Nowe z salonu, 60-65tys.

31 Paź 2014, 08:01

A czy jeździłeś tym najnowszym Hyundaiem?
Poprzedni faktycznie może nie prowadził się jakoś wyśmienicie, ale od miesiąca mam nowiutkiego służbowego i tutaj jest zupełnie inna bajka. W tej klasie samochodów prowadził mi się jedynie lepiej Focus, ale czy to Auris, czy Golf, nie wspominając o Astrze prowadzą się gorzej, albo na pewno nie lepiej.
Jeżdżę bardzo dużo od wielu lat, dlatego dość szybko wyczuwam auto i po przejechanych 6 tys km przez miesiąc na trasie w zakrętach przy szybkiej jeździe nawet auta takie jak BMW czy Audi w zakrętach za mocno mi nie odjeżdżają. Prowadzenie obecnej generacji i30 zostało bardzo mocno poprawione i gdybym sam nim nie jeździł to też by mi było trudno w to uwierzyć.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

31 Paź 2014, 08:50

Juz sam fakt, ze piszesz o audi I bmw tak samo w zakresie prowadzenia pokazuje, ze nie masz pojecia o czym mowisz.

Dzida - ale nie sa na zlomie I nie beda, a tymczasem koreaniec srednio po 15 latach tam trafia. Zmowa diagnostow ktorzy sa na pewno fanami niemieckich aut a koreanskich wrogami?????? :lol:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

31 Paź 2014, 09:13

I tym najnowszym i poprzednią generacją i jakoś nie zauważyłem znacznej różnicy (no może zawieszenie już tak nie hałasuje jak w jedynce, ale dalej bez przesadnej rewelacji). Nowego Golfa czy Aurisa nie testowałem, więc trudno mi oceniać, ale za to Astrą J jeździło mi się lepiej (pomimo belki skrętnej zamiast wielowahacza) - ma moim zdaniem dużo precyzyjniejszy, bardziej bezpośredni układ kierowniczy niż w i30. Rozglądałem się ostatnio za nowym autem (ostatecznie kupiłem używanego Civica) i moim zdaniem Civic IX, Lancer 1.8, wspomniany Focus, Mazda 3, Volvo V40 czy nawet Peugeot 308 (!) również prowadzą się lepiej niż i30 (chociaż wizualnie to ładne autko).

fiko7 napisał(a):Jeżdżę bardzo dużo od wielu lat, dlatego dość szybko wyczuwam auto i po przejechanych 6 tys km przez miesiąc na trasie w zakrętach przy szybkiej jeździe nawet auta takie jak BMW czy Audi w zakrętach za mocno mi nie odjeżdżają.

To może być kwestia kierowcy, a nie samego auta :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

31 Paź 2014, 13:56

Juz sam fakt, ze piszesz o audi I bmw tak samo w zakresie prowadzenia pokazuje, ze nie masz pojecia o czym mowisz.

Czytaj więcej nowe-z-salonu-60-65tys-vt79221-45.htm#ixzz3Hj65NWgA

A myślisz że Audi z podstawowym silnikiem i z przednim napędem będzie tak dużo lepsze? Nie mówię o jakichś dużych silnikach i napędzie Quattro, tylko o podstawowym małym silniku i napędzie na przód.
Najpierw przejedź się jednym i drugim a wtedy będziesz pisał opinie. Bo na razie to jesteś zaślepiony Niemiecką motoryzacją a o Koreańskiej myślisz stereotypowo (zresztą żebym nie jeździł najnowszą i30 to raczej sam bym tego auta nie polecał i też bym uważał że to słabe auta), ale mam okazję jeździć i w życiu jeździłem przeróżnymi autami i mam porównanie.
Co do Astry to jeździłem kombi o podobnej mocy silnika co w i30 (w Astrze 115 koni, w i30 110) i mi i30 jedzie się lepiej. Może dlatego że Astra była w kombi, ale raczej to nie powinno mieć znaczenia. I30 jestem w stanie szybciej pokonywać zakręty niż Astrą.
Volvo to już inna klasa auta, Mazdą nie jeździłem, Honda zawsze miała bardzo dobry układ kierowniczy, ale to już droższe auto, a Focus to już wspomniałem że prowadził się lepiej niż i30. Jednak uważam że przy normalnej jeździe, szczególnie w ruchu miejskim te róznice będą prawie nie zauważalne.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

31 Paź 2014, 15:19

F
A Ty czytaj ze zrozumieniem zanim sie przyczepisz. Ford jest w czolowce aut fwd w zakresie prowadzenia. Hyundaia mialem I w zakresie m.in. prowadzenia to dno.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Paź 2014, 16:03

jiGsaw napisał(a):Dzida - ale nie sa na zlomie I nie beda, a tymczasem koreaniec srednio po 15 latach tam trafia. Zmowa diagnostow ktorzy sa na pewno fanami niemieckich aut a koreanskich wrogami??????

i czytać ze zrozumieniem nie umiesz... zrozum, że w 15letnie koreańce się nie opłaca inwestować stąd lądują na złomie, a w niemieckie, bo łatwo sprzedać jak ma tonęszpachli i rdzę wszędzie gdzie się da. Czego Ty nie możesz pojąć?
jiGsaw napisał(a):Hyundaia mialem

no miałeś starego i oczywiście sypiesz stereotypem co do najnowszych aut. Brawo za profesjonalizm :mrgreen: Poziom wiedzy godny polaczka-stereotypiarza :lol:
łysy30 napisał(a):Nie rozumiesz, bo nie chcesz zrozumieć :) Trudno Ci przełknąć krytykę marki, której jesteś wielkim fanem i tyle (i nie pisz, że tak nie jest - w każdym temacie proponujesz komuś jaką Kię czy Hyundai'a).

pokaż mi gdzie polecałem auta tych marek jak ktoś szukał frajdy z jazdy czy charakteru... przez ponad 3000postów nigdy; więc nie wyjeżdżaj mi z takimi tekstami. W przeciwieństwie do Ciebie czytam wymagania autora na początku tematu w każdym przypadku. Proponuję autorowi to co będzie dla niego najlepsze w tej kwocie i jego typach. I kto tu nie może przeboleć, że najbardziej pasuje koreaniec?

Do autora:
Kup auto które odpowiada Twoim wymaganiom, a nie ludzi, którzy albo nie znają tych aut i się wypowiadają, albo polecają auta pod swoje wymagania. Kupujesz auto dla siebie nie dla nich
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochodem w góry na narty
    W górach jeszcze zima więc wiele osób wybiera się w tym czasie w góry, by pojeździć na nartach czy snowboardzie. Kierowcy powinni jednak odpowiednio przygotować się do takiej podróży, aby w bezpieczny ...

31 Paź 2014, 16:21

dzida napisał(a):Proponuję autorowi to co będzie dla niego najlepsze w tej kwocie i jego typach. I kto tu nie może przeboleć, że najbardziej pasuje koreaniec?

No ale autor tematu sam w dalszej jego części napisał, że liczy na coś więcej niż jedynie na przemieszczanie się z punktu A do punktu B, a - jak sam doskonale wiesz - koreaniec mu tego nie zapewni (inna sprawa, że nie zapewni mu tego żadne z aut, które rozważa w pierwszym poście - przynajmniej w tych wersjach silnikowych).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Paź 2014, 16:25

łysy30 napisał(a):inna sprawa, że nie zapewni mu tego żadne z aut, które rozważa w pierwszym poście - przynajmniej w tych wersjach silnikowych

i właśnie do tego dąże!
łysy30 napisał(a):jak sam doskonale wiesz - koreaniec mu tego nie zapewni

prowadzeniem nie ale wyposażeniem tak gdzie za taką cenę w innych markach zacniejszego pochodzenia najczęściej wieje bidą. Np. wcześniej wymienionego Civica IX nie kupisz nawet w podstawie :no:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

