Nowość! Porsche Panamera

28 Sty 2008, 16:18

Do rodziny Porsche dołączy się nowy model Panamera. Długość pojazdu wynosi 5 m, a szerokość prawie 2 m.

Silnik umieszczony z przodu napęd na koła tylne, podwozie zapożyczone od Porsche Cayenne czyli zapewne jest w planie limuzyna z napędem na cztery koła. Silnik w wersji podstawowej V6 3.2 o mocy 300KM i V8 4.8 biturbo o mocy 500KM znane z Porsche Cayenne, od początku Panamera będzie dostępna z silnikiem hybrydowym, dodatkowo V10 o mocy 600KM zapożyczony z Carrera GT.

Zdjęcie

Zdjęcie

Dobrze, że sportowe auto będzie czterodrzwiowe. Wydłużył się od modelu Porsche 911 , żeby jeszcze zabrać dodatkowo 2 osoby.

Pozdro :D
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

28 Sty 2008, 17:04

Jak chodzi o moje wrażenia, to jest ono zbyt długie i takie jakieś "niesmaczne" na drugim zdjęciu jeszcze jakoś wygląda, ale na pierwszym ten tył stanowczo za długi.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

28 Sty 2008, 21:33

Świat zaczął się walić jak Porsche wymyśliło SUV-a ale teraz już legł w gruzach. :mrgreen:
Ja wiem, że to wymóg rynku, ekonomia dla każdego w końcu jest surowa.

Ale dla mnie, Panamera jest.....

..... ohydna. :roll:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

28 Sty 2008, 22:54

a mnie sie podoba :D w końcu zaczyna sie coś zmieniać. Porsche jak Aston Martin wprowadzają swoje krążowniki szos ;)jednak mam nadzieje ze na tym sie skończy. Osobiście uważam ze to będzie hit, i jak okradne jakiś bank to napewno sobie kupie :D :D :D 8)
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rembrige

28 Sty 2008, 23:06

Na 1 zdjęciu przypomina mi kombi...Chrysler 300C też ma podobny niski długi tył, a to jednak sportowe auto:P
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

29 Sty 2008, 00:57

Tak nie powinno być: Porsche do tej pory produkowało same sportowe furki. Aż tu nagle Cayenne, teraz to ustrojstwo, wg mnie firmy, które się specjalizują w jednej dziedzinie powinny w niej robić i ją ulepszać, a nie cudować. Można to odnieść np: do sprzętu. Jesli powiesz SONY to pierwsze skojarzenie to: Telwizor. a jesli np powiesz LG: to nie wiesz co powiedzieć. Robią wszystko: pralki, sdzuszarki, odkurzacze, płyty, nagrywarki, TV, komórki etc etc, z czego jakość tych wyrobów jest poprostu lipna. Jak mercedes, bmw robią duże auta to niech takie robią, w jakich są najlepsi, porsche małe sportowe auta a jaguar wielkie krążowniki. Teraz wszyscy robią wszystko, a jakość siępogarsza niestety....
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pakiet tuningowy TRD dla nowego Lexusa CT F SPORT
    Japońska firma TRD, dostawca fabrycznych rozwiązań tuningowych dla Lexusa, przygotowała zestaw akcesoriów do tuningu nowej wersji hybrydowego kompaktowego hatchbacka Lexus CT F SPORT. TRD oferuje elementy zestawu aerodynamicznego ...
    SKYACTIV-D: rewolucyjne silniki Diesla Mazdy
    Docenione w Europie rewolucyjne silniki Diesla Mazdy zdobyły broniącą się przed olejem napędowym Japonię, a niebawem ruszają na podbój Ameryki. Unikatowe połączenie niezrównanych osiągów i oszczędności ...

29 Sty 2008, 08:36

Masz rację Bryann, coraz mniej jest marek specjalizujących się w konkretnych typach samochodów np. Mercedes-limuzyny, Porsche-auta sportowe. Im więcej tym lepiej ale dla kogo?
O ile Porsche Cayenne mi się podoba to ta Panamera :? na pewno nie...
Te dwa zdjęcia przedstawiają inne auta, drugie chyba bliższe wersji produkcyjnej.
Susza tłumi, zagłusza, wywija i o dno wali... Zachwiany... Zachwiany...
SuperFly
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: brać hajs?

29 Sty 2008, 09:59

Niestety, takie wymogi stawia rynek i konkurencja. Produkcja nastawiona na jeden rodzaj samochodów nie ma racji bytu ze względów ekonomicznych. Jest to przykre ale...

Z drugiej strony, czemu nas nie dziwi sportowe dziecko Mercedesa (SLK) skoro ten koncern słynie przede wszystkim z eksluzywnych limuzyn?
Rynek chłopy, rynek to wymusza. :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

29 Sty 2008, 12:33

dokładnie sie zgadzam... a co do Cayenne to bardzo fajny samochód. koncerny szukają nowych sposobów na zdobycie pieniędzy. a i dobrze ze taki samochód wyjdzie, fajnie miec Porsche i zabrać więcej niż 1 osobę :D

Niedługo wyjdzie SUV Ferrari ... i co wy na to :D :D
Puchacz
Młodzi Gniewni
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rembrige

30 Sty 2008, 01:29

Ja również owszem zgadzam się, że rynek to wymusza. Ale i tak powinno być tak, jak było kiedyś hehe
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Sty 2008, 09:02

Przód od Carrera GT, tył przypomina mi tył takiego starego porsche 928 tylko że po liftingu. Auto ogólnie ciekawe ale tak jak ktos wczesniej napisał troszke "niesmaczne".
kaemo
Nowicjusz

30 Sty 2008, 11:55

jak dlamnie to totalna kicha:P niewiem czemu ale jak patrze na 1 fote to sylwetka mi przypomina astona martina:P ale ogolnie za darmoche to bym wzia :)
NO BASS---NO FUN
d-_-b
only BLAUPUNKT GT
series
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PiecU
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: STalowa Wola

16 Lut 2008, 17:26

Widziałem zdjęcia tego Porsche w Top Gear i muszę przyznać,że wygląda paskudnie.Przód od Carrery GT tył od Caymana,kiepsko to wyglądało,a z profilu to już tragedia.Jak tak dalej pójdzie to za pare lat Porsche wyprodukuje samochód segmentu B.Żal...
stolarz1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Skoczów

16 Lut 2008, 17:34

Zobaczymy jak na żywo będzie się prezentował :)
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

16 Lut 2008, 18:01

Oby dobrze bo z tym wyglądem który widziałem w gazecie to sukcesu nie osiągnie...Z drugiej strony może gdy nie wypali z Panamerą Porsche przestanie eksperymentować :)
stolarz1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Skoczów