Taksówkarz do odstrzału

13 Gru 2014, 00:34

Witam,
jestem ciekaw Waszej opinii dotyczącej poniższego przypadku.
Otóż mój prawie 19-to letni syn, świeżo upieczony kierowca od 3 m-cy , podjeżdża rano pod liceum swoim autkiem i dostaje w lewy bok od taksówkarza cofającego VW TOURAN, który go nie zauważył.
Młody poszedł na klasówkę, a ja podjechałem na miejsce kolizji zająć się tą niespodzianką. Młody taksówkarz (29 lat) zaczął mi się stawiać , że ma wątpliwości czy to była jego wina, bo cytuję "byłem w trakcie wykonywania manewru cofania i nagle wyjechał mi samochód" . Po chwili mojej perswazji w oczekiwaniu na policję , która uraczyłaby go mandatem na 300 zł + punkty - odpuścił - napisał oświadczenie przyznając się do winy.
Na szczęście trafił auto mojego młodego w tylny lewy błotnik i koło , bo gdyby to było w środek - nie chcę myśleć o skutkach zderzenia na chłopaku . Ano tak, bo jak można cofając zrobić takie spustoszenia w nie małym i nie słabym aucie - HYUNDAI Coupe TIBURON .
Dziś dostałem wycenę naprawy po oględzinach z z WARTA S.A.
Cały bok do wymiany i lakierownia , pęknięta felga tylnego koła, do wymiany wahacz , amortyzator , stabilizator itp - łącznie serwis wycenił to na 9.100 zł .
Zastanawiam się nad wytoczeniem sprawy temu sprawcy , bo jak można tak cofać na parkingu , żeby z takim impetem wbić się w nadjeżdżający inny pojazd
Zabrać mu prawo jazdy i zakaz wykonywania zawodu to chyba za mało.
Co o tym sądzicie ??
Pozdr
Edytuj / usuń wiadomość
wojtekpi
Obserwowany

Auto: Hyundai Coupe

13 Gru 2014, 16:14

wojtekpi napisał(a):Zastanawiam się nad wytoczeniem sprawy temu sprawcy , bo jak można tak cofać na parkingu , żeby z takim impetem wbić się w nadjeżdżający inny pojazd
Zabrać mu prawo jazdy i zakaz wykonywania zawodu to chyba za mało.

Tak zrób - złóż pozew do sądu. Niech sąd zatrzyma mu prawko na 12 miesięcy to się nauczy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Mazda CX-3
    Nowy kompaktowy SUV - Mazda CX-3 – debiutuje podczas targów motoryzacyjnych w Los Angeles. CX-3 jest piątym modelem z nowej generacji samochodów Mazdy wyposażonych w technologię SKYACTIV i zaprojektowanych w myśl filozofii ...