Nowe przepisy na kat. A

24 Mar 2008, 23:56

Faktem jest, że doświadczenie trzeba kiedyś nabyć i z tym nie polemizuję. Istotne jest to, żeby przykrócić trochę smycz tym co myślą, że są królami szos.

Myślę, że nie takie głupie byłoby zmniejszenie ilości pkt z 24 do np. 14-18 dla kierowców do 24 roku życia. Również zmniejszyłbym limit pkt dla kierowców którzy utracili prawo jazdy za punkty, bo oni pokazali, że mimo upomnień i kar dalej łamią ostro przepisy.

Bryann napisał(a):Ja się z tym zgadzam, ale nie chcesz mi chyba powiedzieć, że ilość wypadków nie zależy od ilości osób w tym wieku...dlatego niestety na to nie ma rady....znajdziesz poważnego 18 latka jak i durnia za przeproszeniem 40latka..

Ilość wypadków zależy od ilości osób młodych - jasne zgadzam się z tym. Mam też wrażenie, że dominuje trend, że większa ilość młodych jeździ brawurowo, niż ta sama ilość osób powyżej 40-stki.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Mar 2008, 00:05

No i kolego Dishman wydaję mi się, że doszliśmy do kompromisu w naszych wypowiedziach :D

Dishman napisał(a): Faktem jest, że doświadczenie trzeba kiedyś nabyć i z tym nie polemizuję. Istotne jest to, żeby przykrócić trochę smycz tym co myślą, że są królami szos.

Myślę, że nie takie głupie byłoby zmniejszenie ilości pkt z 24 do np. 14-18 dla kierowców do 24 roku życia. Również zmniejszyłbym limit pkt dla kierowców którzy utracili prawo jazdy za punkty, bo oni pokazali, że mimo upomnień i kar dalej łamią ostro przepisy.

Zgadzam się w 100% bardzo dobrzy pomysł.
Trend nie trend, takie są fakty. Tak więc (moje) bardzo duża ilość tych kierowców, (Twoje) brak doświadczenia i brawura :)
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

03 Kwi 2008, 15:05

zgadzam sie z dishmanem fajnie wymyślił.przepisy nigdy nie będą do końca sprawiedliwe bo jeden który ma 18 lat muzę jeździć bezpieczniej niż drugi który ma 24 lata rodzinę i dzieci.
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

15 Kwi 2008, 23:15

Bez obrazy ale ilu z was jezdzi juz troche po drogach a ilu w GTA ? Wypisywanie rzeczy typu ze ktos starszy o 6 lat nie spowoduje wypadku. O ile mnie wiadomo glupota to choroba niezarazliwa ale od kiedy uleczalna ? Jak ktos jest srednio madry to dlaczego ma z wiekiem zmadrzec ? Zgadzam sie kategorie na A1,A2,A3; maja sens, ograniczenie mocy to podstawa. A co do tego motoroweru to dziwi mnie ze sie tu wszyscy zapieraja ;] Motorowerzysci tudziez skuterkowcy w wiekszosci nie znaja przepisow, wiec oczywiste jest ze szkolenia powinny byc. Tyle odemnie.

Pozdrawiam motocyklistow ;)
nikodem783
Nowicjusz

16 Kwi 2008, 13:41

Bez obrazy ale ilu z was jezdzi juz troche po drogach a ilu w GTA ? Wypisywanie rzeczy typu ze ktos starszy o 6 lat nie spowoduje wypadku. O ile mnie wiadomo glupota to choroba niezarazliwa ale od kiedy uleczalna ? Jak ktos jest srednio madry to dlaczego ma z wiekiem zmadrzec ?

