Nowy Hatchback za ok. 60 tys.

25 Lis 2017, 15:07

Witam wszystkich. Planuje kupno nowego samochodu w leasing. Hatchback :). Kwota to okolo 60 tys, +- 2-3 tys.
Rocznie okolo 15 tys km.
Pół na pół miasto-trasa, tak wiec szukam benzyny.
Dodatkowo:
Jak najwiekszy bagaznik w tej klasie.
Silnik w miare żwawy, ale nie ma to byc odrzutowiec.
Wyposażenie im bogatsze tym lepiej.

Na razie najbardziej odpowiada mi Fiat Tipo. Szczegolnie silnik jest mocna strona tego samochodu (120 Km t-jet)
Rozważam takze Kia ceed i Renault Megane.
Prosze o wasze oponie, propozycje, za i przeciw.

Zakup planowany jest na styczen.
funkyT
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 06 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Ka
Skrzynia biegów: Manualna

25 Lis 2017, 16:14

Tipo bardzo dobry wybór sam w sobie. Pytanie tylko jakie warunki finansowania przedstawi Ci Fiat (podobno nie są zbyt korzystne).
Jedyny minus tego silnika to spalanie, które jest trochę wyższe niż u konkurencji (ale nie ma problemu z wybraniem wersji z fabryczną instalacją LPG z salonu).
Popatrz jeszcze na:
Toyota Auris 1.6
Peugeot 308 1.2 Puretech (1.2 110KM)
Nissan Pulsar
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

25 Lis 2017, 16:40

Dzięki za propozycje. Samochody same w sobie ok, z tym ze troche przekraczają budzet.

O jakich warunkach finansowania mowisz?
I na co zwracać uwage w tej kwestii?
funkyT
Nowicjusz

25 Lis 2017, 17:05

Trzeba zwracać uwagę na całkowity koszt leasingu, nie patrzeć wyłącznie na cenę auta, czy oprocentowanie. Dealerzy często oferują bardzo tanie auta, ale warunkiem jest ich drogi leasing. Albo odwrotnie, oferują bardzo tani leasing, na stosunkowo drogie auto. Do tego dobrze jest mieć jakieś porównanie. Trzeba iść do banku i poprosić o ofertę. Nam zawsze taniej wychodził leasing bankowy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

25 Lis 2017, 19:55

Dzieki za zwrocenie uwagi. O tym bym nie pomyślał. Jakies jeszcze uwagi o ktorych warto pamietac kupujac samochod? To mój pierwszy raz :)
funkyT
Nowicjusz

25 Lis 2017, 20:34

Co do kupna samochodu, to należy koniecznie testować tę konkretną wersję, mam na myśli silnik i skrzynię, o zbliżonym wyposażeniu, którą jesteśmy zainteresowani. Niby banał, ale zdarzają się tacy kamikadze, biorący auto niemal w ciemno :mrgreen:
A jak będziesz oglądał Tipo, to przymierz się też do 500L-to naprawdę ciekawe auto.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

25 Lis 2017, 22:45

Tipo juz jechalem, oczywiscie uwzgledniajac odpowiedni silnik, ale chce sie jeszcze przejechac innymi, i na koniec wrocic do fiata. Obecnie posiadam forda Ka wiec porownanie to niebo a ziemia. Ale jak bede w salonie to spojrze na 500L, choc to chyba nie ten typ samochodu:) i rzeczywiscie samochod w najbogatszej wersji w porownaniu do nizszych to niebo a ziemia. Dzieki za wypowiedz w temacie. Jezeli ktos ma jeszcze cos do dodania to zapraszam do dyskusji.
funkyT
Nowicjusz