Nowy kompakt 60 tysięcy

25 Lut 2018, 07:53

Witam wszystkich.
Poszukuje samochodu najlepiej nowego koło 60 000zl.
Jako, że samochód ma być dla 3 osobowej rodziny głównie do miasta to myślę, że segment c będzie optymalny.
Przebiegi 10-15 tyś. km. rocznie. 70% jazdy to miasto, 30% trasy z przewagą na krótkie do 50km. Auto planuje użytkować dłuższy czas. Dokładnie ciężko oszacować ale tak 5-10 lat.
Moje wymagania:
Silnik benzynowy najlepiej prosta konstrukcja wolnossąca, nie musi być dużo mocy. Nigdy nie miałem samochodów z turbo, więc użycie przy wyprzedzaniu wysokich obrotów to nie problem.
W miarę dobre wyposażenie, mile widziana klimatyzacja automatyczna, wyświetlacz dotykowy, Bluetooth, asystent parkowania.
Bagażnik jak największy z tym, że kombi raczej odpada. Jak by miał z 400l było by super.
Tani w utrzymaniu.
Moje typy to:
-Kia ceed 1.4 dohc M + smart plus - 7 lat gwarancji, wyposażenie jak dla mnie kompletne.
- Opel Astra K 1.4 enjoy
Myślałem jeszcze nad Fiatem Tipo niby tani i pojemny ale w przyzwoitym wyposażeniu potrafi kosztować podobnie j.w. wymieniona konkurencja. W oko wpadł mi jeszcze Renault Megane 1.6 sce. Wygląda świetnie ale boje się o awaryjność tego samochodu po dłuższym okresie użytkowania.
Dodam, że nie przeszkadza mi to żeby auto było demonstracyjne z niedużym przebiegiem.
Proszę o pomoc.
g2marcin
Nowicjusz

Auto: Kia Sportage II
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

25 Lut 2018, 09:29

Kia ceed to dobry wybór. Ja pewnie czekałbym na nowa generacje bo moim zdaniem prezentuje się dużo lepiej.
W tej cenie dostaniesz jeszcze focusa z wolnossącym 1.6 ale podejrzewam ze spalanie będzie średnio 1L większe niż w przypadku Kia.
Możesz popatrzeć tez na nowego i30, tyle ze wyposażenie za 60k może nie być zadowalające.
kogi
Początkujący

Prawo jazdy: 7- 0- 0
Auto: KIA SPORTAGE
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2016

25 Lut 2018, 09:56

g2marcin napisał(a):W miarę dobre wyposażenie, mile widziana klimatyzacja automatyczna, wyświetlacz dotykowy, Bluetooth, asystent parkowania.

Nie dostaniesz żadnego niemieckiego kompakta za 60 tysięcy z takim wyposażeniem. Zerknij na Astrę K jaki ma bagażnik z pełnowymiarowym kołem zapasowym, bo te 370l jest podawane bez zapasu. Tragedia.

Jeśli priorytetem jest wyposażenie, a nie moc silnika to Tipo:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Są też ostatnie Pulsary z dobrym wyposażeniem:

IMO fabryczna nawigacja to raczej fanaberia.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

25 Lut 2018, 10:17

A nie myślałeś o minivanie :?: Taki Ix20, czy Venga to idealne autko do miasta. A i bagażniki mają spore.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM

25 Lut 2018, 10:47

Dzięki za rady. Co do nowego Ceeda mógłbym poczekać, ale pewnie będzie podobna polityka co do i30 i znacznie podrożeją, a mi się specjalnie bardziej nie podoba. A jak myślicie, czy w momencie wypuszczeniu nowego ceeda stare wersje jeszcze przecenią?
Focusa rozważę, natomiast ix20, czy Venga wyglądają jakoś nie proporcjonalnie i z racji swojej długości będą ciasne w środku.
Nawigacje nie jest dla mnie priorytetem, mam smartfona, natomiast ekran by się przydał do kamery cofania, ewentualnie czujniki parkowania z racji, że żona będzie również dużo używać samochód. :D
g2marcin
Nowicjusz

25 Lut 2018, 11:12

g2marcin napisał(a): bęix20, czy Venga wyglądają jakoś nie proporcjonalnie i z racji swojej długości będą ciasne w środku

Fakt, wygląd nie każdemu musi odpowiadać, ale przestrzeni w środku naprawdę nie brakuje. Zabierz żonę do salonu i przekonaj się osobiście. Minivany naprawdę mają sporo zalet, na przykład, dzięki wysokiemu nadwoziu, łatwiej sadzać dzieciaki w fotelikach.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Toyota RAV4 i zmodernizowany mini van Verso
    W dniach 9-10 podczas marcowej premiery, Toyota zaprezentuje w swoich polskich salonach dwie nowości. Model RAV4 czwartej generacji jest jednym z najbardziej oczekiwanych debiutów motoryzacyjnych na polskim rynku. ...
    Spalanie i emisja CO2 - BMW X2
    W zależności od wersji silnikowej jesteśmy w stanie zauważyć że rozbieżności w spalaniu są dosyć spore. Wynoszą od 1,8 litra do 7,5 litra na 100 km. BMW X2 xDrive25d : zużycie paliwa w cyklu mieszanym: 6,3-5,7 l/100 km; emisja ...

25 Lut 2018, 12:06

Dokładnie tak jak wyżej. Minivany są znacznie bardziej komfortowe niż suvy czy kompakty, ale wygląd niekoniecznie jest fajny.
Nowy ceed jeśli zdrożeje to tylko raczej symbolicznie. Kia chcąc konkurować z markami o wyższym prestiżu musi dawać niższą cenę i dobre rabaty :D
Poza tym myśle ze w budżecie 60k to ciężko może być nawet z czujnikami parkowania, o kamerze czy nawigacji radzę zapomnieć. Mimo wszystko czujniki bardzo się przydają i nie wyobrażam sobie zakupu nowego auta bez tego elementu.
kogi
Początkujący

25 Lut 2018, 12:14

A jest jeszcze Skoda Rapid, nie droga pojemna, duży bagażnik. Tylko silinki TSI, czy są naprawdę takie awaryjne jak krąży o nich opinia ?
g2marcin
Nowicjusz

25 Lut 2018, 12:30

Obecnie można uznać je już za mało awaryjne. Jeśli jednak zależy Ci, żeby pojeździć autem kilka lat to może się okazać, że z czasem będzie ono bardzo kosztowne i tu sam musisz się zastanowić czy warto ryzykować.
kogi
Początkujący

25 Lut 2018, 14:35

Rapid jest ok, ale Pulsar bije go na głowę.
Ossy
Forumowicz VIP

26 Lut 2018, 14:03

Osobiście polecam Rapidkę :ok: Żadnych problemów! Dobra jakość w dobrej cenie :happy:
Marekecz
Nowicjusz

Auto: Volkswagen Golf

26 Lut 2018, 17:53

Marekecz napisał(a):Żadnych problemów! Dobra jakość w dobrej cenie
trochę się rozpędziłeś, ale co kto woli :ok:

Pulsar jest chyba najlepszą opcją
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

26 Lut 2018, 19:23

Pulsar ma przestronne wnętrza na tle innych aut w klasie, ale po za tym niczym nie zachwyca. Pod względem jakości wykonania gra w tej samej lidze co Rapid.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

26 Lut 2018, 21:46

Rapid ma dobrze spasowane plastiki, ale słabiutkiej jakości.
W Pulsarze są trochę lepsze plastiki (ale wiadomo, że do Golfa daleko).
Rapid to dobre autko do miasta, wtedy warto wydać na niego 50 tysięcy za jakąś wyprzedażową wersję.
Pulsar to normalny kompakt, nadaje się do komfortowej jazdy po autostradzie, choć wiadomo przy tym silniku nie ma szału.
Ossy
Forumowicz VIP

27 Lut 2018, 14:27

mike napisał(a):Pulsar jest chyba najlepszą opcją

Taka świetna opcja, że aż producent rezygnuje z produkcji. Ale spoko.
MichalKR
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 12 1994
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford S-max
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 2011