To poczytaj sobie trochę statystyk, pogadaj z szefem jakieś firmy ubezpieczeniowej i może wtedy obalaj teorię, że młodzi jeżdżą zazwyczaj brawurowo.
Bo wiesz, gadać sobie na zasadzie: "a mnie się wydaje, że głupi to i za 6 lat będzie głupi", to możemy sobie do usranej śmierci.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Kwi 2008, 18:06

Sorry ale powiedz mi na wstepie ile ty juz po drogach jezdzisz i czym ?! To nie moj problem ze robisz sobie z zycia jakas statystyke a gwarantuje Ci jeszcze ze wiek i rozum nie zawsze ida w parze. Idac tokiem Twojego punktu widzenie zauwazam ze zalezy Ci na mniejszej liczbie wypadkow - trafilem widzisz. A wiec co, wedlug Ciebie trzeba dawac prawo jazdy osoba +25, no i oczywiscie tym starszym mocniej tez. Wygadujesz glupoty !!! Kierowcow trzeba sprawdzac pod katem kwalfikacji, szkolic i egzaminowac !!! Skoro nadal twierdzisz ze to malo to jedyne co mi przychodzi do glowy to badania kandydatow pod katem psychicznych kwalfikacji. Popraw mnie jesli nadal jestem w bledzie ...
nikodem783
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus GX 460 - bezpieczny i bardziej terenowy
    To już koniec plotek. Lexus zaprezentował właśnie odświeżony model GX 460. Zmiany nie są rewolucyjne, ale wyraźnie widoczne - samochód otrzymał nową stylistykę przodu, systemy bezpieczeństwa czynnego Lexus Safety System ...

17 Kwi 2008, 19:31

To nie moj problem ze robisz sobie z zycia jakas statystyke

Wytłumacz mi, dlaczego niby miałoby być Twoim problemem, że ja robię sobie z życia statystykę?
a gwarantuje Ci jeszcze ze wiek i rozum nie zawsze ida w parze.

Owszem - nie zawsze, ale jak się okazuje bardzo często tak jest. Chcesz dowodów? Zajrzyj do statystyk. To bardzo ciekawe źródło informacji.

Idac tokiem Twojego punktu widzenie zauwazam ze zalezy Ci na mniejszej liczbie wypadkow - trafilem widzisz.

Tak, trafiłeś i odkryłeś przy tym Amerykę. Gratulację. Wygrałeś tygodniowy pobyt w Sanoku!

A wiec co, wedlug Ciebie trzeba dawac prawo jazdy osoba +25, no i oczywiscie tym starszym mocniej tez.

Widzisz gdybyś był sprytny, to na tej stronie, kilka postów wyżej była dyskusja na ten temat i jest tam nawet moje zdanie na nurtujący Cię problem.

Wygadujesz glupoty !!!

Skoro nie popieram Twojego poprzedniego zdania, to nie mogę wygadywać głupot. A na przyszłość, zanim coś podsumujesz w ten sposób, postaraj się poczekać na odpowiedź, OK?

Kierowcow trzeba sprawdzac pod katem kwalfikacji, szkolic i egzaminowac !!! Skoro nadal twierdzisz ze to malo to jedyne co mi przychodzi do glowy to badania kandydatow pod katem psychicznych kwalfikacji. Popraw mnie jesli nadal jestem w bledzie ...

Naturalnie, że Cię poprawię, bo wydaje mi się, że jesteś w błędzie i na dodatek tkwisz w nim głęboko po uszy.
Zaczupurzyłeś się i sam siebie nakręciłeś.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Kwi 2008, 15:49

Czlowieku ta wypowiedzia robisz z siebie posmiewisko. Nie odpowiedziales na zadne moje pytanie, zadne. Jestes zadufanym w sobie gosciem i myslisz ze wszystko juz wiesz. Przeczytaj poprzedniego posta jeszcze raz i odpowiedz. Geniuszy twojego pokroju jest polowa na kazdym forum ale tak naprawde nic do niego nie wnosisz, okrecasz swoje posty tepa satyra. Twoje horyzonty sa naprawde mocno zawezone ...
nikodem783
Nowicjusz

19 Kwi 2008, 19:47

Dziękuję za konstruktywną psychoanalizę mojej osoby. Jeżeli interesuje Cię moje zdanie na temat doświadczenia kierowców, tego ile wypadków powodują i co ja o nich sądzę, oraz jakbym problem likwidował, proponuję poczytać pierwsze posty z tej strony tego tematu oraz przynajmniej stronę wcześniejszą.

