Nowy kierowca i zakup auta z ubezpieczeniem.

11 Gru 2014, 23:13

Witam, zdałem nie dawno prawo jazdy, i dopiero zaczynam swoją przygodę jako kierowca. Chciałbym się zapytać jak to jest z tymi ubezpieczeniami i innymi pierdołami. Jako że chcę kupić auto do 2000 zł (jakieś małe, z wspomaganiem <lanos> do 180 tys km) i załóżmy że takowe znalazłem z przeglądem i oc ważne jeszcze przez kilka miesięcy. I teraz moje pytanie czy jeżeli takowe auto kupię za 2000 zł (bez wkładu na naprawę oczywiście ;) ) będę musiał coś dodatkowo zapłacić ? (oprócz przerejestrowania, nie wiem jeszcze jakie to koszty:/ ) ? Niestety nie mam i nie będę miał możliwości mieć współwłaściciela na to autko i liczę się że potem oc wyniesie mnie jakieś 1400 zł w najlepszym przypadku.

Dział może troszkę nie pasuje, ale tak na szybciutko to napisałem mam nadzieje że ok ;) Prosze o wyrozumiałość ;) Szerokości ;p
ProPop
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 11 2014
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Nie mam

12 Gru 2014, 09:00

ProPop napisał(a):) będę musiał coś dodatkowo zapłacić ?
Tak ... Musisz jeszcze odwiedzic Urzad Skarbowy gdzie trzeba zapłacic 2% od wartosci samochodu.Przy zakupie do 1.000.- zł nie musisz odwiedzac US....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

12 Gru 2014, 11:43

Oprócz tego, musisz odwiedzić też ubezpieczyciela, u którego musisz zgłosić kupno samochodu - poprzedni właściciel napewno zgłosi sprzedaż. Ubezpieczyciel zrobi aneks do umowy i może się okazać, że będziesz musiał coś dopłacić - "świeży" kierowcy zawsze płacą najwyższą stawke bazową, bo są niestety największym zagrożeniem dla ubezpieczyciela. Musisz też pamiętać, że jeżeli przejąłeś ubezpieczenie od poprzednika, to jak się ono skończy, to nie przedłuża się automatycznie na kolejny rok, tylko się kończy. Musisz o tym pamiętać i zawrzeć nową umowę.
Możesz też oczywiście popytać u innych ubezpieczycieli ile cię wyniesie nowa polisa, porównać oferty i wypowiedzieć umowę i tego u którego miał oc poprzednik i zawrzeć nową umowę z zupełnie innym ubezpieczycielem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Gru 2014, 17:46

Czyli, kupię auto za 2 tyś, muszę dogadać się z ubezpieczycielem tego auta, opłacić te 2% czyli jakieś 40 zł, i to wszytko ;) dzięki Panowie, teraz tylko dozbierać i kupić auto bo bardzo potrzebne. Wracając do OC nie powinienem się tu o to pytać, ale wiadomo gdzie są ceny przyziemne ? Z tego co wiem to po 1400 zł są te ubezpieczenia a ja celuje w auto 1.4 max i z wiekiem do 2000 roku. Małe autko w benzynie.
ProPop
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 11 2014
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Nie mam

13 Gru 2014, 16:11

ProPop napisał(a):Wracając do OC nie powinienem się tu o to pytać, ale wiadomo gdzie są ceny przyziemne ? Z tego co wiem to po 1400 zł są te ubezpieczenia a ja celuje w auto 1.4 max i z wiekiem do 2000 roku. Małe autko w benzynie.

A widzisz - jakbyś zajrzał do tematu o ubezpieczeniach, to nie zadałbyś tego bezsensownego pytania. A trzeba było zerknąć tu
Ojjjjjj - potraktu to jako upomnienie ustne :sly:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Gru 2014, 00:24