Nowy Hyundai i20 Coupe czy Uzywana Toyota GT86

30 Mar 2015, 11:32

Bardzo proszę o pomoc w wyborze.
Oba automaty.
Toyota jest z 2014 roku, sprowadzana z zagranicy, nie ma gwarancji, byl naprawiany zderzak, reszta podobno ok.
Hyundai i20 Coupe - gwarancja 5 lat, najwyzsza opcja salonowa, panoramiczny dach etc.
Oczywiście wiem, że są to samochody różnej kategorii. Chcialbym zeby auto wytrzymalo 6 lat minimum, bez dokladania zbyt duzej sumy, a pozniej je sprzedac i stracic na tym jak najmniej.

Cena samochodów taka sama.

Samochod glownie do jazdy w 1-2 osoby.

Prosze o opinie.

Hyundai i20 Coupe:
Zdjęcie

Toyota GT86:
link otomoto:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ostatnio edytowany przez Edwin2850, 30 Mar 2015, 11:40, edytowano w sumie 1 raz
Edwin2850
Nowicjusz

Auto: Hyundai i20 / Toyota GT86
0

30 Mar 2015, 11:37

Jeśli do sprzedania jest dokładnie ta GT86 to byłbym ostrożny, gdyż zapewne jest to wersja USA
Podaj jakieś linki do aukcji, napisz jak będziesz użytkować auto, bo bez żadnych szczegółów nie jesteśmy w stanie pomóc.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
1

30 Mar 2015, 11:42

Dziekuje za szybka odpowiedz.

Link do ogloszenia z GT86 na otomoto w pierwszym poscie.
Kraj w ktorym wlasciciel zakupil samochod od osoby prywatnej to Niemcy.

Co do mojego uzytkowania samochodu to glownie jazda miejska praca/zakupy/dom, raz na 2 tygodnie dluzsza trasa 200-300km.
Edwin2850
Nowicjusz

0

30 Mar 2015, 11:56

Mały update - jest to wersja europejska, sory za wprowadzenie w błąd :oops:
Zmyliły mnie te obrysówki (?) na zderzaku/błotniku z przodu, jednak widzę, ze ten typ tak ma :wink:
Auto wygląda ładnie, można pokusić się o obejrzenie go.
Dla Twojego użytkowania mimo wszystko lepsza będzie Toyota
mike
Moderator
Awatar użytkownika

1

30 Mar 2015, 12:14

Zastanawia mnie tylko czy nie bede musial w toyote wpakowac za jakis czas pieniedzy, auto nie ma gwarancji a wersja salonowa kosztuje 140 tys wiec czesci sa pewnie drogie. Hyundai tak jak i toyota cieszy sie opinia auta niezawodnego i jednak zawsze moze sie cos zepsuc tak po prostu.

Ciekaw tez jestem ktore auto za 5-6 lat sprzedam za wieksza kwote.

Dlaczego uwazasz, ze Toyota na moje uzytkowanie jest lepsza? pali 80% wiecej :)

Prosze o wiecej rad/opini i argumentacji, gdyz jestem w kropce, oba samochody piekne, toyota 2x silniejsza ale bez gwarancji i bylbym 3 wlascicielem, za to hyundai ma 5 lat gwarancji.

Innymi slowy obawiam sie nieadekwatnych, dodatkowych kosztow. Chcialbym zeby fura byla porzadna, chcialbym dokladac do interesu mozliwie jak najmniej przez te 5-6 lat i miec jak najmniej klopotow z samochodem.
Edwin2850
Nowicjusz

0

30 Mar 2015, 14:39

Hyundai to nadal segment B, a takie auta w trasie komfortem nie powalają :wink: zupełnie inne trzymanie się drogi, inaczej zbudowane wnętrze no i trochę astmatyczne, małe silniki :)
Obstawiam, że GT spali w trasie mniej od tej pchełki, mimo danych fabrycznych, które zawsze kłamią :yes:
Zasadniczo nie przejmowałbym się zbytnio brakiem gwarancji, gdyż poprzedni właściciel mógł po prostu serwisować auto w niezależnym warsztacie (poza aso). Jest to sprawa do sprawdzenia
Daleko do niej masz?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota SA 1949 rok
    Pierwszy powojenny samochód Toyoty to właśnie niewielki SA. Model istotny, ponieważ przez następne 15 lat Toyota była znana właśnie z tego rodzaju aut. Toyota SA to jeden z pierwszych niewielkich samochodów, ...

30 Mar 2015, 17:13

Pol polski do przejechania ;) co do spalaniu opieralem sie na autentycznym z recenzji i testow. Co do GT boje sie wtopy, ze cos zacznie sie psuc i bede musial sie wykosztowac, toyota nie ma gwarancji wiec musial byc wiekszy dzwon...

Prosze jeszcze o opinie Twoje ale tez i innych uzytkownikow.
Edwin2850
Nowicjusz

0

30 Mar 2015, 17:25

Pół Polski do przejechania i niepewne auto to trochę bida :/
Za kilka stówek (max bodaj 300zl za najbardziej rozszerzoną inspekcję) firma usera motozakup może Ci sprawdzić auto w dowolnym miejscu w kraju, zarówno pod względem technicznym jak i prawnym :ok: napisz do niego pw i dopytaj szczegółów
Szczerze mówiąc średnio wierzę recenzjom i testom, traktuje je z dużym dystansem. Nie zmienia to jednak faktu, że większy silnik mniej męczy się przy wyższych prędkościach, co z kolei zmniejsza spalanie :)
Pomyślisz pewnie, że na siłę wciskam Ci Toyotę, jednak prawda jest taka, że jeśli szukasz sportowego/usportowionego auta - z tych dwóch jest to jedyny wybór. GT w i20 to raczej wersja wyposażenia normalnego, miejskiego hatchbacka i nic więcej. Nie sądzę aby miał jakieś mocniejsze silniki na wyposażeniu
Tak z innej beczki - jeśli Hyundai to może Genesis? Za ~70k powinieneś znaleźć coś godnego zaufania
mike
Moderator
Awatar użytkownika

0

30 Mar 2015, 17:47

Widzisz GT86 bylby idealny, jednak mam obawy. W gre wchodza jedynie te 2 samochody.

EDIT temat prosze zamknac/usunac mam teraz inny problem - nowy temat.
Pozdrawiam
Edwin2850
Nowicjusz

0