Nowe z salonu, 60-65tys.

26 Paź 2014, 18:39

Witam

Za jakiś czas mam zamiar kupić nowy samochód (tylko i wyłącznie salon). Dlatego kieruję się do was, którzy siedzą w temacie z prośbą o poradę co wybrać. Jak wiadomo wybór jest bardzo bogaty.

Szukam auta klasy C. Chcę wydać kwotę od 50 do 65 tysięcy. Zależy mi na dobrym stosunku osiągów do spalania i bezawaryjności, no i jeszcze będę testował auta pod kątem jakości głośników, ale to już szczegół. Raczej nie mam uprzedzeń, ale po przeczytaniu kilkuset stron internetów odrzucam VAG. Wstępna lista wygląda tak:

1. Citroen C4 - 1.6 120KM, ma najlepsze oceny w pewnym polskim serwisie o motoryzacji, stosunek wyposażenia do ceny GENIALNY. Za 58 tysięcy dwustrefowa klima, składane lusterka!
2. Hyundai i30 - 1.6 120KM, 5 lat gwarancji i też niedrogi, aczkolwiek droższy od C4 i pojawiają się opinie, że autami z Korei źle się jeździ, niepewnie. Za to ewentualne dobre warunki kredytu 50/50 RRSO 0%! (chociaż raczej kupię za gotówkę)
3. Opel Astra - 1.6, 115KM, z wszystkich aut, które biorę pod uwagę ten wizualnie najbardziej mi odpowiada i serce wybrałoby Opla, cała reszta na minus, ciężkie auto, nie jedzie a dużo pali i chyba też bardziej się psuje niż reszta stawki
4. Mitsubishi Lancer - 1.6 117KM, na początku bardzo brałem go pod uwagę, bo bardzo tani i nieźle wyposażony, jednak opinie są średnie, trochę pali, słaby lakier i w środku nieciekawy
5. Jest jeszcze Megane, Focus i 308. Ten pierwszy zbiera słabe oceny, ale jest bardzo tani, dwa pozostałe trochę za drogie (pomijając najsłabsze wersje wyposażeniowe).

Uprzedzam, że przeczytałem całe forum kilka stron wstecz i nie ma aktualnego tematu tego typu, a większość jest o autach używanych, którym ja kategorycznie mówię nie. Proszę o wypowiedzi i pozdrawiam.
lotap
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 03 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: nie mam

26 Paź 2014, 19:09

lotap napisał(a):Hyundai i30 - 1.6 120KM, 5 lat gwarancji

Pamiętaj, że przez te 5 lat musisz jeździć na przeglądy do ASO.

To ja dorzucę coś od siebie, żeby było Ci trudniej wybrać. ;)

Fiat Bravo:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Niestety wersję benzynową wycofali ze sprzedaży w Polsce i to już ostatnie sztuki. Poniżej 60 tysięcy można było jeszcze niedawno kupić bardzo dobrze wyposażoną wersję Blue&Me.

Zamiast Megane poleciłbym Fluence:

Koniec końców wybierzesz pewnie jakiegoś Koreańczyka, ale chciałem żebyś miał lepsze rozeznanie. ;)

Jeśli chodzi o Hyundaia to patrzyłeś na Elantrę?
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Paź 2014, 19:26

Dzięki za odpowiedź.

Gdy zaczynałem oszczędzać pieniążki, na początku roku Bravo to był pewniak, tani, super silniczek z turbo, ale jak sam zauważyłeś już go wycofali i raczej nie będzie szans na dorwanie tego autka.

Fluence też rozważałem, ale to właśnie Megane ma lepsze opinie i bardziej mi odpowiada, aczkolwiek oba mają podobno bardzo krótkie przełożenia i narzekają na silnik i właśnie biegi.
Fluence odrzuciłem ostatecznie za "jakość audio jak sprzed dekady" (komentarz posiadacza tego auta) z tym, że nie wiem czy w Megane jest lepiej.

A czemu uważasz, że i tak wybiorę koreańca? Kia odpada bo mi się nie podoba. i30 rzeczywiście kusi. Co do Elantry, patrzyłem i kusi dobrym, mocnym i BARDZO ekonomicznym silnikiem, ale w tej cenie dostanę lepiej wyposażonego i30.

Skoro mowa o przeglądach. W takim razie ostatecznie ta gwarancja jest bardziej plusem czy minusem? Bo już nie wiem jak na to patrzeć. Najlepiej mieć bezawaryjne auto i nie robić przeglądów, ale to pewnie nie jest możliwe w tych czasach :)

Trochę wybrzydzam, a za te pieniądze nie ma co wybrzydzać, ale szukam opinii i porad wszędzie bo nie chcę kupić padła za naprawdę ciężko zarobione pieniądze.
lotap
Nowicjusz

26 Paź 2014, 19:30

Poczekaj chwile i możesz wyhaczyć Honde Civic IX 1.8 142km z wyprzedaży rocznika o ile Ci spasuję.
Według mnie najlepszy stosunek osiągi/spalanie/bezawaryjność :ok:
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

26 Paź 2014, 19:36

Civica odrzuciłem od razu ze względu na cenę, ale jeśli z wyprzedaży zmieści się w budżecie to na pewno go sprawdzę.

A kiedy jest, że tak powiem kumulacja wyprzedaży? Bardziej pod koniec roku czy na początku? Civic na pewno byłby najlepszy ze względu na trzymanie ceny, na pewno nie stracę na nim tyle co na koreańcu czy francuzie, choć to i tak raczej będzie "auto na całe życie" :D

EDIT:
Propozycja rzeczywiście dobra, 0-100 w 8,7s to praktycznie 2 sekundy lepiej niż wszystkie auta, które biorę pod uwagę tylko czy mnie będzie stać :(
Ostatnio edytowany przez lotap, 26 Paź 2014, 19:38, edytowano w sumie 1 raz
lotap
Nowicjusz

26 Paź 2014, 19:37

Jak zawsze w tego typu tematach zapytam - nie wolisz kupić demo cara? To nowe auto, używane do jazd próbnych przez co ma minimalny przebieg. Najczęściej jest bardzo dobrze wyposażone i ma fauny silnik. Kupując nowe auto od razu tracisz ~20℅ a demo ma ten spadek już za sobą
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Limitowana wersja Mazdy3 MPS
    Mazda Motor Poland wprowadza specjalną wersję modelu Mazda3 MPS, która jest już w ofercie salonów sprzedaży w całej Polsce. Oferta obejmuje 10 egzemplarzy Mazdy3 MPS. Mazda3 MPS została wzbogacona o nowe elementy ...

26 Paź 2014, 19:39

W tym roku Civic 1.8 w wersji Sport z wyprzedaży można było kupić za 67-68k
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

26 Paź 2014, 19:40

Civic fajny, ale jak dla mnie trochę plastikowy wygląd. Wolałbym Mazdę 3 w sedanie:
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

26 Paź 2014, 19:42

Wolę jednak tyrać te 2-3 miesiące dłużej i kupić nówkę niż demo-car, taka moja głupia fanaberia, że musi być w folii :)

EDIT:

Panowie, te samochody są świetne, ale jednak potrzebuję coś za okolice 60k, a Mazda 3 i Civic chyba też nie są na moje proletariackie zarobki. Te 60 koła to i tak już bardzo naciągnięty budżet. No i Madzia podobno ma nienajlepsze blachy.
lotap
Nowicjusz

26 Paź 2014, 21:27

Focus 1.6 125KM
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

26 Paź 2014, 21:33

Focus też jest brany pod uwagę, ale ten nowszy model, który właśnie wchodzi do sprzedaży. Zobaczymy jaka będzie jego cena.
lotap
Nowicjusz

26 Paź 2014, 21:42

Między Mondeo Mk4 a MK5 jest spora różnica
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
Z Focusem pewnie będzie podobnie :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Paź 2014, 19:43

lotap napisał(a):1. Citroen C4 - 1.6 120KM, ma najlepsze oceny w pewnym polskim serwisie o motoryzacji, stosunek wyposażenia do ceny GENIALNY. Za 58 tysięcy dwustrefowa klima, składane lusterka!

