Nowe ubezpieczenie OC a ukrycie szkody

11 Lip 2008, 10:58

Witam,

Mam male pytanie. Rok temu dokladnie 20 lipca wykupilem ubezpieczenie OC w firmie ubezpieczeniowej MTU za 720zl na auto z 93r - pojemnosc 1.0

Dwa miesiace temu gdy cofalem przypadkowo stuknalem hakiem holowniczym stojace za mna auto (w efekcie 2cm wgniecenie w zderzaku jegomoscia). W wyniku tego ubezpieczalnia pokryla koszty jego naprawy z mojego OC.

Jakoze chcialbym wypowiedziec umowe MTU na kolejny rok zastanawiam sie co ze znizkami. Osoba, z ktora rozmawialem w Compensie mowila, ze nowa ubezpieczalnia nie jest w stanie sprawdzic czy byla jakas szkoda z mojej strony czy tez nie. Tak samo kolega wykupuje np. ubezpieczenie w Link4 - podaje ile ma znizek i na tej podstawie oplaca ubezpieczenie.

Czy np. kupujac ubezpieczenie OC w mBanku moge podac, ze mam znizke np. 10% i nie bedzie to dociekane?

Pozdrawiam
jfd
Nowicjusz

11 Lip 2008, 13:49

Jeżeli masz w jednej firmie ubezpieczone autko i masz tam jakieś zniżki i chcesz wypowiedzieć umowę w tej firmie i zawrzeć umowę w innej,to jeżeli masz zniżki,a nowy ubezpieczyciel te zniżki akceptuje,to z pewnością bedziesz musiał przedstawić oświadczenie o tych zniżkach od poprzedniego ubezpieczyciela.Tak na słowo,to raczej zniżek nie uzyskasz.
A jezeli jakimś cudem ubezpieczyciel nie będzie chciał od ciebie potwierdzenia tych zniżek,to jest możliwość,że to sprawdzi.W Link4 ubezpieczenie załatwia się przez telefon i przez telefon podaje się ile ma się zniżek.Ale Link4 sprawdza te zniżki - ubezpieczalnie mają swoją bazę danych - wpisuje dane samochodu,dane właściciela i sprawdza,czy były na tym koncie jakieś zniżki,stłuczki itd.Link4 po kilku dniach przysyła pocztą dokumenty,ty je podpisujesz(w tym podpisujesz,że napisałeś w tych dokumentach pradę - również o samochodzie - gdzie jest parkowany,w jakim wieku osoby bedą nim jeździły itd).Za napisanie nieprawdy są niestety konsekwencje prawne i oczywiście gotówkowe.W tych przypadkach nie warto oszukiwać.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Lip 2008, 13:55

Dziekuje za odpowiedz.

Chcialbym sie dowiedziec, po jakim okresie bede mogl otrzymac te 10% znizek ? Bez znizek musialbym placic ok 720zl a ze znizkami 10% OC wyniesie ok 480zl tak wiec roznica jest bardzo duza, dlatego tez na mysl przyszedl mi pomysl "utajenia" drobnej szkody.

Co roku autem przejezdzam ponad 20.000km wiec o drobna stłuczke wcale nie trudno.

Pozdrawiam
jfd
Nowicjusz

12 Lip 2008, 13:59

Za każdy okres ubezpieczenia ZU nalicza 10% zniżek(chyba,że w umowie jest napisane inaczej) plus 5% za kontynuację i 5% za opłacenie składki w całości oraz 5% za bezszkodową jzdę w minionym okresie ubezpieczeniowym.Tak więc,jeżeli w minionym okresie ubezpieczeniowym miałeś np. 10% zniżek i miałeś stłuczkę z twojej winy,to te 10% ci przepada i przy podpisywaniu kontynuacji ubezpieczenia na nowy okres będziesz miał zamiast 25% zniżek tylko 10%(5% za kontynuację i 5% za opłatę w całości,jeżeli tak opłacisz).Z tym,że te 5% nie wlicza się do ogólnych znizek - są to zniżki tylko dodatkowe.Tak więc jeżeli ten okres będziesz miał bez stłuczki,to w następnym okresie będziesz miał zniżkę 10%,która utraciłeś plus dodatkowe zniżki za jazdę bezszkodową,kontynuację i opłatę jednorazową.
Ale jeżeli ubezpieczasz się w innej firmie,to lepiej nie ukrywać tej stłuczki,bo jest możliwość,że to sprawdzą i będziesz musiał i tak dopłacić do ubezpieczenia plus sprawa w sądzie za oszustwo finansowe.Więc nie warto.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

13 Lip 2008, 11:57

To znaczy sa teraz promocje ,że firmy ubezpieczeniowe jesli do nich przejdziesz tak jakby nie widza tej stłuczki , ale rada ode mnie kosztuje to w zależności od 10 do 30zł jest to takie ubezpieczenie na wypadek jednej stłuczki w roku, nie tracisz zniżek ale nie rosną ci one.
astro007
Aktywny

13 Lip 2008, 20:13

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. W takim razie nie chce ukrywac stluczki, ale np jednej rzeczy nie rozumiem - otoz przedluzajac ubezbieczenie w MTU place 863zl (1 szkoda), a np w Commercial Union Direct (z 1 szkodą) zaplace 546zl.

Nie rozumiem z czego wynika taka roznica cen, tymbardziej, ze mam kontynuacje ubezpieczenia w MTU i wychodzi wspomniane 863zl, a nowe ubezpieczenie w Commercialu to ponad 300zl mniej.

Czy ktos z Was moglby ewentualnie polecic mi jakas mozliwą ubezpieczalnie, tak aby w przyszlosci co rok dodawaly mi sie znizki ? (za rok zamierzam zmienic auto i chce dokupic AC)

Dziekuje za pomoc

Pozdrawiam
jfd
Nowicjusz

14 Lip 2008, 16:05

A tak przy okazji że się spytam. To jak już sobie ubezpieczenie w Linku przez telefon, mówię OC, i muszę chyba czekać na jakieś dokumenty. To przecież wtedy nie mogę jeździć samochodem?
Autostrada do nieba
wydech
Nowicjusz

14 Lip 2008, 23:16

Różnica cen wynika z tego,że jest obecnie na rynku ubezpieczycieli jak grzybów po deszczu i się prześcigają.Ale należy tez zwrócić uwagę na dodatki,które dają ubezpieczyciele do OC.Czy jest to tylko goła polisa OC,czy jest np. "darmowe" Assistance lub np. "Pomoc24" jak to jest w Link4.
Link4 wysyła pocztą polisę,ale można w dniu zawarcia umowy poprosić o dokument elektroniczny na maila.Można go sobie wówczas wydrukować i z tym dokumentem jeździć do otrzymania oryginalnego druku pocztą..Przepisy prawne pozwalają na taką polisę.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

15 Lip 2008, 12:36

Dzięki, nie wiedziałem że tak można. A czy wiesz może jeszcze czy u nich można dostać jakieś dodatkowe zniżki albo coś w tym stylu?
Autostrada do nieba
wydech
Nowicjusz

15 Lip 2008, 16:10

Zniżki są różne i za różne pakiety.Niedawno weszła na rynek firma Liberity i oni równiexz mają ciekawe propozycje.Najlepiej podzwonić i popytać.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

16 Lip 2008, 16:57

moim zdaniem link4 jest duzo ciekawszy od liberty. i wciaz idzie ku lepszemu. wiem bo mam ;) chociazby tansze oc od jesieni i mnostwo przyjemnych znizek jak chocby te dla dobrych, bezkolizyjnych kierowcow :)
rem
Nowicjusz

17 Lip 2008, 10:15

Wczoraj sobie trochę poczytałem o jednej i drugiej firmie i jakoś Link mnie bardziej przekonuje, tym bardziej że na jesieni jakieś mają wprowadzić obniżki dla kierowców którzy jeżdżą bezwypadkowo. Więc chyba jednak do nich sobie zadzwonię.
Autostrada do nieba
wydech
Nowicjusz

18 Lip 2008, 15:24

a o jakich zniazkach mowisz? bo ja wiem ze u nich to sie dostaje za dziecko znizke jaak ma od 0 do 6 lat, a tak to nic nie slyszalem.
konjo
Nowicjusz

18 Lip 2008, 17:31

Jeżeli chodzi o Link4,to ja w ubezpieczeniu OC mam Program Pomocy24,Kraj Pomoc24,oraz ubezpieczenie mieszkania od nieszczęśliwych przypadków(zalanie od pękniętej rury itp.).Program Pomocy jest darmowy,a za Kraj Pomoc i ubezpieczenie mieszkania płaci się jakąś malusieńką sumkę.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

18 Lip 2008, 23:20

W sumie duzo podrozuje autem to przyda sie taka opcja jak Assistance 24, trzeba wiedziec gdzie uderzyc bo np. w mBanku za 480zl jest miniAssistance i tez niby holują.

Jeszcze sie zastanowie teraz czy ukryje poprzednia stluczke czy nie, bo nie chce doplacac, az 250-300zl do OC :(
jfd
Nowicjusz