REKLAMA
Witam,
zwracam się z prośbą w pomocy w zakupie auta.
Jeżdżę głównie po mieście. Sporadycznie zdarza mi się robić dłuższe trasy kilkaset km (czasem również zagraniczne nawet do 1000 km). Zamierzam nim robić około 15 - 20k km rocznie (w jednym roku więcej w innym mniej) i jeździć nim min. 6 lat. Z tego względu chciałbym auto, które będzie:
- w benzynie i automacie, bo jednak główny użytek to miasto
- mało awaryjne
- komfortowe
- spory bagażnik - zależy mi na pakowności. Chciałbym mieć możliwość wrzucenia sobie np. roweru do bagażnika, więc sedany odpadają.
- nie za duże - główny użytek to miasto
Podałem jako górną kwotę 90k, jednak zaznaczę, że z żalem rozpatruję tak wysoką kwotę, ale jeśli warto to jestem w stanie dołożyć lekko nawet do tej kwoty.
Co rozpatruję:
- Octavia - teraz można dostać wersję sprzed liftu z 150 / 180 km i skrzynią DSG - ludzie chwalą, jednak dawać 80 - 90k za Octavie to trochę żal Z drugiej strony auto ma wszystko czego potrzebuję oprócz efektu "wow"
- Rapid - w sumie niewiele mniejsza od Octavii, o wiele tańszy, ze słabszym silnikiem i podobno wyciszeniem. Nie wiem czy nie warto rozważyć jako alternatywę dla Octavii.
- Honda HR-V - tu jeszcze bardziej ponad budżet, bo cena ponad 90k, ale liczę na zwrot przy sprzedaży auta. Nie jestem zwolennikiem crossoverów, jednak tutaj auto wydaje się bardzo praktyczne. 130km mocy na takie auto to chyba trochę mało.
- Citroen C4 - chyba tańsze od konkurentów, niezbyt ładne z zewnątrz, ale zawsze jak przechodzę obok jakiegoś to zaglądam do środka i robi dobre wrażenie - zwłaszcza fotele. Nie wiem jak z silnikiem i skrzynią biegów.
- Civic IX - dostępne są z silnikiem 1.8 w cenie porównywalnej do Octavii. Nie podoba mi się, ale jest praktyczny, zwłaszcza w wersji kombi. Cena odsprzedaży też pewnie będzie wyższa niż w przypadku Skody.
- Astra - gdzieś wyczytałem, że użytkownicy najnowszej astry borykają się z problemami. Fajnie wygląda, trochę za mocno się błyszczy w środku . Chyba ciekawa propozycja, jednak jakoś mniej ufam niż Skodzie lub Citroenowi - nie wiem czy słusznie
- Megane - ładna z zewnątrz i wewnątrz - nie wiem jak z ich silnikami i skrzyniami automatycznymi
- Peugeot 308 - ładny z zewnątrz, w środku średni - i też nie wiem jak z silnikami i skrzyniami
- Auris - gdzieś tam się pojawia, ale obecnie mam corollę i chciałbym coś innego, hybryda też średnio mnie przekonuje zwłaszcza na trasy.
Odrzuciłem:
- Mazda 3 - droga, mała pakowność, podobno słabo wyciszona, ale podoba mi się najbardziej z hatchbacków
- Mondeo, Insignia - za duże
- niepraktyczne crossovery
- Suzuki SX-4, Vitara - duże i jakoś mnie odrzucają
- Focus - nie podoba mi się wnętrze
- Hyundai i30 - za drogo jak za tę markę
Pytania do was:
- Które auta w szczególności polecacie lub odradzacie ? Obecnie najbardziej mnie przekonuje Civic IX i HR-V. Nie wiem jak z silnikami i automatami w francuskich autach.
- Czy warto rozpatrywać hybrydy takie jak Kia Niro? Silnik benzynowy ma tylko 105 koni, a na dłuższej trasie wydaje mi się, że będzie słabo.
- Może macie jakieś inne propozycje lub warto na coś poczekać?