31 Paź 2014, 16:35

dzida napisał(a): Np. wcześniej wymienionego Civica IX nie kupisz nawet w podstawie :no:

To też niestety prawda :/ Dlatego ja mając niedawno podobne dylematy postawiłem na bardzo zadbaną używkę i nie narzekam :)
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Paź 2014, 20:44

Dzida - niemieckie auta nie gnija po prostu w porownaniu do korei. I owszem masz racje, ze nikt nie bedzie naprawial zgnitego pasa przedniego, zgnitych dzwonow, czy podluznic w starym koreancu, czy poszatkowanej podlogi. I to samo sie dzieje z niemieckimi, ale... baaardzo rzadko, przynajmniej po 15 latach. Takze juz masz odpowiedz na swoje pytanie. Nawet juz nie bede zaczynal, ze w hyundaiu po 10 latach zmora dla mechanika sa przekrecajace sie zapyziale sruby itd. Proponuje Ci zebrac troche doswiadczenia warsztatowego to bedziesz znal bolaczki tanich autek...
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

01 Lis 2014, 11:30

co nie zmienia faktu, że polak woli spawanego z dwóch lub trzech aut niemca niż zabane auto innego pochodzenia argumentując to stereotypami mając gdzieś bezpieczeństwo i to, że to auto będzie rdzewiało
jiGsaw napisał(a):Nawet juz nie bede zaczynal, ze w hyundaiu po 10 latach zmora dla mechanika sa przekrecajace sie zapyziale sruby itd. Proponuje Ci zebrac troche doswiadczenia warsztatowego to bedziesz znal bolaczki tanich autek...

Śruby rdzewieją w każdym aucie :ok:
no jak się nie rusza ich ani razu przez tyle lat to tak jest. Jakby były regularnie odkręcane i przesmarowane jak np passkach w zawieszeniu to też by się nie zapiekały :mrgreen: masz odpowiedź :D
u mnie wielosezonówki po 8 latach jak wymieniałem na zimowe to nie mogłem odkręcić śrub od piasty ale wystarczyła odrobina smaru przy zakładaniu i nigdy problem nie powrócił :yes:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Lis 2014, 08:13

No tak, ale w BMW chociazby wzialem ze zlomu wahacze, ktore tam lezaly juz dobre dwa lata, sruby od nowosci 25 lat i z wyjatkiem jednej wszystkie poszly. W Hyundaiu po 10 latach proporcje sie odwracaja. Czujesz roznice? Nikt normalny nie odkreca zawieszenia jak nie trzeba zeby sruby regenerowac i smarowac.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Lis 2014, 09:14

Tak, ale najtańsze BMW kosztuje 75 tysięcy, za to kupię sobie inne, lepiej wyposażone auto z mocniejszym silnikiem i jeszcze odłożę 1/3 na kolejne :-)

Zresztą w tych czasach ja nie wierzę w solidność żadnej marki, znam wiele przypadków że wypasione fury też się psują. Szef mojej firmy ma Audi A7 nowe i stoi w serwisie a on wozi się cytryną grand picasso :-D
lotap
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 03 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam

02 Lis 2014, 09:52

jiGsaw opisuje wszystko sterotypami więc nie masz co się sugerować jego radami :ok: tym bardziej, że uważa Opla za nie niemiecką markę :lol:
Po prostu zapytaj go czy miał z styczność, z którym z tych aut i wtedy będziesz miał odpowiedź.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Lis 2014, 19:53

Dzida bez obrazy ale jestes glupi, czy udajesz? Czy lykasz reklamy opla po niemiecku albo sugerujace niemiecka solidnosc jak mlody pelikan? Opel po drugiej wojnie swiatowej trafil w rece GM...

lotap - dlatego lepiej kupic kilkuletnie BMW, ktore odpowiada Twoim parametrom niz nowy wyrob samochodopodobny, ktory straci krocie na wartosci. W BMW sie placi przede wszystkim za poprawnie skonstruowany samochod, zawsze taniej wyjdzie kupic typowy przednionapedowy przemieszczacz.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika