Nowe przepisy na kat. A

23 Mar 2008, 18:05

Na to nie ma rady. Równie dobrze prawko mogłoby być od 50 lat. Bo wtedy ludzie są już starzy, i nie mają w głowie szaleństw tak jak 25 czy 18 latkowie...bez sensu takie gadanie, że 18 latkowie będą szaleć dlatego powinno być od 25 itd itd.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

23 Mar 2008, 21:22

A jednak coś w tym jest. Popatrz na podejście firm ubezpieczeniowych do 18 latków, popatrz na statystyki wypadków i dlaczego 18-latkowie mają te wypadki.

Jasne, krzywdzące jest to dla niektórych 18-latków którzy mają głowę na karku i są pod tym względem dojrzali, ale niestety tak to już na tym świecie jest, że na opinię większości pracuje jakaś grupa.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Mar 2008, 21:49

Dishman napisał(a):A jednak coś w tym jest. Popatrz na podejście firm ubezpieczeniowych do 18 latków, popatrz na statystyki wypadków i dlaczego 18-latkowie mają te wypadki.

Jasne, krzywdzące jest to dla niektórych 18-latków którzy mają głowę na karku i są pod tym względem dojrzali, ale niestety tak to już na tym świecie jest, że na opinię większości pracuje jakaś grupa.

dlatego tak jest bo 18 nie ma doświadczenia (no a skąd ma je mieć)
dobra na kat. A już ustąpie niech bedzie od 21 ale na B to nic nie zmieni czy dostanie ktos prawko w wieku 18 czy 24 czy nawet 40 lat i tak nie bedzie miał doswiadczenia
dlatego uważam że kaegoria b ma zostać od 18

a tak wogóle to starsze osoby wcale nie powodóją mniej wypadków niż młodzi
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarosław

23 Mar 2008, 22:46

Dishman napisał(a):A jednak coś w tym jest. Popatrz na podejście firm ubezpieczeniowych do 18 latków, popatrz na statystyki wypadków i dlaczego 18-latkowie mają te wypadki.

Kolego wiesz dlaczego tak jest, bo młodych kierowców jest najwięcej, dlatego powodują najwięcej wypadków. Do tego dochodzi brak doświadczenia i mamy sprawę załatwioną. Odwlekanie prawa jazdy do X lat nic nie da, bo kierowcy dośw nie zdobędą, jak dobrze wspomniał kolega siwy. Jak dobrze wiemy, żeby być dobrym kierowcom trzeba lat jazdy i wiele kilometrów za sobą. 18 latkowie niestety nie mają takich możliwości..
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Mar 2008, 23:15

Bryann ma całkowitą racje.
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

24 Mar 2008, 00:03

Tu nie chodzi tylko o brak doświadczenia. Zapewniam Cię, że gdybyś wziął kierowcę który nie ma doświadczenia i ten kierowca jeździłby przepisowo (głównie chodzi o prędkość) to nie miałby wypadku ze swojej winy.

Niestety młodzi ludzie nie mają doświadczenia i mają ułańską fantazję. Wsadź jeszcze takiego do 120 KM pojazdu i chłopak będzie jechał 180 km/h. Nie będzie miał jednak doświadczenia które mu podpowie, że może być ślisko, że liście są gigantycznym niebezpieczeństwem, albo, że jak za szybko zacznie pokonywać łuk, zorientuje się, że powinien zwolnić, da po hamulcach, to bardzo możliwe, że zarzuci go i wyleci z drogi w drzewo. To również brak doświadczenia, że wyprzedzając za busem nie masz widoczności i bus może się schować a dla ciebie zabraknie miejsca.

Oczywiście tu jest dyskusyjne na ile bardziej odpowiedzialny jest 21 czy 24-latek.

Nie wiem skąd informacje, że 18-latkowie powodują najwięcej wypadków bo jest ich najwięcej?

siwy napisał(a): a tak wogóle to starsze osoby wcale nie powodóją mniej wypadków niż młodzi

To może mi wytłumaczysz dlaczego firmy ubezpieczeniowe sądzą inaczej? I jeżeli masz potwierdzające to statystyki to chętnie się z nimi zapoznam.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dziewczyny na skutery - zakup jednośladu
    Skuter to idealny środek transportu dla tych, którzy chcą ominąć korki i nie korzystają z komunikacji miejskiej. Po niedawnej nowelizacji ustawy o kierujących pojazdami, popularność małych motocykli gwałtownie wzrosła. ...

24 Mar 2008, 00:28

zawsze taki ktoś niedoświadczony co jeździ przepisowo może wpaść w poślizg lub spanikować
więc podniesienie granicy wieku nic nie da.
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

24 Mar 2008, 10:19

Dishman taki jeteś cwany bo masz prawo jazdy
to wg ciebie w jakim wieku powinno sie zdawać na prawko ??
26?
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

24 Mar 2008, 13:59

nie no to może lepiej by było gdyby zdawali w wieku 10 lat a wam jak sie wydaje?
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

24 Mar 2008, 14:05

18 to wiek odpowiedni
jest sie pełnoletnim i odpowiada sie za swoje czyny
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

24 Mar 2008, 18:30

ale można tez zrobić krzywdę innym i to ze ktoś jeździ jak wariat to nie jest jego prywatna sprawa tylko problem społeczeństwa a milo by ci było jak by ci taki 18-latek zabił na motorze albo kogoś z rodziny?
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

24 Mar 2008, 19:07

ja nie mówi o motorze niech będzie od 21
ale kat. b niech zostanie tak jak jest .
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

24 Mar 2008, 20:37

Nie wiem czy powinno być od 21 czy od 24 lat. Nie jestem specjalistą. Polemizuję z poglądem, że młodzi kierowcy są tak samo niebezpieczni, jak ci starsi. Jeżeli Ty i Bryann coś takiego twierdzicie, to ja się z tym zgodzić nie mogę. Twierdzę bowiem, że najbardziej niebezpieczni są kierowcy w przedziale wiekowym 18-24 lata. Z dwóch powodów:
-brak doświadczenia;
-brawura

Nie twierdzę np., że ktoś kto ma prawo jazdy 6 lat będzie gorszym kierowcą, niż ktoś kto ma to prawo jazdy od lat 30. Przy spokojnej i w miarę przepisowej prędkości nie trzeba mieć dużych umiejętności. Natomiast przy jeździe 180 km/h trzeba mieć refleks, być spostrzegawczym i umieć opanować auto, oraz mieć doświadczenie. Młody kierowca jeździ z taką prędkością chociaż doświadczenia nie ma.

Starszy człowiek jest chyba bardziej odpowiedzialny, a może przemawia do niego fakt, że wypadałoby nie dać się zabić bo w domu czeka na Ciebie żona i dwójka dzieci, a nikt nie chce być sierotą.

Jasne trochę tutaj uogólniam, bo są starzy wariaci, a są i odpowiedzialni młodzi ludzie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Mar 2008, 20:49

to na twoim miejscu młodych do 24 roku trzeba trzymać w klatkach żeby nikogo nie zabili ?
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

24 Mar 2008, 21:48

Dishman napisał(a):Nie wiem czy powinno być od 21 czy od 24 lat. Nie jestem specjalistą. Polemizuję z poglądem, że młodzi kierowcy są tak samo niebezpieczni, jak ci starsi. Jeżeli Ty i Bryann coś takiego twierdzicie, to ja się z tym zgodzić nie mogę. Twierdzę bowiem, że najbardziej niebezpieczni są kierowcy w przedziale wiekowym 18-24 lata. Z dwóch powodów:
-brak doświadczenia;
-brawura

Ja się z tym zgadzam, ale nie chcesz mi chyba powiedzieć, że ilość wypadków nie zależy od ilości osób w tym wieku...dlatego niestety na to nie ma rady....znajdziesz poważnego 18 latka jak i durnia za przeproszeniem 40latka..
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika