REKLAMA
Witam. Moim poprzednim samochodem był Golf 4 1.4 16v ( Jeździłem nim 2 lata ) palił olej na potęgę, razem z płynem do chłodnicy a 75kM w takiej budzie to stanowczo za mało - ogólnie bardzo męczący silnik. Teraz przyszła pora na nowy samochód, budżet 15k złotych a auto chcę sprowadzić z Niemiec.
Samochód ma być osobowy, gównie będzie jeżdżony we dwie osoby, dla tego może być Coupe lub Sedan, ważne by posiadał klimę. Jeśli chodzi o silnik to zależy mi aby auto było dynamiczne i nie miało problemów z wyprzedzaniem. Skrzynia biegów najlepiej manual. Przydało się aby auto było mało awaryjne i żeby części nie były zbyt drogie.
Jeśli nie opisałem dokładniej moich preferencji, to proszę pytać
Z modeli które dotychczas oglądałem spodobał mi się:
- Opel Astra G Berttone ( coupe ) z silnikiem 1.8l 16v 125kM - Przy tak lekkiej budzie silnik wystarczający, lecz niektórzy skarżą się że bierze olej " jak to 16v ". Zaś silnik 2.0T 150kM bierze tego oleju o wiele więcej i ogólnie lepiej unikać jednostek opla z końcówką LET.
Co sądzicie? Jakie modele i jakie silniki polecacie? które waszym zdaniem są warte uwagi? Z góry dziękuję