Nowy hatchback do 58 tysięcy.

09 Sty 2013, 13:36

Jakiego hatchbacka ( koniecznie nowy) polecacie ? Mam 58 000 tys zaoszczędzone.
Filozof33
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 02 1985
Auto: Honda Acord
Skrzynia biegów: Manualna

09 Sty 2013, 14:09

okresl bardziej czego szukasz, co powinien miec, ile drzwi , wyposazenie, za jakimi markami przepadasz za ktorymi nie
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

09 Sty 2013, 14:39

Skoro hatchback, to chyba wiadomo 5 drzwi.
Zastanawiam sie nad
chevrolet cruze LT hatchback
honda jazz
VW polo
Filozof33
Nowicjusz

09 Sty 2013, 14:42

ford focus , kia ceed ?
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

09 Sty 2013, 14:47

Kia jakoś mnie nie przekonuje. Nad fokusem tez rozmyslałem. ale chyba wole chevroleta cruz'a
Filozof33
Nowicjusz

09 Sty 2013, 14:51

opel astra ? chevrolet to rzecz biorac opel
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co nam grozi za używanie telefonu podczas jazdy?
    Polscy policjanci karali w zeszłym roku blisko 250 osób dziennie za korzystanie z telefonu podczas jazdy! Używanie smartfonu, gdy prowadzimy samochód, może doprowadzić do wielu niebezpiecznych sytuacji na drodze. ...

09 Sty 2013, 14:58

a co sądzicie o vw polo albo up ?
Filozof33
Nowicjusz

09 Sty 2013, 15:16

Polo i Up! to małe auta - szczególnie Up! - chociąż w tej cenie można wyrwać dobrze wyposażoną Polówkę. Jednak celowałbym w starego Golfa VI jak musiałbybyć to VW.
Hyundai i30 jest teraz oferoway z 6000zł rabatu.Auto o numer większe od Polo. -I nie mów, że Cię nie przkonuję póki nie wsiądziesz i się nie przejedziesz argumentując, że to koreaniec. Cruze też nim jest. Teraz niemcy są gorsi pod względem trwałości.
http://www.hyundai.pl/promocja2012/doc/ ... ik_i30.pdf
Zamiast Jazz kupiłbym ix20, bo jeździłem obydwoma autami razem z ojcem na jazdach próbnych i wybór padł na koreańca.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

09 Sty 2013, 16:07

czempion napisał(a):opel astra ? chevrolet to rzecz biorac opel

Tyle, że nowy opel astra jest droższy od chervoleta. Bo się płaci za markę, może część materiałów jest inna - taka wersja budźetowa opla. Ergo- jeśli nie zależy Ci na marce, to bym brał cheve'go, ale z silnikiem 1.8 (zakładam, że szukasz w benzynie?), bo ten słabszy silnik może być dla Ciebie źródłem frustracji - przyspieszenie marne, a spalanie prawie takie samo...:wink: Pomijam fakt, że sam posiadam chevroleta cruze, ale diesla i sedan. Przejechałem nim 110tyś km i do tej pory zepsuł mi się zamek tylnej klapy (raz na gwarancji wymieniony, raz już po gwarancji musiałem robić sam) i robili akcję z wymianą przewodu paliwowego (dotyczy tylko diesla). Jest to fajne auto, prowadzi się dobrze i stabilnie (twardsze zawieszenie), duże, najbezpieczniejsze w swojej klasie (testy w 2010r NCAP 5 gwiazdek - ok 87% bezpieczeństwa w testach, najmniejsza była ochrona pieszego przy potrąceniu - ale to bolączka większości aut) :ok: . Części w ASO drogie, ale są dostępne tańsze zamienniki, choć czasami trzeba czekać na ich sprowadzenie, bo w Polsce nie ma magazynu centralnego (najbliższy w Holandii), np. wymiana oleju, płynów + filtry (paliwa, powietrza, oleju) w dobrym zakładzie samochodowym - ok. 300zł. W ASO za to samo płacisz ponad 1000zł (pierwszy przegląd jest za 700zł, następne ok 1000zł..). Filtr kabinowy ok 120zł (w ASO nawet nie pytałem...). Klocki hamulcowe na tył w ASO to 400zł, ściągane na zamówienie w moim serwisie to ok 250zł. Myślę, że ceny podobne jak innych marek.
Minus kupowania chevroleta jest taki, że dużo traci na wartości i pewnie będzie problem ze sprzedażą - chyba, że zamierzasz nim jeździć z 6-7lat, to luz. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, wal 8)

EDZIA:
PS. "przerobiłem" w ciągu 5 lat ze 6 aut, z czego 4 używane (Rover 400D, VW Polo 101KM DOHC, Nissan Primera P12 2,2Cdi, Citroen C5 1,6HDI) i 2 nowe (Mitsubishi Lancer 1,8 no i Chevrolet Cruze). Chevrolet ma najwygodniejsze fotele, najlepszy silnik, prawie najwięcej miejsca w środku (Mitsubishi miał ciut więcej), miał prawie najmniej awarii (tylko VW Polo był bezawaryjny, nawet 8-letni :shock: , reszta się sypała mniej lub bardziej - pomijam Mitsubishi, którym jeździłem tylko 3 miesiące do wypadku). Wiem, ze ktoś wyżej proponował Kia cee'd albo hyundaia i20 - te auta z pewnością będą lepiej wyposażone, ale należą do segmentu B samochodów, a chevrolet to segment C - a to robi różnicę, którą widziałem na przykładzie swojego wypadku - z Citroena C3 (wielkością podobny do i20 lub cee'da) prawie odpadł cały przód, w Mitsubishi poza blacharką i uszkodzonym zawieszeniem prawego koła nic się nie stało... Dlatego ja raczej nie zejdę poniżej segmentu C, choćby ze względu na bezpieczeństwo.
PPS. Ja na chevroleta w sumie dostałem... 13000zł rabatu :ok:
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