trochę ciasny w środku, a silnik ma problemy z fazami rozrządu ale jako nowe auto nie powinno sprawiać problemów
lotap napisał(a):2. Hyundai i30 - 1.6 120KM, 5 lat gwarancji i też niedrogi, aczkolwiek droższy od C4 i pojawiają się opinie, że autami z Korei źle się jeździ, niepewnie. Za to ewentualne dobre warunki kredytu 50/50 RRSO 0%! (chociaż raczej kupię za gotówkę)

ja jeżdżę autem z korei 15 lat, ojciec kupił kolejne, a poprzednie nigdy się nie zepsuło. Ten sam silnik siedzi u mnie w ix20 i jest super, nie jakieś wynalazki typu TSI. W dodatku lubi LPG jakbyś chciał go kiedyś przerobić. Przeglądy w ASO to koszt ok. 350zł rocznie.
lotap napisał(a):3. Opel Astra - 1.6, 115KM, z wszystkich aut, które biorę pod uwagę ten wizualnie najbardziej mi odpowiada i serce wybrałoby Opla, cała reszta na minus, ciężkie auto, nie jedzie a dużo pali i chyba też bardziej się psuje niż reszta stawki

w sumie ok i najlepiej potrzyma wartość ale coś w nim mi brakuje (takiego wow) za tą cenę
lotap napisał(a):4. Mitsubishi Lancer - 1.6 117KM, na początku bardzo brałem go pod uwagę, bo bardzo tani i nieźle wyposażony, jednak opinie są średnie, trochę pali, słaby lakier i w środku nieciekawy

tak jak napisałeś: dużo pali i słabizna w środku. W dodatku auto konstrukcyjnie już wiekowe

Ogólnie obstaje za i30, bo wiem, że to pewne auto i znam tą markę i nie zawiedzie cię pod względem trwałości. Sprawdzona technika, żadnych wynalazków i w tej cenie kupisz 1,6 z pełną elektryką i jakimiś dodatkami. Skoro twierdzą, że poprzednie Hyundaie były słabe, a mój Accent nigdy się nie zepsuł to jakie są teraz? :mrgreen:

Koniu napisał(a):Focus 1.6 125KM
[link do Otomoto wygasł] ... 16696.html

lotap napisał(a):Focus też jest brany pod uwagę, ale ten nowszy model, który właśnie wchodzi do sprzedaży. Zobaczymy jaka będzie jego cena.

zawsze będzie można kupić poprzednią wersję ze sporym rabatem

A nie myślałeś o Kii Cee'd? Tylko w niej już nie ma prostego silnika 1,6 i zostaje GDI (wstrysk bezpośredni) i 1,4.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Paź 2014, 11:45

Hyundai i Kia to prawie to samo, a Hyundai budzi u mnie dużo bardziej pozytywne emocje. Wygląd też za nim przemawia, nawet warunki gwarancji ma lepsze podobno.

Rzeczywiście najbardziej skłaniam się ku i30, a Lancera odrzucam. Dzięki za wypowiedź.
lotap
Nowicjusz

28 Paź 2014, 17:33

Witam, jeśli chodzi o wybór nowego samochodu to faktycznie wybór jest spory . Natomiast należy w pierwszej kolejności odpowiedzieć sobie na pytanie jak kwestie wizualne , bo każdy z wymienionych aut ma to "coś". Jeśli ten etap mamy z głowy to , ja ze swojej strony mogę podsunąć statystyki , to na pierwszym miejscu sprzedają się nam Ople, 308, focusy mimo że pokazał się już sprzedaży nowy model poprzednia wersja nadal jest oferowana i ma bardzo korzystne rabaty. Nieźle sprzedaje się również i30 , natomiast z doświadczenia wiem że jest to jeden ze słabiej wykonanych aut na rynku ( mowa tu o wykończeniu , a co za tym idzie trwałości ).
C4 i Mitsubishi to ostatnie miejsca w ilości sprzedawanych przez Nas samochodów. Nie oznacza to , że każdy z Nas może tą kolejność dowolnie zmienić natomiast zazwyczaj ilość sprzedawanych auto o czymś świadczy. Warto też przemyśleć , zakup Skody Octavii , która najlepiej sprzedaje się z wszystkich wymienionych , ale i też jest z nich największa ( pytanie czy ma to dla kupującego znaczenie ). To i wiele innych samochodów możesz znaleźć u Nas w ofercie i porównać z innymi autami. Jeśli macie jakieś pytania, interesuje Was zakup nowego samochodu w najlepszych cenach w Polsce zapraszam na PW.
Ostatnio edytowany przez ArteK, 28 Paź 2014, 21:37, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Usunięta reklama.
Autogcm
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice, Kraków, Gdańsk, Opole, Warszawa
Auto: Nowe samochody
Silnik: benzyna, diesel
Paliwo: Inne
Typ: Inny