Nowe/używane radio 1DIN do 500zł

10 Cze 2018, 21:52

Witam

Na wstępie dodam, że przeszukałem forum, ale albo nie znalazłem konkretnej odpowiedzi co gra najlepiej, albo tematy te są za stare, a przecież co chwilę na rynek coś wchodzi. Posiadam focus mk1 1.8tdci a w nim starożytnego Pioneer'a DEH-1530R. Dźwięk jest czysty i ogólnie jestem z niego nawet zadowolony, lecz brakuje mu sporo funkcji, które w obecnych radyjkach są nie raz w standardzie, ponadto brak mi trochę basu, którego wręcz nie ma, a dominują wysokie i średnie tony (wiem, że można to wyeliminować głośnikami, wygłuszniem lub poprzez dołożenie subwoofera).
To czego oczekuję od nowego radia to:
    - bardzo dobra jakość dźwięku
    - AUX, Bluetooth, USB i/lub slot SD
    - możliwość rozbudowy o wzmacniacz i subwoofer w niedalekiej przyszłości
    - w miarę dobre wykonanie i wygląd, a najlepiej możliwość dostosowania kolorystyki wyświetlacza i przycisków
    - w miarę dobry jakościowo wyświetlacz najlepiej min. 2 liniowy
    - obsługa FLAC z pendrive/karty SD

Do wydania mam ok. 500zł. Radio może być używane, ale jedynie z gwarancją wchodzi w grę oraz nowe, aczkolwiek jeśli używka zagra lepiej to wezmę używkę.

Moje typy:
    - Alpine UTE-92BT (da się go wyrwać nowego za ok.500zł)
    - PIONEER DEH-X7800DAB
    - Sony MEX-N5100BT
    - JVC KD-R951

Szczerze mówiąc za bardzo się na tym nie znam, a tym bardziej na starszych, używanych modelach, które spełniają moje wymagania i dobrze grają. Zależy mi przede wszystkim na dobrze schodzącym, niskim bassie, a raczej subbasie, których i tak nie uświadczę na moich fabrycznych głośnikach, klarowych wysokich tonach, ale nie za ostrych, oraz niewycofanej średnicy z dobrym wokalem. Słucham rapu, trapu, house, rocka i innych gatunków, gdzie ważna jest linia basowa. Za każdą podpowiedź z góry dziękuję.

Pozdrawiam.
janus717
Obserwowany

Auto: Ford Focus MK1
Silnik: 1.8 TDCI 100KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

13 Cze 2018, 13:52

Powinieneś szukać radia które będzie miało wyjście przedwzmacniacz najlepiej na przód i tył oraz dodatkowo na sterowanie subwoofera.

Jeżeli chce żeby wszystko grało tak jak opisujesz to dołożenie głośnika basowego będzie nie uniknione a być może czeka cię też wymiana głośników które masz.

Ponadto radio powinno mieć equalizer którym wysterujesz sobie ładnie dźwięk :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Biały osad pod korkiem oleju
    Zauważyłem, że pod korkiem wlewu oleju mam sporo białego osadu i na bagnecie nie widać poziomu oleju wogóle. Czytałem trochę na ten temat ale mi np. płynu chłodniczego nie ubywa, nie robię tylko krótkich odcinków ...
    Smartfon jak cegła
    Co zrobić, żeby nie nudzić się podczas długiej podróży samochodem? Ten problem dotyczy szczególnie rodziców z małymi dziećmi, które źle znoszą długie godziny spędzone bez ruchu w aucie. Wielu kierowców ...