NOWY 300C vs. NOWY Saab 9-5

nowy 300C czy nowy Saab 9-5

Ankieta zakończyła się 09 Lut 2011, 04:39

nowy 300C
5
38%
nowy Saab 9-5
8
62%
Razem głosów : 13

19 Sty 2011, 23:39

Witajcie,

Mój tato staje za niedługo przed wyborem nowego samochodu :) Obecnie jest posiadaczem Chryslera 300C 3.5L, tak więc auto do małych nie należy.
1 grudnia wracając z meczu wstąpiliśmy niedaleko Poznania do dealera Saaba ponieważ mój tato wcześniej słyszał o nowym Saabie 9-5. Oglądnęliśmy, oświetlenie zewnętrznę <tylne lampy LED> po prostu bajka, wymiary: uważam, że do takich rozmiarów można się skurczyć przesiadając się z 300C :)

Dodatkowo zaawansowana elektronika. Pokażcie mi 2 takie auto posiadające tyle bajerów w cenie nie przekraczającej 215 tys. zł, oczywiście uwzględniając też rozmiar i osiągi.

Ogólnie to chciałbym przekonać mojego tatę, aby wybrał Saaba. W moim mieście mój tato miał pierwszy 300C. 2 lata później jeździły takie już 4. Saaba do dziś (wyszedł bodajże na wakacjach) nie ma nikt! Mimo wszystko jakoś łapie gorączkę na punkcie tego nowego 300C, jakby to on ma większe szanse bo już jednego ma.

Dodatkowo skrzynia biegów. Wielkim minusem dla mojego taty jest ten 4-biegowy automat, z którym się męczy. W nowym 300C ponoć ma być automatyczna 8-biegowa, jednak ma to nadejść po połowie roku od ukazania się go w salonach.

Piszcie więc swoje opinie, które Wy byście auto wybrali oraz napiszcie dlaczego! Ja osobiście jak już wspomniałem jestem za Saabem, urzekły mnie jego tylne światła LED, wersja AERO i to co prezentuje sobą w środku - nie kosztując przy tym 300 tys. zł <nie mówie, że 300C tyle kosztuje - tylko takieego wyposażenia to nawet Merc E klasa nie ma :lol: >

Saab, który był w salonie:
Saab 9-5 Black, Aero
BioPower 220KM/350Nm XWD

Ogólnie był to już samochód praktycznie w pełni wyposażony :) <ale nie full wypas!> Konfigurując go na stronie <ten sam silnik> i z najlepszym pakietem <czyli full wypas: +dysk twardy, GPS itp.> wyposażenia wychodzi chyba 220 tys. zł
ten kosztował bodajże 212 tys. zł i zawsze coś da się uhandlować jeszcze.

Jednak tutaj i tak wchodzi w gre przywiezienie go od zachodnich sąsiadów. Nie warto tu przepłacać chyba, że za Mercedesa xD.

Pozdro.
yupi33
Nowicjusz

Miejscowość: daleko

19 Sty 2011, 23:48

A jaki silnik w 300 miałby być?
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

19 Sty 2011, 23:50

4biegowy automat w aucie za takie pieniądze w tych czasach, co za badziewie... Z dwojga złego bierzcie Saaba. Aczkolwiek ja za te pieniądze bym się rozejrzał za autem klasy premium i pomyślał nad jakimś MB/BMW, ewentualnie Lexus.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

20 Sty 2011, 00:04

Nowe 300c to po prostu 300 i nie będzie oferowane w Europie pod marka chrysler, a lancia.
9-3 oparte na insignii, wiec nawet nie za 215 a za 150 bd 'full wypas'
Legend?
Nowa seria 5? Świetne auto
Gs od lexusa?
Jaguar xf? Świetny design
S80?
C6? Możliwości wiele, każde auto na swój sposób wyjatkowe
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

20 Sty 2011, 01:13

hmm a no właśnie z góry przepraszam bo zapomniałem dopisać
tak tato też się tego boi, że nowy 300C ma być pod marką Lanci w Europie

no a silnik 3.6 ma miec o 40km podobno wiecej

MB/BMW, Lexus odpadaja nie pytajcie dlaczego, skomplikowane

tak wlasnie niby Volvo S80 fajne ale nie ma w nim nic specjalnego jesli chodzi o wyglad i nie podobaja sie tacie swiatle na tyle

[ Dodano: 20 Styczeń 2011, 01:20 ]
JerzyB333 napisał(a):9-3 oparte na insignii, wiec nawet nie za 215 a za 150 bd 'full wypas'

ja tutaj mowie o 9-5, a nie 9-3!
yupi33
Nowicjusz

Miejscowość: daleko

20 Sty 2011, 09:40

Wyględ obecnego 300C bardzo mi pasuje. Auto wyróżnia sie na drodze, wydaje się takie ciężkie, pancerne a z najmocniejszymi silnikami niewiele aut może się z tą cegiełka równać.
Powiedziałbym że jest w amerykańskim gangsterskim stylu. Nowe niestety już mi sie tak nie podoba, ale myślę że jest to lepszy wybór niz Saab, a Saaba bym kupił jak zaprojektuja go w całości jego nowi właściciele.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    BMW i8 hybrid - 4,4 sek., 326 KM
    To czteromiejscowe coupe zwraca na siebie uwagę unikalnym stylem, który - pomimo iż prototyp pokazano w 2009 roku – ani trochę się nie zestarzał. Niezmiennie przyciąga spojrzenia odważnie nakreślonymi, fantazyjnymi, ...

20 Sty 2011, 09:45

9-5 fajniejsze, tylko nie w dieslu. Ma trochę gumowaty układ kierowniczy, ale to cecha wszystkich samochodów z elektrycznym wspomaganiem (coś za coś - stare, hydrauliczne gorzej sprawdza się np. na parkingu, w elektronicznym progresywnym możesz kręcić małym palcem lewej ręki i to stojąc w miejscu na zaciśniętym hamulcu :) ). Za to zawieszenie zestrojone raczej sportowo, w 300C pewnie będzie większy komfort ale mniejsza pewność na zakrętach, nie wiem o tym autku zbyt dużo więc nie chcę się wypowiadać. No i automat 4-biegowy jest lekko nieprzyzwoity w dzisiejszych czasach...

A Subaru Legacy, Infiniti G albo jeśli chcesz zaszaleć to trochę droższe niż Saab i Chrysler, ale za to ultrapremium Infiniti M jakością wnętrza bijące Audi, układem jezdnym BMW a klasą Mercedesa? :P Bo jeśli nie szukasz diesla to też będą dobre propozycje.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

20 Sty 2011, 10:11

Własnie 9-5 oparte jest na insignii :wink: pomylilem cyferki.
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

20 Sty 2011, 12:34

ACSznycel - tak samo jak diesel Hondy 2.2 bije diesla BMW? :mrgreen:

Autorze - sam widzisz, że chyba nie warto tyle płacić za Opel, ani jakieś inne amerykańskie badziewie. Pomyślcie jeszcze raz nad MB/BMW, Lexus, bo to znacznie lepszy wybór albo chociażby to Infiniti, które mnie osobiście niespecjalnie przekonuje.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Sty 2011, 15:27

jiGsaw napisał(a):ACSznycel - tak samo jak diesel Hondy 2.2 bije diesla BMW? :mrgreen:

Autorze - sam widzisz, że chyba nie warto tyle płacić za Opel, ani jakieś inne amerykańskie badziewie. Pomyślcie jeszcze raz nad MB/BMW, Lexus, bo to znacznie lepszy wybór albo chociażby to Infiniti, które mnie osobiście niespecjalnie przekonuje.

Wogole to oni przepłacaja strasznie, Ty bys wolał kupic uzywane e30 a za reszte kasy go dobrze podpicowac co by kazdego na swiatlach objechac :lol:
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

20 Sty 2011, 15:30

Widzę, że coś Cię boli, nie wnikam. No widzisz, mi by było żal tyle kasy zapakować w auto tej klasy gdzie wspomniane przez Ciebie E30 30 lat temu miało 4b automat. Jak Ty byś wybrał Opla, czy jakieś 300C to Twoja sprawa, ja w tym budżecie polecam co innego.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Sty 2011, 16:03

jiGsaw napisał(a):ACSznycel - tak samo jak diesel Hondy 2.2 bije diesla BMW? :mrgreen:.

On go wręcz deklasuje, nie jechałeś jednym i drugim to się nie wypowiadaj.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

20 Sty 2011, 16:05

Tak, na pewno dzieciak Twojego pokroju jechał nimi i zrobił mnóstwo km. Temat tych dwóch już był poruszany na forum, wszystko zostało powiedziane, więc zajrzyj sobie do archiwum.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Sty 2011, 16:09

Dzieciak ? ha ha ha zrobiłem więcej km 2.2 i niż ty w całym swoim życiu smarkaczu.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

20 Sty 2011, 16:21

Zachowujesz się jak dziecko, dla mnie jesteś dzieckiem, ślepym na fakty, masz straszne kompleksy na punkcie marki BMW, pewnie za często Cię objeżdżają albo coś w tym stylu, może żonę Ci puknął jakiś beemkarz, nie wnikam.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika