Samochód Coupe/Sedan do 15k

26 Wrz 2017, 14:40

Witam. Moim poprzednim samochodem był Golf 4 1.4 16v ( Jeździłem nim 2 lata ) palił olej na potęgę, razem z płynem do chłodnicy a 75kM w takiej budzie to stanowczo za mało - ogólnie bardzo męczący silnik. Teraz przyszła pora na nowy samochód, budżet 15k złotych a auto chcę sprowadzić z Niemiec. :D

Samochód ma być osobowy, gównie będzie jeżdżony we dwie osoby, dla tego może być Coupe lub Sedan, ważne by posiadał klimę. Jeśli chodzi o silnik to zależy mi aby auto było dynamiczne i nie miało problemów z wyprzedzaniem. Skrzynia biegów najlepiej manual. Przydało się aby auto było mało awaryjne i żeby części nie były zbyt drogie.
Jeśli nie opisałem dokładniej moich preferencji, to proszę pytać :)

Z modeli które dotychczas oglądałem spodobał mi się:

- Opel Astra G Berttone ( coupe ) z silnikiem 1.8l 16v 125kM - Przy tak lekkiej budzie silnik wystarczający, lecz niektórzy skarżą się że bierze olej " jak to 16v ". Zaś silnik 2.0T 150kM bierze tego oleju o wiele więcej i ogólnie lepiej unikać jednostek opla z końcówką LET.

Co sądzicie? Jakie modele i jakie silniki polecacie? które waszym zdaniem są warte uwagi? Z góry dziękuję :)
Ostatnio edytowany przez Kaseton, 26 Wrz 2017, 21:16, edytowano w sumie 1 raz
Kaseton
Obserwowany

Auto: Nie mam

26 Wrz 2017, 20:18

S40 za 15tyś = kłopoty i wydatki.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

26 Wrz 2017, 21:14

Masz rację, od rana przejrzałem wiele ofert i faktycznie volvo s40 chodzi za więcej :) - usuwam je z listy
Kaseton
Obserwowany

Auto: Nie mam

30 Wrz 2017, 23:40

Hyundai Coupe GK? Ten po 2002r.

Sam takowego ciągle szukam, a naczytałem się o nim już wiele.
Na tym forum również wspominają, że auto godne polecenia (mało awaryjne, tanie części).

Tyle, że jest to auto 2+2. Dla 2 os. starczy :piwo:
Astaris

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co wpływa na wygląd zewnętrzny samochodu?
    Stylistykę samochodu kreują nie tylko względy estetyczne, ale i cała długa lista czynników wpływających na nasz portfel i bezpieczeństwo. Popularność samochodu w bardzo dużej mierze zależy od jego wyglądu. Stylistyka ...