Zużycie opon Firestone Multiseason 2 195/50 R15

15 Mar 2021, 19:48

Witam, zaobserwowałem dziwne dla mnie zużycie opon na przedniej osi (na osi ciagnietej bez napędu, opony jak nowe) dokładnie zużycie w postaci starcia oraz małych nacięć na brzegu opon. Prawa przednia opona ma dziwne nacięcia i starcie natomiast lewa przednia opona tylko starcie. Nadmieniam, że zrobiłem zbieżność 3D od razu po założeniu opon. Na oponach jeżdżę 1 rok i przejechane jakieś 15 tys, a opony są produkcji początek 2020. Nie znam się więc liczę na odpowiedź czy to normalne zużycie i czy jest się czym martwić. Pozdrawiam
Prewencjusz
Nowicjusz

Zdjęcia: 5

16 Mar 2021, 12:51

Prewencjusz napisał(a):zaobserwowałem dziwne dla mnie zużycie opon na przedniej osi (na osi ciagnietej bez napędu, opony jak nowe)
Na osi pchanej przecież nie jeździsz z napędem na tył cały czas na wstecznym :mrgreen:

Jakoś nigdy nie przepadałem za tą marka opon ale z tego co widac na zdjęciach i mając na uwadze to co napisałeś to prawa opona może być bardziej narażona na zużycie/uszkodzenia bo np. prawą stroną podjeżdżasz najczęściej pod krawążnik jako pierwszą, jest też ona od strony pobocza itd.

Z tego co widać na zdjęciach różnice są nie wielkie i tu raczej nie ma czym się przejmować. Jednak te miejsca na brzegach bieżnika robią wrażenie jak by takiej starej gumy. Zerknąłem u siebie na opony które są starsze i wyglądają trochę inaczej.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Tu duże znaczenie ma też prawidłowe ciśnienie z jaki eksploatowana jest opona.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35