Czytanie i szukanie nie boli, ale trzeba chcieć, a nie mieć lenia i oczekiwać, że każdy na zawołanie wyłoży jak krowie na rowie.
Pozdrawiam!
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Kwi 2008, 22:53

Nadal ciagniesz ta jałowa dyskusje i nie dales mi zadnej odpowiedzi. Odpowiedz mi, ile ty jezdzisz po drogach no i jakie masz doswiadczenia z motocyklami (jesli masz) bo na ten temat wiesz wszystko a moze pracujesz w jakiejs firmie ubezpieczeniowej, bo statystyki Ci ida najlepiej. I nie wykrecaj sie od dalszej dyskusji. Udzielaj odpowiedzi badz zadawaj pytania, nie lej wody ... Naprawde nieznosze jak waz tupie.
nikodem783
Nowicjusz

20 Kwi 2008, 12:25

Kolego, widzę, że czytać nie potrafisz, albo nie chcesz przyznać się do błędu. Proszę po raz kolejny o to, abyś przeczytał pierwszy post z tej strony, oraz cofnął się stronę wcześniej.
Na Twoje pytanie zamieszczone na początku tych Twoich agresywnych wypowiedzi:
Idac tokiem Twojego punktu widzenie zauwazam ze zalezy Ci na mniejszej liczbie wypadkow - trafilem widzisz. A wiec co, wedlug Ciebie trzeba dawac prawo jazdy osoba +25, no i oczywiscie tym starszym mocniej tez.

Jest tam odpowiedź!
Udzielaj odpowiedzi badz zadawaj pytania, nie lej wody

Kolego, od samego początku udzielam Ci odpowiedzi odsyłając do niej. Nie mam w zwyczaju pisać dwa razy tego samego i to jeszcze na tej samej stronie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Kwi 2008, 15:21

Koledzy dać sobie buziaka i spokuj to nie miejsce na kłutnie.
Chomik90
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz
Prawo jazdy: 26 06 2008
Auto: BMW
Silnik: 2.0 d 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

13 Maj 2008, 10:26

Witam Wg mnie ten cały bałagan z tym związany ma na celu jedno - ci co to załatwiają nie mają skąd kasy brać to postanowili od takich 16-latków , to wszystko jest bezsensu a wystarczy tylko obciąć trochę diety każdemu z ministrów i odrazu sie zanjdzie kaska:) Z jednej strony kurs na motorower jest dobry bo taki mały co ledwo do biegów sięga już rometem albo imsonkiem szaleje i nie wszystkich bedzie od razu stać ze by dziciakowi kupic godziny kursu a z drugiej strony to pokrzywdzi wszystkich starszych :) ja np nie wyobrazam sobie ze taki 30 latek pójdzie na kurs dla dzieciaków zeby skobie skuterkiem pojeździć albo tacy po 50 , przecież coraz więcej starszych sobie skuterki kupuje i śmiga za miasto :) Ja od 4 lat mam skuter i jeżeli pójde znów na kurs to tylko na motorki do 125 albo więcej :):) POZDR
Fiat Tipo 1.4 AGT cat i.e. dla mnie bomba POZDRO
blyskacz17
Nowicjusz

Miejscowość: Car city

24 Maj 2008, 19:42

a w spraiw tego prawka od 24 lat...
a co z tymi ktorzy maja 19 lat i maja juz prawko???
czy oni mogą jezdzic majac 19 lat??
sali1001
Nowicjusz

11 Cze 2008, 18:16

sali1001 napisał(a):a w spraiw tego prawka od 24 lat...
a co z tymi ktorzy maja 19 lat i maja juz prawko???
czy oni mogą jezdzic majac 19 lat??

Po pierwsze prawo nie dziala wstecz, po drugie ta ustawa jeszcze nie weszla. To jest tylko projekt.

Pzdr.
nikodem783
Nowicjusz