Nowy hatchback / liftback benzyna + automat w cenie 60-90k

29 Wrz 2017, 12:40

Witam,
zwracam się z prośbą w pomocy w zakupie auta.
Jeżdżę głównie po mieście. Sporadycznie zdarza mi się robić dłuższe trasy kilkaset km (czasem również zagraniczne nawet do 1000 km). Zamierzam nim robić około 15 - 20k km rocznie (w jednym roku więcej w innym mniej) i jeździć nim min. 6 lat. Z tego względu chciałbym auto, które będzie:
- w benzynie i automacie, bo jednak główny użytek to miasto
- mało awaryjne
- komfortowe
- spory bagażnik - zależy mi na pakowności. Chciałbym mieć możliwość wrzucenia sobie np. roweru do bagażnika, więc sedany odpadają.
- nie za duże - główny użytek to miasto

Podałem jako górną kwotę 90k, jednak zaznaczę, że z żalem rozpatruję tak wysoką kwotę, ale jeśli warto to jestem w stanie dołożyć lekko nawet do tej kwoty.

Co rozpatruję:
- Octavia - teraz można dostać wersję sprzed liftu z 150 / 180 km i skrzynią DSG - ludzie chwalą, jednak dawać 80 - 90k za Octavie to trochę żal :P Z drugiej strony auto ma wszystko czego potrzebuję oprócz efektu "wow"
- Rapid - w sumie niewiele mniejsza od Octavii, o wiele tańszy, ze słabszym silnikiem i podobno wyciszeniem. Nie wiem czy nie warto rozważyć jako alternatywę dla Octavii.
- Honda HR-V - tu jeszcze bardziej ponad budżet, bo cena ponad 90k, ale liczę na zwrot przy sprzedaży auta. Nie jestem zwolennikiem crossoverów, jednak tutaj auto wydaje się bardzo praktyczne. 130km mocy na takie auto to chyba trochę mało.
- Citroen C4 - chyba tańsze od konkurentów, niezbyt ładne z zewnątrz, ale zawsze jak przechodzę obok jakiegoś to zaglądam do środka i robi dobre wrażenie - zwłaszcza fotele. Nie wiem jak z silnikiem i skrzynią biegów.
- Civic IX - dostępne są z silnikiem 1.8 w cenie porównywalnej do Octavii. Nie podoba mi się, ale jest praktyczny, zwłaszcza w wersji kombi. Cena odsprzedaży też pewnie będzie wyższa niż w przypadku Skody.
- Astra - gdzieś wyczytałem, że użytkownicy najnowszej astry borykają się z problemami. Fajnie wygląda, trochę za mocno się błyszczy w środku :P. Chyba ciekawa propozycja, jednak jakoś mniej ufam niż Skodzie lub Citroenowi - nie wiem czy słusznie
- Megane - ładna z zewnątrz i wewnątrz - nie wiem jak z ich silnikami i skrzyniami automatycznymi
- Peugeot 308 - ładny z zewnątrz, w środku średni - i też nie wiem jak z silnikami i skrzyniami
- Auris - gdzieś tam się pojawia, ale obecnie mam corollę i chciałbym coś innego, hybryda też średnio mnie przekonuje zwłaszcza na trasy.

Odrzuciłem:
- Mazda 3 - droga, mała pakowność, podobno słabo wyciszona, ale podoba mi się najbardziej z hatchbacków
- Mondeo, Insignia - za duże
- niepraktyczne crossovery
- Suzuki SX-4, Vitara - duże i jakoś mnie odrzucają
- Focus - nie podoba mi się wnętrze
- Hyundai i30 - za drogo jak za tę markę

Pytania do was:
- Które auta w szczególności polecacie lub odradzacie ? Obecnie najbardziej mnie przekonuje Civic IX i HR-V. Nie wiem jak z silnikami i automatami w francuskich autach.
- Czy warto rozpatrywać hybrydy takie jak Kia Niro? Silnik benzynowy ma tylko 105 koni, a na dłuższej trasie wydaje mi się, że będzie słabo.
- Może macie jakieś inne propozycje lub warto na coś poczekać?
lopikak
Nowicjusz

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Toyota corolla
Silnik: 90KM
Paliwo: Benzyna

29 Wrz 2017, 17:32

lopikak napisał(a):- Hyundai i30 - za drogo jak za tę markę

to nie wiem co robi tu to coś:
lopikak napisał(a):- Rapid

i te
lopikak napisał(a):- Civic IX

lopikak napisał(a):- Honda HR-V

na bok stereotypy i leć do salonu - jakbyś oglądał, to byś wiedział, że Rapid to nic ciekawego, Hondy są zwyczajnie drogie, a Hyundai to nie to co nawet 10 lat temu ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

29 Wrz 2017, 18:55

Jak dla mnie to z tym przepłacaniem to trochę dużo powiedziane ale honda Civic IX po lifcie to na prawdę fajne auto i na plus będzie tutaj niski spadek wartości.
Ja osobiście miałem kie ceed, fakt to nie hyundai ale po przesiadce do hondy na prawdę odczułem różnice oczywiście na plus hondy świetne prowadzenie, fajny silnik z niskim spalaniem no i skrzynia biegów :)
Koreańczycy poszli na pewno parę kroków do przodu no ale nie przesadzajmy z byt bardzo.
Ale oczywiście każdy woli co innego dlatego też idz do salonu przejedz się jednym i drugim i podejmij decyzję.
Mateq
Początkujący

Prawo jazdy: 12 03 1993
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Lexus is 250
Silnik: 2.5
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008

29 Wrz 2017, 19:27

Auto ma być komfortowe, z dużym bagażnikiem i do tego niewielkie. Nie widzisz tu sprzeczności :?: Najbliższe tym wymaganiom będą minivany, taki Ix-20 będzie chyba optymalny i zostanie trochę w portfelu albo C-max, tyle, że ze 150KM automatem przekracza trochę budżet. Ale o efekcie "wow" to raczej zapomnij.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

29 Wrz 2017, 19:40

Tylko propozycje padają samych HB więc nie widzę tutaj sprzeczności.
Ogólnie komfort i przestrzeń to jest sprawa indywidualna może jemu chodzi bardziej o to żeby był to kompakt a nie nic mniejszego.
Osobiście poszedłbym w kombi bo w tym wypadku byłoby to najlepszą opcją ze względu min. na rower.
Fajną opcją na pewno będzie też właśnie megane w wersji kombi i osobiście w tym kierunku bym szedł.
Ostatnio edytowany przez Mateq, 29 Wrz 2017, 21:32, edytowano w sumie 1 raz
Mateq
Początkujący

29 Wrz 2017, 21:30

Mateq napisał(a):Ogólnie komfort i przestrzeń to jest sprawa indywidualna

Oczywiście, ważne też jest z jakiego auta się przesiadamy. Dla mnie komfort to przede wszystkim dobre wyciszenie, wygodne fotele, miękkie zawieszenie, no i jednak przestronność.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Calibra GTC Concept
    Silnik 2.8, 325 KM. Bardzo podobna jest do Isignii, a ta jak wiadomo była i jest świetna. A wy co myślicie na temat nowej calibry? Jeszcze dodam, że ma kosztować około 200 tysięcy gdzieś to na angielskiej stronie przeczytałem. ...

29 Wrz 2017, 21:39

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Właśnie zbliżam się do etapu odwiedzania salonów dlatego wolałem spytać czy coś odrzucić, bo nie chciałbym, aby emocje przyćmiły zdrowy rozsądek :)

Rozważam oczywiście też kombi. Co do pojemności i rozmiaru szukam kompromisu. Przykładowo Mazda CX-3 wydaje się spora, ale jest mało pakowna.

dzida napisał(a):na bok stereotypy i leć do salonu - jakbyś oglądał, to byś wiedział, że Rapid to nic ciekawego, Hondy są zwyczajnie drogie, a Hyundai to nie to co nawet 10 lat temu ;)

Dzięki za info odnośnie rapida. Civic IX na tle innych aut nie jest aż taki drogi. Natomiast X generacja - rzeczywiście z ceną zaszaleli.

Co do Megane- czy macie może jakąś wiedzę co do silnika i skrzyni biegów? Ludzie narzekają czy może opinie są na razie neutralne?
lopikak
Nowicjusz

29 Wrz 2017, 22:02

Co do Civica - zaryzykuję stwierdzenie, że rower wejdzie i do hatchbacka :wink: gadałem kiedyś z takim rowerowym gościem, który do Focusa mk2 w hatchbacku mieścił w środku 4 kolarki :mrgreen:

Może Volvo v40?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

29 Wrz 2017, 22:48

Tak, w civicu też podoba mi się ten system magic seat (dostępny również w HR-V) :P

Volvo v40 to chyba nie mój pułap cenowy?
lopikak
Nowicjusz

29 Wrz 2017, 22:49

Co do Megane- czy macie może jakąś wiedzę co do silnika i skrzyni biegów? Ludzie narzekają czy może opinie są na razie neutralne?

Chodzi Ci o 1.6 czy o 1.2?
Mateq
Początkujący

29 Wrz 2017, 23:37

Chodzi mi o 1.2 TCE 130 KM ze skrzynią automatyczną EDC.
lopikak
Nowicjusz

29 Wrz 2017, 23:41

Jeśli chodzi o silnik to jest to tylko podajże pomniejszony 1.4 TCE i ogólnie te silniki nie miały złych opinii sam miałem megane z tym silnikiem i szczerze powiedziawszy nie sprawił mi żadnych problemów zrobiłem nim około 50tys km jedynie co było nie fajne to spalanie bo było dość wysokie patrząc na moc.
Tłumaczyłem sobie jednak to tym że skoro silnik ma turbo to ja tego turbo używam więc może szło spalanie zmniejszyć ale ja miałem średnie 11-12 L co już jest bardzo dużo jak na silnik 1.4 8)
Mateq
Początkujący

29 Wrz 2017, 23:44

lopikak napisał(a):Volvo v40 to chyba nie mój pułap cenowy?
jakiegoś roczniaka wyrwiesz, a wyjdziesz na tym chyba lepiej niż na nowym - największy spadek wartości masz już za sobą
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

30 Wrz 2017, 00:02

Pytanie czy jest sens w tej cenie może kupić na prawdę fajny samochód dobrze wyposażony i mieć satysfakcje że jezdzi autem nowym.
Jeśli chodzi o volvo v40 to miejscem nie rozpieszcza, a chcąc kupić kombi to już trzeba szukać v60 a cenowo to już inna półka.
Mateq
Początkujący

30 Wrz 2017, 01:29

Sprawdź sobie tutaj V40, w benzynie i automacie jest kilka w twoim zasięgu. Skupiłbym się na wersji Momentum lub Ocean Race.

Jest kilka rocznych z małymi przebiegami, przypuszczam że to auta demo dealera lub zastępcze, jeszcze na gwarancji.
I V60 ta sama sytuacja

Chyba że chcesz zaszaleć i skorzystać z promocji Volvo na nowe V60 które jest już dostępne od 99tyś.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi