Robię sobie porównanie modeli, sprzedawcy nie ułatwiają jednak zadania. Strony są często mało przejrzyste, ceny pływające, np. przy konfiguracji Fiata miałem jedną cenę, a potem jak dałem do wydruku to już była inna większa
![Zdziwiony :o]()
. Do tego pełno animacji, a nie można się podstawowych danych o samochodzie dowiedzieć. Niektóre wymiary samochodów wziąłem z innych stron niż producenta. Do wspomnianej Kia Rio nie robiłem wyceny za klimatyzację do podanego modelu już na starcie 3.5 tysiąca, a potem jeszcze trzeba by było dodawać wyposażenia.
Przyjąłem zasadę jak najbliższego zbliżenia się do 40 tysięcy. Jeśli auto było tańsze, dodawałem dodatkowe wyposażenie tak żeby tę kwotę osiągnąć. Najwięcej dodatków w stosunku do wielkości samochodu wyszło mi na Daci, cała instalacja LPG i jeszcze jakieś rzeczy a i tak wyszło poniżej 40 tysięcy. Hyundai pod tym względem rabatów przegina pałę - 3 tysiące upustu dla i20 akurat tyle co dodanie klimatyzacji i sumarycznie wychodzi stosunkowo do innych modeli drogo.
http://speedy.sh/gg4sd/porownanie-modeli-hatchback.xlsx(przy wycenach nie dopłacałem nigdy za kolor metalic, tapicerkę, aluminiowe koła, jeśli już to za klimatyzację, radio i... dywaniki podłogowe (sic!)
Co do Daci to rodzina mi ją odradza, że jakość będzie kiepska, że będzie się psuło, jeszcze się nad tym zastanowię pojeżdżę po salonach. Zwłaszcza, że ceny w internecie a to co będzie w salonie zapewne będzie się różniło. Potwierdzoną mam jedynie cenę mitsubishi colta.