09 Sty 2013, 16:25

moze citroen c4 1.6 Vti lub ds3 , chociaz wolalbym raczej polo za 58 tys kupisz ze skrzynia DSG
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

09 Sty 2013, 16:37

Wiem, ze ktoś wyżej proponował Kia cee'd albo hyundaia i20 - te auta z pewnością będą lepiej wyposażone, ale należą do segmentu B

Od kiedy Cee'd należy do segmentu B?
Propozycja to i30 a nie i20!
Czytaj uważnie i miej rozeznanie potem komentuj, bo głupoty piszesz ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

09 Sty 2013, 16:48

Sporo jest takich, którzy sadza ze Cruze rozni sie tylko marka od Astry IV, ale czytajac opinie pierwszych nabywcow Cruza (auto na rynku jest 3 lata) wychodzi skad sie bierze ta roznica cenowa. Podobno Cruze skrzypi w srodku jak kilkunastoletnie auto - wychodzi oszczednosc na wszystkim na czym sie da.
Dlatego wcale nie sadze ze brac Cruze'a jak chcesz kupic auto na 7 lat, raczej wlasnie jak chcesz na krotko - 2-3 lata (w tym czasie jeszcze powinno byc ok) a potem sprzedac. Jak robi sie dlugoterminowa inwestycje to warto sie zastanowic czy 10K oszczedzone na zakupie nie zniweluje sie w trakcie uzytkowania, a co stracimy na komforcie tego nikt nie odda.

Co do innych propozycji - dla mnie segment B za 60 tysi to nieporozumienie, szukalbym tanszych kompaktow - ceeda/i30/focusa (o astre bedzie ciezko), ktore beda podobnie wyposazone jak polo na full wypasie, a jak wsiada 4 osoby to roznica bedzie kolosalna (no chyba ze raczej nie beda wsiadac, ale na segment B na pewno zmniejszylbym budzet)
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

09 Sty 2013, 18:05

dzida napisał(a):Od kiedy Cee'd należy do segmentu B?
Propozycja to i30 a nie i20!

Masz rację, pomyliłem segment cee'da i model hyundaia. Moja wina :? przepraszam, rzeczywiście przeczytałem "na pałę". Zaproponowałbym piffko, ale przez neta nie bardzo się da :piwo:

Yankee napisał(a):Sporo jest takich, którzy sadza ze Cruze rozni sie tylko marka od Astry IV, ale czytajac opinie pierwszych nabywcow Cruza (auto na rynku jest 3 lata) wychodzi skad sie bierze ta roznica cenowa. Podobno Cruze skrzypi w srodku jak kilkunastoletnie auto - wychodzi oszczednosc na wszystkim na czym sie da.

No właśnie ja jestem jednym z pierwszych nabywców cruze'a, mam go 3,5 roku i jakoś nie zauważyłem, żeby cokolwiek w środku skrzypiało/trzeszczało/itp. Może na jakichś strasznych wybojach coś delikatnie trzeszczy po stronie pasażera, ale na równym asfalcie nic nie słychać. Używam to auto przez 6 dni w tygodniu, rocznie jeżdżę ok 30-35tyś km, czyli może nie aż tak intensywnie, ale też i go nie oszczędzam. Może trafiłem dobry egzemplarz, nie wiem - było to auto demonstracyjne, z przebiegiem ok 8 tyś km. W innym cruzie nie siedziałem, więc brak mi porównania. Brak mi też porównania do nowego Mitsubishi, bo tamto miałem 3 miesiące ledwo...
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

09 Sty 2013, 20:08

Dziwne zeby skrzypialo na rownym asfalcie, oczywiscie chodzi o nierownosci :ok:
Nie chce sie sprzeczac o auto, w ktorym nawet nie siedzialem z kims kto zrobil nim 100K km :)

Niemniej to auto przykulo swego czasu moja uwaga (niska cena) i sporo czytalem na jego temat w necie, gdzie zarzut slabej jakosci wykonania (chociazby w porownaniu do blizniaczej Astry) byl wielokrotnie podnoszony.
Mysle ze wszystko zalezy od punktu odniesienia - jesli ktos jezdzil wczesniej lepiej wykonanym autem (np segment premium), to pewnie wiele rzeczy w chevrolecie mu moze przeszkadzac. Jesli nie to pewnie nie zwroci na nie nawet uwagi.

Ale jeszcze raz podkresle ze moje uwagi sa w 100% z drugiej reki
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2017

09 Sty 2013, 20:24

Wejdz sobie na http://www.samar.pl/nowe-samochody/wyszukiwanie i zrób porównanie.
Znajdz najlepsze auto pod siebie i można dyskutować za lub przeciw.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004