Nowy hatchback za ok 40 tysięcy zł

20 Kwi 2013, 22:21

Jak w temacie szukam następcy dla Chevroleta Aveo, nie mam specjalnie nic przeciwko marce ale nowego nie chcę. Średnio pokonuję jakieś 50 km dziennie w mieście, choć dziury w drogach często są masakryczne. Samochód nie musi być demonem prędkości, nie mam ich gdzie rozwijać, może jedynie na czas wyprzedzania, ale od mocniejszego silnika wolę komfort jazdy.

Na oku na razie mam niezobowiązująco Mitsubishi Colt 5D wersja INVITE za 40 490 zł w jednym z salonów. Ważne żeby był miał w pakiecie klimatyzację, bajery w pakiecie też mile widziane. W Wersji invite jest oprócz poduszek, które są już standardem ABS, EBS i ESS. Nie ma LEDów do jazdy dziennej (przydatne i oszczędne), tempomatu (na dłuższe trasy i tak używane raczej od święta), czy kontroli trakcji (ale w hatchbacku raczej nie tak potrzebne jak w autach terenowych) oraz czujnika cofania (przydałoby się). Oczywiście małe spalanie i bezawaryjność raczej są ważniejsze niż bajery, ale tego już sam nie nie dam rady sprawdzić. Z tego co patrzyłem Colt ma raczej pozytywne opinie. Jakieś inne propozycje?
nowisek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 08 2007
Auto: Chevrolet Aveo

21 Kwi 2013, 13:02

skoda fabia z silnkiem 1.2, citigo, vw up od 32 tys, panda, opel corsa ale to bedzie golas raczej
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

21 Kwi 2013, 18:38

Kia Rio 1.2dohc cvvt 40.490pln
Dacia Sandero 1.2 - 32900pln
Mało tego jest, i małe one są ale zawsze można coś znależć, i jeszcze
Hyundai i10, i20
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg

21 Kwi 2013, 22:56

Robię sobie porównanie modeli, sprzedawcy nie ułatwiają jednak zadania. Strony są często mało przejrzyste, ceny pływające, np. przy konfiguracji Fiata miałem jedną cenę, a potem jak dałem do wydruku to już była inna większa :o . Do tego pełno animacji, a nie można się podstawowych danych o samochodzie dowiedzieć. Niektóre wymiary samochodów wziąłem z innych stron niż producenta. Do wspomnianej Kia Rio nie robiłem wyceny za klimatyzację do podanego modelu już na starcie 3.5 tysiąca, a potem jeszcze trzeba by było dodawać wyposażenia.

Przyjąłem zasadę jak najbliższego zbliżenia się do 40 tysięcy. Jeśli auto było tańsze, dodawałem dodatkowe wyposażenie tak żeby tę kwotę osiągnąć. Najwięcej dodatków w stosunku do wielkości samochodu wyszło mi na Daci, cała instalacja LPG i jeszcze jakieś rzeczy a i tak wyszło poniżej 40 tysięcy. Hyundai pod tym względem rabatów przegina pałę - 3 tysiące upustu dla i20 akurat tyle co dodanie klimatyzacji i sumarycznie wychodzi stosunkowo do innych modeli drogo.

http://speedy.sh/gg4sd/porownanie-modeli-hatchback.xlsx
(przy wycenach nie dopłacałem nigdy za kolor metalic, tapicerkę, aluminiowe koła, jeśli już to za klimatyzację, radio i... dywaniki podłogowe (sic!)

Co do Daci to rodzina mi ją odradza, że jakość będzie kiepska, że będzie się psuło, jeszcze się nad tym zastanowię pojeżdżę po salonach. Zwłaszcza, że ceny w internecie a to co będzie w salonie zapewne będzie się różniło. Potwierdzoną mam jedynie cenę mitsubishi colta.
nowisek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 08 2007
Auto: Chevrolet Aveo

22 Kwi 2013, 19:04

Fiat Panda w wersji Lounge z silnikiem 1.2
Seat Ibiza 1.4 MPi Reference za niespełna 42 tysiące
Myślę, że jak wsiądziesz do Micry i Swifta to odechce ci się ich kupno. Możesz też spróbować wyrwać Peugeota 208. modele z wyprzedaży rocznika kosztują trochę ponad 40 tysięcy.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

24 Kwi 2013, 16:19

Faktycznie, trudno jest napewno aby mieć wszystko za jak najmniej, trzeba po prostu iść na kompromisy, jak to w życiu.
Co do Daci, nie zachwalam, ani nie neguje bo nie znam, wiem tylko, ze auta te przejęło Renault, podobnie jak Skode WV, a pewnie sam podchodziłbym bym sceptycznie, gdyż mam jeszcze przed oczami obraz Daci choćby z lat 80tych :). Jedno jest pewne że są konkurencyjnie tansze, a koreańcy coraz bardziej się starają z jakością.
Udanego wyboru, i najlepiej chyba pojezdzić po salonach i sprawdzać co diler oferuje.
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi RS 6 Avant V8-Biturbo 4.0 TFSI 560 KM i 700Nm
    Nowe Audi RS 6 Avant to symbol technicznych możliwości jutra. Nowy model jest lżejszy i silniejszy niż jego poprzednik, a jego osiągi są jeszcze lepsze. Od zera do 100 km/h przyspiesza w czasie 3,9 s, a na życzenie klienta ...

27 Kwi 2013, 07:06

https://www.chevrolet.pl/samochody/cruze-5d/#

Za 44000 mozna mieć nówkę z 2012 .. Używane na pewno są tańsze.. A fura, że hej !!! :yes: :yes:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

17 Maj 2013, 09:48

mam pytanie, 2 mc temu zakupiłam chevroleta Cruz z systemem mylink, jestem bardzo zadowolona z komfortu jazdy, ale mam problem, by korzystać z nawi muszę podłączyć telefon, i przeszukałam już rożne fora, i nigdzie tego nie znalazłam, zastanawiam się jaki model telefonu połączy się przez usb lub bluetooth ?
ktoś pomoże ?
joolek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 03 2011
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: chevrolet cruze
Silnik: 1.4 turbo
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2013

17 Maj 2013, 15:04

Teraz prawie każdy ma wejście USB lub BT .. A Ty nie potrzebujesz przypadkiem tlf z GPSem ?? To by trzeba rozejrzeć się za jakimś smartfonem..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

18 Maj 2013, 08:26

potrzebuje, ale podobno nie każdy i z nie każdym systemem da się podłączyć, i tu własnie tkwi diabeł, bo nie kupie telefonu za kilka stów żeby był mi niezdatny
joolek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 03 2011
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: chevrolet cruze
Silnik: 1.4 turbo
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2013

18 Maj 2013, 10:23

Szukaj smartfona z Androidem przynajmniej 4.0 bo z tym systemem współpracuje z tym, że system ten wygłasza TYLKO komunikaty głosowe przez głośniki, a obraz jest na smartfonie. Taniej i lepiej jest zainwestować w nawigacje doczepianą do szyby czy deski rodzielczej

tutaj szczegóły od 1:30

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8