Nowe z salonu, 60-65tys.

02 Lis 2014, 21:16

jiGsaw napisał(a):Dzida bez obrazy ale jestes glupi, czy udajesz? Czy lykasz reklamy opla po niemiecku albo sugerujace niemiecka solidnosc jak mlody pelikan? Opel po drugiej wojnie swiatowej trafil w rece GM...

idąc tym tropem - Volvo jest chińskie, saab był amerykański, nissan jest francuski (choć tu różnie jest), lamborghini niemieckie, renault koleos francuski itd.
Opel nie istnieje na rynku amerykańskim, a nie na pewno w tej gamie co w EU, bo te modele są opracowywane i robione w Niemczech/europie. GM ma tylko kwestie finansowe jako właściciel, a nie konstrukcyjne. Siedziba Opla jest w Niemczech. Jakby Opel był amerykański to by nie miał silników downsinzigowych. To nie to co się stało ze Skodą czy Seatem gdzie technika pochodzi wprost od VW...
Tak samo jest z Fordem, gdzie oddział amerykański i europejski na tyle się różniły i były samodzielne, że odróżnia się Forda amerykańskiego i niemieckiego. Np. Focus mk2 był w USA zmodyfikowanym mk1 z EU. Dopiero w ostatnich latach następuje unifikacja ich modeli.

Nie drąż, bo nie masz racji i nie potrafisz przyznać się do błędu :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

02 Lis 2014, 22:50

Niemieckie auta nie gniją z zasady, a FORD od zawsze był amerykański i to, że robią inne auta na rynek EU nic nie znaczy. Opel należy do GM, więc nie jest już od dawna autem europejskim. I masz rację, jest dokładnie tak jak napisałeś w 1. zdaniu i to ma wpływ na te auta.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

03 Lis 2014, 17:54

A Volvo to jakie jest jak nie Chińskie? Tak samo z innymi autami, czy Skoda nie jest Niemiecka?
Patrzymy z jakiego kraju jest właściciel i tyle. Przecież jak byśmy patrzyli gdzie jest ulokowana fabryka to Fiat i Opel były by też Polskie, bo tutaj mają fabryki.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

03 Lis 2014, 18:00

Dobra, nie chce mi się prowadzić tej bezsensownej dyskusji jak nie wiecie co to jest autonomia konstrukcyjno-technologiczna producenta względem właściciela. Volvo i Opel ją mają, a Skoda i Seat nie. Tyle w temacie skoro widzicie chińską technologię w Volvo i amerykańską w Oplu.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

03 Lis 2014, 18:09

A czy jesteś pewien że Volvo nie sprowadza z Chin podzespołów do swoich samochodów?
Na razie w Volvo widzę sporo technologii Forda, gdyż przez wiele lat był właścicielem tej marki.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

03 Lis 2014, 18:17

fiko7 napisał(a):Na razie w Volvo widzę sporo technologii Forda

i Peugeota, Citroena i trochę Mazdy 3 (S40, V50) :ok: można tak dalej jechać.
Prędzej Chińczycy korzystają z ich technologii, bo nie widziałem aby Volvo poleciało z bezpieczeństwem, silnikami rodem z chińskich aut czy technologicznymi nowinkami.

Tak samo BMW 1er ma silniki od PSA więc jest francuskie? Albo Opel czy Saab z fiatowskimi silnikami jest włoski?
Zresztą wsiądźcie do tych aut i sami sobie powiedzcie czy bliżej im do amerykańskich/chińskich czy niemieckich/szwedzkich pokroju VW/Audi? Tam są inne standardy konstrukcyjne ;]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hennessey Venom GT - najszybszy samochód świata
    Najszybszy samochód świata Hennessey Venom GT osiągnął prędkość 435.31 km/h (270.49 mil/godzinę) 14 lutego tym samym ustanawiając światowy rekord prędkości dla 2-miejscowego samochodu sportowego. Test podczas którego ...

03 Lis 2014, 20:43

Ale w Lambo masz V10 od Audi/VW chociazby itd. ZAWSZE jest zewnetrzny wplyw. A o ile wiem to predzej w PSA masz silniki z BMW niz na odwrot.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

03 Lis 2014, 20:47

Ostatnio oglądałem artykuł o Volvo i właścicielu Volvo.. Formalnie chinole nie mają prawa brać technologii Volvo ale gdy reporterka zapytała o to pracownika to poprosił o następne pytanie.
Jeśli chodzi o części do Volvo to tylko i wyłącznie jest to stara dobra szkoła jazdy, żadnej chinolizny tam nie uświadczysz, Volvo nie da sobie w kaszę dmuchać.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Lis 2014, 20:52

jiGsaw napisał(a):A o ile wiem to predzej w PSA masz silniki z BMW niz na odwrot.

a Ty dalej swoje... BMW i BMW. 1,6 od PSA w BMW 1 - bubel zresztą. A jakie masz silniki z BMW w PSA na myśli?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

03 Lis 2014, 23:35

Ten 1.6 wlasnie? Nie wiem jakie jeszcze, w ogole nie rozumiem tej wspolpracy, jaki to ma sens... Podobnie bez sensu jak wspolpraca onegdaj MB z chryslerem. BMW z reszta tez chyba tam maczalo palce.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

13 Gru 2014, 09:13

lotap napisał(a):4. Mitsubishi Lancer - 1.6 117KM, na początku bardzo brałem go pod uwagę, bo bardzo tani i nieźle wyposażony, jednak opinie są średnie, trochę pali, słaby lakier i w środku nieciekawy

miałem podobne założenia(tylko jestem zwolennikiem sedanów),dodatkowo nie chciałem żadnej turbopierdziawki,z tym że mój budżet był trochę mniejszy(55tys),to i wybór miałem mniejszy,tak naprawdę to wybierałem między fluencem a lancerem .Fluence ma większy bagażnik ,ale zawiasy wchodzą do środka jak w mojej starej almerce n-15, w środku podobnie,choć mnie wydaje się że jednak w lancerze plastiki są na wyższym poziomie(odczucia subiektywne,bo od początku byłem raczej za lancerem :) )silnik,skrzynia i zawieszenie-lancer ma tu dużą przewagę,we fluence podobało mi się bezkluczykowe odpalanie(ale na dłuższą metę,może być źródłem problemów),no i kraj produkcji również ma dla mnie znaczenie(pokłosie niezawodnej almery)Japonia jednak ma ogromną przewagę w stosunku do Turcji(jeśli chodzi o produkcję samochodów).Tak więc Wytwórnia Papierów Wartościowych właśnie drukuje dokumenty do lancera :D
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV