Nowy kierowca - kilka pytań na start

11 Sie 2020, 14:05

Cześć! Jestem nowym kierowcą ze świeżo kupionym samochodem i niemal zerowym doświadczeniem za kółkiem, więc prośba o odpowiedzi na kilka pytań. Ta kategoria wydała mi się najbardziej właściwa, żeby wrzucić je tutaj zbiorczo:

1. Czy płyny eksploatacyjne trzeba wymieniać "w specjalnych wersjach zimowych", czy tylko płyn do spryskiwaczy? Z tego co wiem, chyba nie ma żadnego oleju zimowego, płynu chłodzącego zimowego, itd?

2. Jakie opony na zimę są lepsze? Typowo zimowe, czy wielosezonowe? W komplecie z autem dostałem od poprzedniego właściciela wielosezonowe, ale nie wiem czy mam kupować, czy w zimie jeździć na tych które dostałem?

3. Jaki alkomat do domowego użytku polecacie? Wiadomo, że przytomna osoba po alkoholu nie jeździ :ok:, ale jak się wypiło kilkanaście godzin wcześniej, to wolę jednak wiedzieć, ile tego w organiźmie zostało. Polecicie jakiś konkretny model do 250 zł max, który będzie miał dobrą czułość i miarodajne pomiary, wiarygodne? Najlepiej też ładowany przez usb/sieć, a nie na baterie.

4. Jaki byście polecili uchwyt do samochodu, pod telefon? Potrzebujecie informacji o modelu telefonu, żeby doradzić? Głównie chodzi mi naturalnie o to, żeby wygodnie korzystało się z GPS i czasami odbierało rozmowy.

5. Jaki możecie polecić odkurzacz samochodowy? Taki z możliwie dużą mocą, a jednocześnie opłacalny finansowo? Też najlepiej ładowany przez USB/sieć, a nie przez zapalniczkę samochodową. Myślałem o takim, ale boję się, czy moc nie za mała:

[link do oferty na Allegro wygasł]

6. Jaki wideorejestrator polecacie? Zależy mi na zestawie przednia szyba i tylnia, fajnie byłoby też, gdyby tylna kamera służyła również za czujnik parkowania.

Z góry dzieki za pomoc :)
JarekAuto
Nowicjusz

Auto: Toyota Yaris III

11 Sie 2020, 14:39

Odpowiadam na Twoje pytania:

AD:1
Tylko płyn do spryskiwaczy należy wymienić na zimowy najlepiej już na jesieni kiedy jeszcze nie ma przymrozków. Olej do silnika i skrzyni jest jeden na cały rok tu się tego nie rozgranicza. Tak samo z płynem chłodzącym one mają odpowiednio dużą temperaturę wrzenia jak i przemarzania.

AD:2
Tu zależy gdzie użytkujesz auto jeżeli jest to tylko miasto to wielosezonowe powinny się sprawdzić. Jeżeli jednak mieszkasz na terenach górzystych gdzie w zimie spotyka się sporo śniegu lepszym wyborem będą opony typowo zimowe.

AD:3
Jest ich dużo i te tańsze często przekłamują wyniki. Kiedyś testowaliśmy z kolegą. Najlepszy alkomat to zdrowy rozsądek i jak wypijesz porządnie to przynajmniej 24h nie powinieneś wsiadać za kierownicę. Sam kac tez nie jest wskazany do prowadzenia auta chociaż już w wydychanym powietrzu może nie być procentów.

AD:4
zależy od tego jaki masz samochód bo czasem uchwyt zamontowany stacjonarnie przy słupku środkowym będzie lepszą opcją niż taki do szyby. Najlepiej sprawdź w którym miejscu najwygodniej będzie umieścić telefon tak żeby łatwo było można go obsługiwać i ekran nie odrywał naszego wzroku od drogi. Dopiero po znalezieniu optymalnego miejsca szukaj uchwytu :)

AD:5
Teraz praktycznie na kazdej myjni masz odkurzacz z mocą nie porównywalną do takiego przenośnego, a tu musisz jeszcze znaleźć dla niego miejsce w samochodzie. ja uważam że taki odkurzacz nie jest potrzebny i zabiera tylko miejsce.

AD:6
Nie wiem jaki masz budżet ale bardzo fajny zestaw masz opisany tu na forum wideorejestrator-przod-tyl-ok-1000-zl-vt119139.htm lub napisz pytanie w tym dziale kamery-samochodowe-i-rejestratory-jazdy-vf488.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Sie 2020, 14:59

Opony letnie bardzo długo hamują w zimę stąd się ich nie używa. Opona wieloletnia hamuje już szybciej, ale znacząca różnica jest przy porównaniu z oponami zimowymi, więc zwróć na to uwagę jak będziesz miał szybszą furę :wink:
VWpolo
Nowicjusz

11 Sie 2020, 21:10

Dzięki za odpowiedzi :)

AD 3. Zdaję sobie sprawę, że tańsze faktycznie mogą być średnie. Podobno dobre są w granicach 250 zł, nie wiem, czy to prawda. Mimo wszystko polećcie proszę kilka najlepiej, to sobie porównam. Zdrowy rozsądek przede wszystkim wiadomo, ale jak się człowiek okazjonalnie napije, to wolę jednak mieć komfort i wiedzieć, że nie mogę siadać. Jakie modele polecacie?

AD 4. Hmmm... Tu nie wiem co napisać i jak przetestować miejsce pod uchwyt. Mam Toyotę Yaris III i nie wiem, chyba najlepiej będzie telefon obsługiwać w centralnym punkcie, nie na szybie. Na szybie będzie wideorejestrator. Na razie uchwyt pod iPhone 7, potem pod iPhone w wersji max.
JarekAuto
Nowicjusz

Auto: Toyota Yaris III