Opel Astra H- blokujące się przednie koła

30 Mar 2018, 18:16

Witam. Piszę tutaj, gdyż mam nietypowy (tak twierdzą mechanicy) problem ze swoim autem. Otóż blokują się i nagrzewają w nim przednie koła . Co dziwne, raz można przejechać 50km i jest dobrze, a drugim razem po 5km samochód staje się niezdatny do jazdy i trzeba "narzucić" wysokie obroty, żeby w ogóle jechał. Mechanik wymienił pompę hamulcową i odpowietrzył układ hamulcowy. Po naprawie pedał hamulca nie wpada już tak,jak wcześniej, natomiast problem z blokowaniem kół występuje cały czas. Od dwóch mechaników usłyszałem, że nie wiedzą, co jest przyczyną i wszystko powinno działać dobrze...Powinno, a nie działa. Proszę o pomoc.

EDIT: Na desce nie świeci się żadna kontrolka . Przy jeździe nie ma żadnych niepokojących dźwięków, jedynie znaczne spowalnianie auta, które pogłębia się im dłużej się jedzie (czasem nawet nie zdążę wrzucić na kolejny bieg a już stoje :shock: :shock: .
damianoom
Obserwowany

Auto: Opel Astra H
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

30 Mar 2018, 20:24

A mechanicy nie pomyśleli o zaciskach hamulcowych? czyli tłoczki, cylinderki, prowadnice itd? Płyn hamulcowy kiedy był wymieniany?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Mar 2018, 23:45

W układach hamulcowych zdarzają się różne cuda,nie jesteś wyjątkiem.Dla dobrego mechanika ten przypadek powinien bez problemu rozwiązać.My tutaj na forum nie mając auta na warsztacie możemy tylko gdybać.Co niektórzy mechanicy nie chcą się tego czepiać bo znalezienie usterki może trwać godzinę albo cały dzień a nawet dłużej .Trzeba sprawdzać wszystko od kół itd.po kolei.Osobiście sprawdził bym płyn hamulcowy na początek.Osobiście miałem podobny przypadek w pasacie,gość kupił na szrocie jakiejś klocki sam założył koła się grzały był też u dwóch mechaników i też go zbyli mnie nie chciał się przyznać chociaż od razu wyłapałen że są nie takie jak powinny.
taunus3
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 07 1988
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Nissan primera
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000