Samochód do 30k, mały przebieg.

08 Cze 2015, 15:34

Cześć, poszukuje samochodu powyżej 2006 roku do 30tyś zł (ewentualnie mogę dołożyć 3-4k, ale jeżeli będzie na prawdę warto). Auto będzie robiło BARDZO małe odległości. Miesięcznie ok. 500km + wyjazd na wakacje (Europa) wyjdzie ok. 10kkm/rok. Dlatego też szukam benzyny, chociaż coś słyszałem o silnikach TDCI (ford mk4) i tymi diesel'ami podobno można robić małe kilometry dzięki magicznemu FAP'owi :D. Co do rozmiarów auta - musi to być sedan lub kombi. Nie będę ukrywać zależy mi żeby auto było komfortowe (wygodne siedzenia, klima, pełna elektryka), nawigacja GPS była by mega atutem (chociaż nie jest to warunek konieczny). Co do pojemności, z wiadomych przyczyn nie może być mniej niż 1.6 i max 2.5 (nie chce żeby palił 9+ na trasie). Preferowana skrzynia manualna, ale jak będzie dobry automat to ok. Pochodzę z Wielkopolski (Poznań) więc fajnie by było gdybym po auto nie musiał jechać 200km+. Cała ta grupa allegro(otomoto i olx) wprowadza straszny zamęt, bo wiem, że niektórych aut np. Insygnia do 30k nie kupie, a tam pojawiają się takie egzemplarze, dlatego postanowiłem zapytać o radę fachowców :)
Nie ukrywam, że bardzo podobają mi się:
-VW B6 w wersji highline
-Forda Mondeo mk4
-Toyota Avensis
-Seat Exeo

Tylko nie wiem jakie silniki będą najlepszym wyborem :/

BMW, Audi (a4) - to chyba nie ten budżet, a nawet jak się uda kupić to naprawy mnie zniszczą finansowo - poprawcie mnie jeżeli się mylę.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc ! :)
Fatalny
Nowicjusz

Auto: Astra II
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

08 Cze 2015, 16:47

VW B6 w wersji highline - kiepskie silniki benzynowe, więc odpuściłbym
-Forda Mondeo mk4 - szukaj 2.0 z 2007 roku, średnio chodzą po 30 tysięcy
-Toyota Avensis - wystarczy na ładny egzemplarz z drugiej generacji, ale każdy z silników ma jakieś wady
-Seat Exeo - auto przestarzałe (tak naprawdę to Audi A4 B6/7 - na otomoto widzę w tej cenie tylko 1.6, które nadawało się do Golfa III, a nie do auta z segmentu D z 2009 roku)

Moim zdaniem lepszym wyborem będą poniższe auta:
Renault Laguna III z silnikiem benzynowym 2.0 lub 2.0T
Citroen C5 III z 2.0
Honda Accord VII 2.0 lub 2.4
Alfa Romeo 159 1.8 MPI
Volvo S60 I 2.4
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

08 Cze 2015, 17:19

Citroen C5 III z 2.0 lub Honda Accord VII 2.0 lub 2.4 moim zdaniem najlepszy wybór,auta komfortowe i mało awaryjne,w szczególności Honda,trwałe silniki i niskie spalanie jak na to co oferują.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

08 Cze 2015, 17:46

Mogę liczyć na jakieś linki z Wielkopolski? :) Chodzi mi o konkretne przykłady, żebym wiedział jakie aukcje wybierać ;) auto zamierzam kupić za tydzień-dwa.
Fatalny
Nowicjusz

08 Cze 2015, 21:52

Ale jak nie chcesz z ogłoszeń, to po co ci linki :o , próbuj więc w komisach, którymi wlkp stoi , albo wyjazd i żmudne szukanie za granicą. Okolice Pleszewa, trasa11 jest przepełniona wszelkimi placami.
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg

08 Cze 2015, 22:52

napoleon napisał(a):Ale jak nie chcesz z ogłoszeń, to po co ci linki :o , próbuj więc w komisach, którymi wlkp stoi , albo wyjazd i żmudne szukanie za granicą. Okolice Pleszewa, trasa11 jest przepełniona wszelkimi placami.

