Osobowe 4x4

20 Sty 2011, 13:58

Szukam samochodu 4x4 bardziej osobowy niż SUV. Kwota w przedziale cenowym między 40-50 tys.
Samochód będzie wykorzystywany do pokonywania trasy asfaltowej bardziej ale z drugiej strony dość często oblodzona. Średni przebieg miesięczny to około 3tys km całoroczny. Oczekiwania jak największy stosunek jakości do ceny.
Jeśli polecacie samochód z chęcią widziałbym opis dlaczego czyli właściwości jezdne, spalanie, awaryjność etc.
Z góry dziękuje za wszelki porady.
Norman01
Nowicjusz

Miejscowość: Mazury

20 Sty 2011, 15:52

Subaru Legacy 2.0 N/A 165koni. Spalanie w miescie tak duzym jak Kraków okolo 11l, a trasie 8-9l. Napęd najlepszy z mozliwych S-AWD, własciwosci jezdne najprawdopodobniej najlepsze w klasie.
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

20 Sty 2011, 16:46

Jak na asfalt i czasem lód to najlepsza opcja imo asymetryczny xDrive, czyli model E90. Czołowe miejsca w raportach i siła marki mówią same za siebie, najsprawniejsze, ekonomiczne silniki również. Tyle, że za tą kasę ciężko będzie Ci urwać E90... może z początku produkcji coś trafisz jak nieco przekroczysz próg 50tys z jakimś bardziej podstawowym benzyniakiem, ale nie wiem, czy takie szły 4x4.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

20 Sty 2011, 16:59

Jigisaw radzi bo sie naczytał Auto-Światu :grin:
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

20 Sty 2011, 17:00

Audi z quattro (nie wszystkie) lub Subaru, nie ma lepszych. BMW to lususowa tandeta.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

20 Sty 2011, 17:07

MajkPZM - takie są fakty, raz już była kłótnia na temat napędów to o ile pamiętam sam wkleiłeś test, który miał udowodnić wyższość AWD Subaru i Quattro nad xDrive, a w teście... wygrało BMW. :lol:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...

20 Sty 2011, 17:13

"Oczekiwania jak największy stosunek jakości do ceny.
Jeśli polecacie samochód z chęcią widziałbym opis dlaczego czyli właściwości jezdne, spalanie, awaryjność etc."

Słowa klucze które wykluczają BMW : stosunek jakości do ceny, awaryjność

Amen
AreBie
Aktywny

20 Sty 2011, 17:16

Odezwał się specjalista od japońszczyzny... Tylko, że akurat E90 zajmuje czołowie miejsca w TUV i Dekra, a na to się zawsze powołujesz, więc nie bądź żałosny.

Pragę zauważyć, że jest tak samo jak zawsze - ktoś wrzucił swój typ, ja poleciłem BMW i wszyscy na mnie najeżdżają za to, że poleciłem BMW, śmiech na sali, dziecinada, takich trollów jak tutaj i dzieci neo to na żadnym forum nie uświadczyłem.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Sty 2011, 17:31

Ty też się na nie powołujesz, a gdzie w nich jest E46 ? :-D
AreBie
Aktywny

20 Sty 2011, 17:33

Ten temat też był poruszany niedawno.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Sty 2011, 18:04

Chodzi o cos innego. Kazdy temat Ty wpisujesz BMW, auto sportowe BMW, auto 4x4 BMW, Suv to BMW, auto do 10k to BMW, wszedzie wpisujesz BMW BMW BMW tylko dlatego, ze jezdzisz 20letnim trupem tej marki? Sam jak bylem młody mialem e30 i wspominam to auto super, dawało frajde z jazdy, mozna bylo sie pobawic tym wozem, posmigac bocurami i tyla.

Test ktory wkleiłem wyraznie pokazywał, które 4x4 bylo dobre.

Tam patrzyli na test od strony kazdej, czyli w podsumowaniu gosc powiedział, ze np xDrive pali mniej paliwa, i jest łatwiejszy w obsludze dla przecietnego kowalskiego.

Moim zdaniem to cos jakby powiedziec, ze ferrari jest słabym samochodem bo ma mały bagaznik , to auto nie ejst stworzone dla bagaznika, tak samo jak Subaru nie jest stworzone dla małego spalania i głupich ludzi.
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

20 Sty 2011, 18:13

Daj spokój jiGsaw to motoryzacyjny rasista. On by najlepiej zakazał wszystkim poza BMW produkować auta.
AreBie
Aktywny

20 Sty 2011, 18:15

Chyba pamięć Cię zawodzi, bo w tym czeskim teście były konkretne testy sprawnościowe i BMW uzyskało w nich po prostu najwięcej punktów. Ty wszędzie polecasz Subaru, czy ja mam do tego jakiś problem?
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Sty 2011, 18:16

Jeśli jest pytanie o osobowe 4x4 to co ma polecić ???
AreBie
Aktywny

20 Sty 2011, 18:28

zauwaz, ze ja na tym forum wypowiadam sie w tematach " Samochody sportowe" albo samochody 4x4", inne tematy omijam szerokim łukiem, a Ty wszedzie w kazdej kategorii polecasz BMW, Suvy, Sportowe, Limuzyny, dosłownie wszedzie ...

Ja wychodze z załozenia ze do miasta i na trase dla normalnych ludzi BMW są dobre, takie 3.0D daje i calkiem osiagi i nie duze spalnie ale w 4x4 poprostu nie ma jak konkurowac z kims kto robi prawdziwe 4x4 a nie takie ktore w 90% oparte jest na elektronice. Mi wystarcza podjazdy w szczyrku do schroniska na wysokosc 800m n p m. Jak wyjechalem tam rok temu Forkiem to własciciel schroniska wyszedł i powiedział ze jestem pierwszym ktory wyjechał tam autem osobowym bez łancuchów a podobno wielu probowalo.
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany