Nowe radio zamiast fabrycznego Opel Astra H

29 Sty 2014, 10:12

Cześć ! , jestem posiadaczem Opla Astry H Kombi 2010r 111 Lat opla , posiadam w nim radio cd30 z mp3 i mam zamiar je wymienić na coś lepszego (1 krok do wymiany całego nagłośnienia w tym samochodzie) Prosiłbym o radę na co seryjne radio wymienić , dodatkowo jakieś rady , czy udać się z tym do jakiegoś warsztatu czy można to zrobić samemu(Jestem z Gliwic) ( nie znam się kompletnie na takich rzeczach więc nie wiem czy jestem w stanie takie coś sam zrobić) zależy mi bardziej na tym żeby nowe radio nie było zwykłym radyjkiem tylko fizycznie był to cały zamiennik dla oryginału. Na allegro znalazlem takie coś : [link do oferty na Allegro wygasł] ... 27278.html prosiłbym o pomoc i z góry dzięki ! (zdjęcia mojego radia mogę wstawić jutro (panel w mojej astrze jest czarny a nie srebrny jak w przypadku zwykłych wersji dlatego chciałbym żeby te radio jako tako komponowało mi się z moją deską rozdzielczą) oczywiście nie chcę jakiegoś taniego zamiennika tylko coś co działało by lata i miało takie właściwości żeby można było by sterować nim z kierownicy
ocyp
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2012
Auto: Opel Astra H 111 Lat Opla
Silnik: 1,7 CDTI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Lut 2014, 00:42

Witam

Teraz to co mogę pomóc. Jestem z Gliwic,mam 2 Astry H i wydaje mi się, że spore doświadczenie w tym temacie.

Sprawdziłem sobie te aukcje na allegro. Pioneer daje gwarancje tego, że będzie naprawdę 4x50W, wzmacniacz ok. miałem coś podobnego w moim poprzednim aucie. Nie wiem czy wiesz, że twoje auto odsługuje w wersji z CD30MP3 5+1 głośników, czyli Pioneer nie obsłuży ci tego środkowego głośnika :(( wyjście na subwoofer jest tylko na wzmacniacz przez RCA, na tej aukcji nie ma modułu CANBUS, jest on niezbędny aby po pierwsze chodziło sterowanie z kierownicy. Poza tym radio nie obsługuje BC czyli komputera pokładowego. W przypadku braku BC, nie będzie możliwe ustawienie godziny w wyświetlaczu głównym, oraz korzystanie z komputera bez can bus, no chyba, że nie masz w swoim aucie komputera, oraz masz wyświetlacz 2-linijkowy TID wtedy to nie będzie miało znaczenia, ale jeśli to wersja z 2010 roku i jeszcze limitowana to zapewne nie.

Teraz info dla ciebie jeśli chcesz wymienić sobie to radiem sam to w tym wypadku wystarczy wyciągnąć stare i włożyć nowe, nie powinno być problemu.
Nie wiem jaki masz typ wyświetlacza w aucie TID BID GID CID?

Jeśli chodzi o wymianę na fabryczne żeby lepiej grało to tylko CD40 OPERA tylko musi być wylogowane i jeszcze dostępne. Jeśli chcesz z navi to najlepiej DV90 NAVI tylko trzeba mieć GID lub CID, wiec albo w parze z wyświetlaczem lub wylogowane - i tak trzeba programować Techem 2.

Ja osobiście wymieniłem w jednym aucie z wyświetlaczem kolorowym CID + CD70NAVI, natomiast w drugim na CID+ stacje multimedialną z wbudowanym wzmacniaczem mosfeet
z tym .ze ta stacja ma wbudowane dodatkowo na plus od tego pioneera nawigacje, DVD, tuner TV, i oczywiście odtwarzanie filmów i koncertow w divix i hd, microSD i oczywiście obsługę CANBUS - BC, obsługę kamerki cofania, dodatkowo 7 calowy dotykowy kolorowy LCD.
Osobiście rozważał bym zakup czegoś takiego :))
http://www.audiopro.com.pl/index.php?p7 ... opel-astra

Z tego co pamiętam to wszystko powinno działać.
Jedynie jak byś wymieniał na fabryczne to potrzebne będzie wylogowanie techem 2.

pozdrawiam
przemoco
przemoco
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 08 1995
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: OPEL ASTRA H
Silnik: 1.9 CDTI
Rok produkcji: 2008

20 Sty 2016, 15:28

Odpisuję na post sprzed roku :)

To ja mam takie pytanie - chcę zamienić radio CD 30 na radio niefabryczne 1-DIN. Mam używane od znajomego, wiem, że będzie potrzebna specjalna ramka, ale nie wiem, czy do tego potrzeba specjalnej przejściówki pod przewody z Astry? I czy jest potrzebna przejściówka antenowa?
melekhov
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 11 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.7 CDTI 100 KM
Rok produkcji: 2006

21 Cze 2016, 14:11

Kupiłem radio na avans.pl takie zwykłe ale chciałbym by mi odbierał połączenia z telefonu,w sensie muzykę jak go przerobić czy co mam zrobić by odbierał go jak dysk przenośny.
AutoMan
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 05 1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Skoda Octawia

01 Gru 2018, 20:40

Witam mam astre h 2005 chcialbym wymienic radyjko mozesz pomoc z goru dziękuję.
Szogun33
Nowicjusz

02 Gru 2018, 08:32

Witam czy wymieniles juz moze radio jezeli tak to na jakie i jak to zrobiles z przyciskami bc i setting? Pozdrawiam
Szogun33
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak prawidłowo siedzieć w samochodzie podczas jazdy?
    To, w jaki sposób siedzimy w samochodzie, ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa jazdy. Ważna jest przede wszystkim odpowiednia pozycja za kierownicą, ale w razie kolizji pasażerowie siedzący prawidłowo mają również ...

24 Wrz 2019, 13:40

Szogun33 napisał(a):Witam czy wymieniles juz moze radio jezeli tak to na jakie i jak to zrobiles z przyciskami bc i setting?
Żeby zachować sterownie z kierownicy potrzebny jest moduł Connects2 CTSVX001.2 który powinien załatwić sprawę.

W tym przypadku żeby wejść w settings powinno pomóc dłuższe przytrzymanie dolnego przycisku po lewej stronie kierownicy jak dobrze pamiętam.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

25 Gru 2019, 15:33

Trochę odkopię temat, ale jakby ktoś szukał dobrego radia z androidem do Astry H to polecam tego dedyka z aliexpress - [link wygasł] mam go od około pół roku i zero problemów, wyszło kilka stów taniej niż na allegro no i darmowa dostawa z Polski dostępna. Radio prezentuje sie tak:
Marosgl
Obserwowany