Gdzie ja napisałem, że nie chce ogłoszeń? Właśnie takich szukam, bo w przeciągu 2 tygodni chce kupić auto... Jak na razie to ja jeszcze nie wiem jaki model wybrać..
Fatalny
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak rozkodować radio w samochodzie Renault?
    Bardzo często podczas chwilowej utraty zasilania radio w samochodach marki Renault jak i Dacii będzie wymagało wpisania kodu do jego uruchomienia. Problem ten może się pojawić np. po chwilowym odłączeniu akumulatora bez podtrzymania ...
    Icona Vulcano – 2,8 sek., 950 KM
    Szalona propozycja włoskiej manufaktury z 2013 roku, stworzona z myślą o chińskim rynku to na razie wciąż bardziej motoryzacyjna ciekawostka, niż samochód drogowy. Nic dziwnego, producent przewidział budowę zaledwie ...

12 Cze 2015, 11:59

Cześć, byłem w kilku komisach i sprawa wygląda tak:
-Mondeo mk4, silnik 2.0 benzyna - ciężki do dostania.. (Podobno jak jakieś stoją w komisie to tylko godzinę-dwie, bo od razu ktoś kupuje)
-Accord VII też 2.0 pb - trochę łatwiej go dostać, ale wyposażenie executive nijak się ma do ceny która obowiązuje czyli ok 30-35k. Mówię o roczniku 2006/07.
-Toyota Avensis II kolejne 2.0 benzyna - podobnie jak w accordzie wyposażenie średnie, ale cena niższa więc to jest plus.
-Citroen C5 III - nie widziałem, bo po prostu go nie ma. Facet w komisie gadał, że nikt nie chce tego sprzedawać bo nie schodzi (to tylko jego opinia żeby nikt czasem nie miał do mnie o to pretensji :P )

Reasumując. Nie wiem co zrobić. Szukać tych sprowadzanych? Szczerze powiem, że obawiam się bitych lub z kręconymi licznikami z 300 na 120kkm... Po polskich mogę się chociaż spodziewać, że auto 7-8letnie będzie miało <150kkm.

Proszę o jakieś rady ewentualnie inne modele, bo ja żadnym znawcą motoryzacji nie jestem, a auto muszę kupić jak najszybciej (stare się posypało).
Fatalny
Nowicjusz

12 Cze 2015, 13:37

Szukaj od osób prywatnych tych aut jak do 30k.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

12 Cze 2015, 13:52

Zwiększam budżet do 35k, ale jest nie przekraczalny nawet o 1zł ;/ W tych 35tyś muszą znaleźć się wszystkie opłaty za samochód. Nie mówię tu o ubezpieczeniu jak coś :P
Fatalny
Nowicjusz

12 Cze 2015, 20:27

Fatalny napisał(a):Toyota Avensis II kolejne 2.0 benzyna - podobnie jak w accordzie wyposażenie średnie, ale cena niższa więc to jest plus.

Wtrysk bezpośredni jest w tym silniku - nie bierz tego.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

17 Cze 2015, 00:29

Wybór padł na Mondeo mk4 2.0 benzyna. Powiedzcie mi: lepiej szukać u Niemców czy może u nas? I do jakiej kwoty mogę szukać tego samochodu żeby z wszystkimi opłatami było max 35k zł?
Fatalny
Nowicjusz

17 Cze 2015, 10:55

U nas bardzo aut po flotach, bo często są kupowane u nas dla szczebli menadżerskich. Oczywiście Ci ludzie nie katują ich jak zwykli krawaciarze, b z reguły są przypisane do jednej osoby.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

18 Cze 2015, 08:23

Czyli lepiej u naszych zachodnich sąsiadów? Ok - to czeka mnie wycieczka :P
Fatalny
Nowicjusz

18 Cze 2015, 10:25

Ja bym jednak szukał w Pl, bo auta na zachodzie (te rokujące) są droższe niż u nas :yes:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

18 Cze 2015, 19:31

U nas niektóre po flocie są ok. Tak patrze po swojej firmie, że niektóre auta można kupić czysto na handel po małym dopieszczeniu tylko byłby problem z przebiegiem, bo wisi w CEPIKu :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010