Rekord prędkości pojazdów napędzanych biogazem!

11 Gru 2008, 18:22

Specjalny model Audi A4 Quattro B7, wyposażony w opony Dunlop SP Sport Maxx TT pobił rekord prędkości pojazdów napędzanych biogazem. Auto napędzane paliwem pozyskiwanym z odpadów roślinnych, na torze w niemieckim Papenburg, osiągnęło prędkość 327,5 km/h. TÜV Rheinland, uznana na rynku międzynarodowym firma zajmująca się certyfikacją oraz badaniem produktów oraz technologii pod kątem jakości i bezpieczeństwa zorganizowała próbę pobicia rekordu, aby pokazać potencjał, jaki kryje się w pojazdach napędzanych paliwami ekologicznymi.

Samochód został przygotowany do pobicia rekordu przez firmę tuningową Hohenester, która przystosowała 3-litrowy silnik Audi RS4 do napędzania biogazem i zwiększyła jego moc z seryjnych 380 do 580 KM. Eksperci Dunlopa, odpowiedzialni za dostarczenie opon, wybrali do przeprowadzenia testu najlepsze sportowe opony Dunlop SP Sport Maxx TT. W tej nowej oponie ultra-high performance zastosowano Kevlar firmy DuPontTM - specjalny składnik, opracowany na potrzeby sportów motorowych z nanocząsteczkami, a także system Touch Technology.

Warto przeczytać:
Ceny ropy spadły poniżej 70 USD za baryłkę
Eventy motoryzacyjne - marzenia w zasięgu ręki
Wypadek Leszka Kuzaja - 14 Rajd Praski w Czechach
Pozdro. Kacper
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

12 Gru 2008, 23:53

hihi

moje granatowe Polo 1.9 D z niebieskimi pokrowcami, nowym wahaczem w lewym kole, zeszłorocznym zestawem kół zimowych i z podświetlanym radiem na kasety z adapterem weźmie go jak chce ;)
adaxdk
Nowicjusz

13 Gru 2008, 01:21

Moje bez pokrowców też:))
Dno jest dnem, nawet jeśli jest obrócone do góry.
qbik
Początkujący

Miejscowość: Pomorze

14 Gru 2008, 00:21

zawsze wiedzialem ze trawa ma moc leczenia ale nie wiedzialem ze w motoryzacji tez sobie nizle radzi:)
lysolek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

15 Gru 2008, 16:37

lysolek.... no ja tez nie wiedziałam hehe :D pgólnie pozytywnie:)
"Co Cię nie zabije to wzmocni...."
CzajnaNSZ
Nowicjusz

Miejscowość: Szczytno

18 Gru 2008, 20:25

:)
lysolek
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne