takiej odmiany już nie obniżała prestiżu wersji podstawowej, ...

03 Maj 2011, 18:14

To widząc np. znak A1/ niebezpieczny zakręt w prawo/ też powinno się sygnalizować wyraźnie i zawczasu prawym kierunkowskazem. Na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym większość włącza kierunek lewy zapominając o prawym zjazdowym i też jest ciekawie.Przynajmniej blacharze mają co robić.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Typ: Van

03 Maj 2011, 18:15

BRODATY napisał(a): Też tak robię nawet jak jestem sam na drodze.

Nie no bez przesady :grin: Ja jak jadę w godzinach gdy nie ma dużego ruchu, np wcześnie rano lub późno wieczorem/w nocy. Tym bardziej na jakiś nieruchliwych uliczkach to nie używam :mrgreen: ale zwykle jeszcze się rozglądam w okół siebie czy nikomu nie utrudnię jazdy.

Ale grunt żeby używać kierunkowskazów z głową, żeby inni uczestnicy ruchu wiedzieli co zamierzam zrobić, żeby nikomu nie zajeżdżać drogi i nie wymuszać pierwszeństwa, a co za tym idzie awaryjnego hamowania, czy też nie stresować niepewnych siebie kierowców. Bo są też tacy co mają prawo jazdy, a boją się jeździć i każda sytuacja, która wymaga podjęcia szybkiej decyzji ich paraliżuje.

Chociaż pełno jest takich co stosują zasady typu:
- przecież wiem gdzie jadę, więc po co mi kierunkowskaz
- po co włączać światła ? przecież jeszcze jasno jest
:lol:

[ Dodano: 3 Maj 2011, 19:19 ]
kant95 napisał(a):To widząc np. znak A1/ niebezpieczny zakręt w prawo/ też powinno się sygnalizować wyraźnie i zawczasu prawym kierunkowskazem. Na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym większość włącza kierunek lewy zapominając o prawym zjazdowym i też jest ciekawie.Przynajmniej blacharze mają co robić.

Nie to nie tak. Włączasz kierunkowskaz gdy zmieniasz kierunek jazdy, tj gdy jest możliwość jechania w innym kierunku. Np. skrzyżowanie, rozwidlenie, skręcasz w podporządkowaną itp.
Jak jedziesz na trasie jest tylko zwyczajnie łuk, mniej lub bardziej ostry to co miałby znaczyć w tej sytuacji kierunkowskaz ? Że do rowu chcesz wjechać ? :mrgreen:
Chyba że wyprzedzasz jakiś pojazd/pieszego lub wymijasz jakąś przeszkodę, wtedy sygnalizujesz manewr.
Stiopa
Aktywny

03 Maj 2011, 19:33

Stiopa napisał(a):BRODATY napisał/a:
Też tak robię nawet jak jestem sam na drodze.

Nie no bez przesady Ja jak jadę w godzinach gdy nie ma dużego ruchu, np wcześnie rano lub późno wieczorem/w nocy. Tym bardziej na jakiś nieruchliwych uliczkach to nie używam

Używam kierunkowskazów zawsze. To już odruch. Kiedyś wiozłem kumpli i nabijali się ze mnie bo jadąc gdzieś koło bloku i na parkingu sygnalizowałem każdy skręt. Chciałem być fajny i przestałem używać "kierunków". Taki "fajny" byłem, że wyjechałem na drogę o dużym natężeniu ruchu i pakowałem się w lewo na skrzyżowaniu bez kierunkowskazu :oops: Życzliwi kierowcy szybko mi przypomnieli o mojej głupocie i od tamtej pory pamiętam o kierunkowskazach. :mrgreen:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Typ: Terenowy

03 Maj 2011, 20:04

A mnie, wiele lat temu, instruktor zawsze powtarzał - Jak niech chcesz mieć kolesia w bagażniku, najpierw kierunkowskaz a później dopiero hamulec. nigdy na odwrót. Jak dotąd się sprawdza.
Sotkin
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Auto: Fiat Panda 1.1

03 Maj 2011, 20:26

BRODATY, Odruch jak najbardziej prawidłowy :wink:

Sotkin napisał(a):...Jak niech chcesz mieć kolesia w bagażniku...

