Nowe tarcze hamulcowe biją (2ga para)

21 Lut 2018, 17:54

Witam, Mam problem z tarczami hamulcowymi które "biją" . Drganie/bicie nasila się coraz bardziej. Poprzednie tarcze miałem 7 miesięcy zaczeły bić, mechanik powiedział że się "zwichrowały" i mi je wymienił. Teraz po miesiącu używania nowych, dzieje się to samo. Z tym że teraz widzę że to drganie z czasem narasta coraz bardziej (jakby się odkształcała tarcza/tarcze) Drganie czuje podczas średniego hamowania na kierownicy. Wcześniej były wymieniane łożyska i końcówki drążków przed tą pierwszą wymianą tarcz. Zawieszenie jest OK. Koła sprawdziłem wyważenie jest OK. Proszę o POMOC :cry: (przegub, źle zamontowane łożyska czy może jeszcze co innego)
seblen11
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 01 2007
Przebieg/rok: 22tys. km
Auto: Seat Toledo 2
Silnik: 1.6 16V 105KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

22 Lut 2018, 12:36

Obstawiałbym, że coś jest z piastami.
gber44

22 Lut 2018, 19:44

Jak wspomniał przedmówca, do sprawdzenia piasty, pomiar bicia czujnikiem zegarowym max odchyłka do 0,02mm; oraz z zamontowanymi tarczami 0,05mm na obwodzie;
https://topbrakes.pl/6-faq
kolejne rzeczy do sprawdzenia to tłoczki zacisków i prowadnice; sprawdź również czy na powierzchni tarcz nie ma przebarwień
:)
topbrakes
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: e90
Silnik: 2.0 T

23 Lut 2018, 10:57

Dziekuję za podpowiedzi, diagnozy wydają się trafne. Nic tylko sprawdzić. :)
seblen11
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 01 2007
Przebieg/rok: 22tys. km
Auto: Seat Toledo 2
Silnik: 1.6 16V 105KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

26 Lut 2018, 17:48

Czasami marnej jakości tarcze potrafią tak się zachowywać.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Policja w Londynie stawia na samochody zasilane wodorem
    Historia walki londyńczyków ze smogiem i zanieczyszczeniami powietrza sięga lat 50. ubiegłego wieku. Zaczęło się od ustawy o czystym powietrzu, a w latach 90. zakazano w mieście palić węglem. Dzisiaj poczyniono kolejny ...