Nowe wielosezonówki Dębicy

24 Mar 2021, 20:53

Czy ktoś z Was ma takie opony..? Mowa o Navigator 3. Nowa całkiem opona Dębicy ,w niczym w kształcie bieżnika nie przypomina starej Navigator 2. Natomiast ewidentnie podobna jest do Nokiana Weatherproof czy Fuldy Multiseason.
Te opony są atrakcyjne w cenie zakupu i chodzi mi najbardziej o to czy tak jak większość Dębic, ślizgają się ponad miarę na dohamowywaniu na deszczu i mokrym asfalcie. Tak miały zimówki i poprzednie wielosezonówki Navigator 2. To że dobrze jadą na śniegu , to...jak to Dębice wiadomo że z tym jest ok.

A przy okazji jeszcze drugie podobne pytanie.. Czy ktoś ma Kormorany? Szukam wiarygodnych opinii o tych oponach i to na każdy sezon i wielosezon. Kto to tak naprawdę i gdzie produkuje?? To "chiny"..? Kumpel z InterCarsu mówi że sprzedają ich multum i że są ok. Naprawdę??
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

24 Mar 2021, 22:34

Kormorany to marka Michelina. Wiem, że są produkowane w Polsce i w Serbii, pewnie w innych fabrykach Michelina też.
Dębica to Goodyear, widziałem już Debice z Niemiec(sam miałem) i Francji, Polskie oczywiście też.
Nowe modele to zawsze pewna niewiadoma i trudno o rzetelne opinie, Testów też nie ma pewnie za wiele. Ale ja gdybym miał wybierać, to zawsze wybiorę europejskie opony budżetowe, a nie taniego chinola.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

25 Mar 2021, 03:14

Według mnie całkowicie bez różnicy czy europejska czy chińska firma, prawdopodobnie wszystko robione jest w chinach bo zwyczajnie się to opłaca, w dzisiejszych czasach chińskie nie znaczy słabe. Natomiast lepiej jednak jest wspierać Europę niż Chiny - w tym muszę się zgodzić. Co do nowych dębic, nie widziałem wielu opinii, za to wszystkie były raczej pozytywne, ciężko stwierdzić.
malmon3
Aktywny

25 Mar 2021, 05:25

malmon3 napisał(a):Według mnie całkowicie bez różnicy czy europejska czy chińska firma, prawdopodobnie wszystko robione jest w chinach bo zwyczajnie się to opłaca, w dzisiejszych czasach chińskie nie znaczy słabe.

Więc uważasz, że europejskie fabryki opon nie produkują, tylko sprowadzają chińskie opony ze swoim logo :?: :naughty:
Z drugim twierdzeniem oczywiście się zgadzam, ale to nie od chińczyków zależy jakie opony do nas trafiają, tylko od europejskich importerów.
Chińczyk zrobi dobry towar, ale jakość kosztuje, także w chinach.
A dla naszych importerów liczy się niestety wyłącznie cena.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

25 Mar 2021, 08:08

Dębice na pewno z Chin nie są ,podobnie jak ich kopie czyli opony marki Sava (chyba ze Słowenii) ale daleko im do Goodyearów i to baaaardzo daleko.
Tak na marginesie w swoich autach mam kilka różnych par albo kompletów opon. Ostatnio (późną jesienią) zimowe Dębice w dobrym stanie (zimowe) zdjąłem i odsprzedałem ,zastępując je nowymi wielosezonowymi Nokianami. Różnica abstrakcyjnie totalna w jeździe na mokrym... Na Dębicach połowa hamowań z załączającym się ABS-em ,a teraz właściwie wcale się nie włącza.
Sam użytkuję Nokiany wielosezonowe, Bridgestone Turanza, letnie Yokohama (2019) oraz 5 letnie (całkiem poprawne) wielosezonowe Matadory które zamierzam zmienić więc stąd cały ten temat, gdyż myślałem o taniej alternatywie w postaci nowych Dębic lub Kormoranów wielosezonowych.
Poza tym z ostatnio używanych regularnie aut (nie moich a służbowych :) ), z czystym sumieniem mogę polecić zimówki Fulda Kristal Montero 3 (w TIPO) oraz Firestone Winterhawk 4 (w najnowszej Astrze). Jeśli ktoś ma wątpliwości co do jakości w/w dwóch zimówek ,to powinien się ich wyzbyć.
Przestrzegam za to przed zimówkami od Hankooka. Taka sama ślizgawka na wodzie jak Debicy...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback

25 Mar 2021, 08:56

yeti65 napisał(a):Chińczyk zrobi dobry towar, ale jakość kosztuje, także w chinach.
A dla naszych importerów liczy się niestety wyłącznie cena.
I to jest właśnie dobre podsumowanie. Można kupić i coś co będzie dobre ale nie można liczyć na 1/2 ceny. Miałem jakiś czas temu opony Nankang kosztowały tyle co klasa średnia u nas i byłem z nich bardzo zadowolony.

artur73 napisał(a):Dębice na pewno z Chin nie są ,podobnie jak ich kopie czyli opony marki Sava (chyba ze Słowenii) ale daleko im do Goodyearów i to baaaardzo daleko.
Dębice i Sava mają wspólne opony pod innymi nazwami.

A tu przytoczenie jednej wypowiedzi która może się przydać: "Koncern Goodyear wytwarza opony, wyroby gumowe oraz środki chemiczne w ponad 90 zakładach w 28 krajach, na sześciu kontynentach, m.in. w USA, Kanadzie, Meksyku, Niemczech, Turcji, Luksemburgu, Maroku, Peru, Japonii czy Chinach. W Polsce jest głównym udziałowcem Firmy Oponiarskiej Dębica S.A. Fabryka w Dębicy jest największą spośród 15 fabryk Goodyear w Europie i trzecią spośród wszystkich na świecie. Produkty naszych wszystkich marek tj. Goodyear, Dunlop, Fulda, Dębica i Sava wytwarzane są zgodnie z przyjętymi i obowiązującymi procedurami we wszystkich naszych fabrykach. Dzięki nim, a także bogatemu, wieloletniemu doświadczeniu firmy Goodyear i jej pracowników, nasze produkty posiadają najwyższą jakość, bez względu na miejsce, w którym są wytwarzane." Mając to na uwadze myślę że u nas kupując opony Dębicy będą one pochodziły z naszej polskiej fabryki choć nie zawsze to się sprawdza. Dodatkowo trzeba mieć to na uwadze że czasem fabryka fabryce nie równa bo opony tej samej marki z fabryki w Turcji były gorszej jakości nie te produkowane w Europie. Producent niby zapewnia że wszystkie fabryki mają taką samą linie produkcyjną i wytyczne z planami ale jednak nie do końca to tak samo wychodzi...
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35