Dobry tekst, takie rady najlepiej zawsze zostają w pamięci :mrgreen:
zawsze spoko!
Don't worry, źryj chappi ;-)
Stiopa
Aktywny

04 Maj 2011, 09:34

Dokładnie. Niestety większość polskich kierowców zapomina, że kierunkowskaz ma za zadanie zasygnalizować ZAMIAR skrętu nie już sam skręt.

A podpinając się pod temat.
Sytuacja: dojeżdżamy do skrzyżowania, gdzie: skręcając w lewo pozostajemy na drodze nadrzędnej, zmieniamy kierunek ruchu i oczywiście dajemy kierunkowskaz w lewo.
Na wprost natomiast idzie droga nadrzędna. Co jeśli chcę właśnie tam pojechać? Nie daję kierunkowskazu i jadę prosto czy sygnalizuję prawym kierunkowskazem? Jak mówią przepisy? Chyba dobrze wytłumaczyłem o jaką sytuację mi chodzi :razz:

Osobiście sygnalizuje, gdyż jeśli tego nie zrobię, to ten który stamtąd chce właśnie wyjechać będzie czekał aż przejadę.
motomaniak999
Nowicjusz

Miejscowość: Łańcut

04 Maj 2011, 10:02

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeżeli chodziło Ci o coś takiego.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Zakładamy że poruszasz się pojazdem na obrazku oznaczonym kolorem niebieskim.

Skręcasz w lewo (tak jak droga z pierwszeństwem) dajesz kierunkowskaz w lewo.
Skręcasz w prawo (zjeżdżasz z drogi z pierwszeństwem) dajesz kierunkowskaz w prawo.
Jedziesz prosto (zjeżdżasz z drogi z pierwszeństwem) nie dajesz żadnego kierunkowskazu.

Jak chcesz jechać prosto a zamigasz w prawo to robisz błąd bo przecież nie zmieniasz kierunku jazdy tylko zmienia się oznakowanie drogi którą się poruszasz.

Inaczej ma się sytuacja gdy skrzyżowanie ma układ jak na tym znaku

Wtedy gdy jedziesz prosto i zjeżdżasz z drogi z pierwszeństwem przejazdu to możesz zasygnalizować to prawym kierunkowskazem.

Mam nadzieję, że wyraziłem się w miarę klarownie :grin:
Pozdrawiam! :wink:
Stiopa
Aktywny

04 Maj 2011, 15:36

Stiopa napisał(a):Inaczej ma się sytuacja gdy skrzyżowanie ma układ jak na tym znaku

Wtedy gdy jedziesz prosto i zjeżdżasz z drogi z pierwszeństwem przejazdu to możesz zasygnalizować to prawym kierunkowskazem.
:wink:

Mogę ale nie musze zasygnalizować, tak?
hmm, w tym przypadku nie rozumiem troche sensu migania. Ktos moze jaśniej wyjaśnic? :)
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM

04 Maj 2011, 18:18

Kakameo napisał(a):Mogę ale nie musze zasygnalizować, tak?
hmm, w tym przypadku nie rozumiem troche sensu migania. Ktos moze jaśniej wyjaśnic? :)

Jeżeli chcesz wiedzieć jak powinieneś zrobić ściśle zgodnie z przepisami, to musisz zajrzeć do kodeksu ruchu drogowego.

Masz rozwidlenie dróg, do wyboru w prawo albo w lewo. Dajesz kierunkowskaz tam gdzie jedziesz. Bez względu już w którą stronę idzie droga z pierwszeństwem.

Masz skrzyżowanie jak na pierwszym rysunku, kierunkowskaz włączasz zawsze gdy zmieniasz kierunek jazdy, tzn gdy skręcasz w lewo lub prawo. Gdy jedziesz prosto nie włączasz kierunkowskazu bo to jest logiczne, że nie sygnalizujesz skrętu więc jedziesz prosto. Również kierunek drogi z pierwszeństwem nie ma tu znaczenia.

Droga z pierwszeństwem określa tylko kto ma prawo przejechać pierwszy. Nie mówi nic na temat używania czy nie używania kierunkowskazów. Od tego są osobne przepisy.
Zasada jest tak, skręcasz to włączasz kierunkowskaz.
A robisz to dlatego żeby osobnik, który jedzie za Tobą, przed Tobą lub z naprzeciwka wiedział czy Twój manewr może kolidować z tym co on zamierza zrobić na drodze.

Cała filozofia, nie wiem co tu wyjaśniać. Proste jak budowa cepa.
Stiopa
Aktywny