Nowe/Roczne auto 40-45 tyś

17 Cze 2015, 11:25

Witam, w domu przymierzamy się do zakupu nowego samochodu. W zasadzie na oku mieliśmy auta typu Kia Venga i hyundai ix20 (jeden piernik) (z uwagi na to że jest w salonie sztuka "roczna" z przebiegiem 15 tys za około 46 tys zł)
jedyny problem jaki zauważyłem, to silnik 1.4 CRDI z podobno bardzo problematycznym DPF'em. Boję się że na wiosce na tych odcinkach co się pokonuje będzie wieczny problem z tym filtrem.
Inne możliwości to roczne używane i30'stki. Auto bezwzględnie musi mieć klimatyzację. Ponadto szukamy czegoś mało awaryjnego, żeby był spokój na kilka lat, bo dokladanie do scenica z 2004 roku już się robi nudne.

Co w zasadzie można szukać w tej kwocie?
macck
Nowicjusz

Auto: Nie mam

17 Cze 2015, 13:38

po co CI diesel? Robisz aż tak wielkie przebiegi?
Lepiej wziąć prostego benzyniaka. Ojciec ma silnik 1,6 benzyna w ix20 i nie pali dużo, dlatego tym bardziej trudno jest uzasadnić wybór diesla.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

17 Cze 2015, 13:40

Uzasadnienie jest takie: jest jedna sztuka tego auta, 20 tyś taniej :-)

Mamy obecnie 2 samochody, diesla 1,9DCI ale bez DPF, i benzyniaka

To nie jest tak że to ma być diesel, szukam dobrej opcji po prostu, raczej nawet wolimy benzyniaka.
macck
Nowicjusz

17 Cze 2015, 13:45

Lepiej poszukać lekkiej używki niekoniecznie co stoi w salonie ale od pierwszego właściciela, które stawiło się na przeglądy olejowe w ASO z benzyniakiem. Gwarancja dalej będzie obowiązywać :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

17 Cze 2015, 13:50

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

właśnie tak się zastanawiam i stukam kijem tatę bo wydaje mi się że to jest dobra sprawa.
macck
Nowicjusz

17 Cze 2015, 13:50

Dobrą opcją jest też Demo Car , często takie auta są bardzo dobrze wyposażone z małym przebiegiem i gwarancją. A Duży spadek wartości mają za sobą :ok:
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wyprzedzać rowerzystę?
    Wyższe temperatury powietrza sprawiają, że na drogach pojawia się coraz więcej rowerzystów. Dlatego kierowcy powinni przypomnieć sobie, co zrobić, by w bezpieczny sposób dzielić jezdnię z rowerzystami, a przede ...

17 Cze 2015, 13:53

Biały i30 z linku - jakaś dziwna wersja sprowadzona z zachodu. Polskie mają inny grill w bogatszej wersji i na pewno nie mają połączenia nawigacji fabrycznej z czarnymi klamkami drzwi.
Szukaj kupionych w polskim salonie, bo dużo takich u nas się sprzedało.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

17 Cze 2015, 15:03

Ten i30 nieźle przekasowany był. Niemiec nie jest głupi i nie sprzeda rocznego auta jak właśnie straciło najwięcej na wartości.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Cze 2015, 13:18

i jeszcze pomysł - nowa kia rio 1.4 benzyna
macck
Nowicjusz

18 Cze 2015, 13:19

Rapid TSI nie... Milion razy było o tych silnikach..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Cze 2015, 13:49

Tsi to największe dziadostwo, natomiast kia rio jest ok.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

18 Cze 2015, 13:50

A ten i30 kombi?
macck
Nowicjusz

18 Cze 2015, 14:29

Znalazłem jeszcze EVO

ale tylko moja fanaberia, której raczej nie będę rodzinie w ogóle proponował, bo już ma troszkę przejechane, 4 lata, no i nie sądzę że jest niebite bo podobne evo są droższe.

Mimo że "auto kozak" to jednak chyba takie rzeczy jak parę lat gwarancji będą bardziej istotne.
macck
Nowicjusz

18 Cze 2015, 14:38

Śmieszy mnie to jak ktoś dodaje Evo do zwykłego lancera :lol: Tak ogólnie autko jest dobre i nie wiem czemu akurat musi być roczne czy nowe. Ja osobiście bym wolał kupić takiego lancera 3 letniego czy choćby civica niż nowe auto z segmentu B. W takim aucie klasy B nie odczujesz żadnej radości z jazdy , i przy odsprzedaży za takiego np civica dostaniesz sporo więcej niż za i20.
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

18 Cze 2015, 14:40

Wiesz, kombinujemy tak żeby auto służyło możliwie długo bez jakiegoś wielkiego dokładania do niego. Lancer jest śliczny i gdybym był pewny tego auta to może bym nawet na nie naciskał.
macck
Nowicjusz