REKLAMA
Witam,
Zamierzam kupić nowe auto segmentu C za około 70 tys (plus minus 5 tys). Przebieg roczny około 15 tyś, miasto 50%, trasa 50%. Kilka razy w roku niemiecka autostrada 650km w jedną stronę. Na czym mi zależy:
- jeśli hatchback to aby był pojemny
- w przeciwnym wypadku kombi
- bezawaryjna benzyna najlepiej z turbo
- wykonanie wnętrza aby nie było poniżej średniej w tym segmencie
- doceniam przestronne wnętrze
- obowiązkowo automatyczna klimatyzacja, alufelgi, światła LED do jazdy dziennej, podłokietnik, czujniki parkowania tył, wygodne fotele. Reszta elektronicznych dodatków jest mi zbędna, ale jak będą to będą.
Odbyłem jazdę próbną:
- Astrą K 1.4 T 125KM
- Tipo 1.4 t jet 120KM
- Auris 1.6 132KM
- Focus MK3 1.5 150KM
- Kia Rio 1.4 100KM
Auris i Rio od razu odrzuciłem z racji, że auta nie jadą. Dlatego celuje w benzynę z turbo. Pozostaje Astra, Tipo i Focus. Tipo brałbym w hatchbacku bo bagażnik jest pojemny. Astrę i Focusa tylko w kombi. Cenowo wygląda to tak:
Astra K 1.4 125KM kombi wyposażenie Dynamic (niestety w Enjoy są słabe fotele) + przyciemniane szyby tył + koło dojazdowe + czujniki parkowania przód tył + lakier metalik = 75 500 zł
Tipo 1.4 120KM hatchback wyposażenie Lounge + pakiet Style lounge + czujniki parkowania tył + lakier metalik= 71 250 zł
Focus 1.5 150KM hatchback wyposażenie Sync Edition + przyciemniane szyby + lakier metalik + światła dzienne LED + pakiet Comfort 2 i Winter 1= 78 900 zł
W Focusie na kombi mnie nie stać, hatchback najdroższy z tej trójki. Także wybór jest raczej między Astrą a Tipo. Jedno i drugie auto wydaje mi się dynamiczne, przyjemnie mi się nimi jechało. Spalanie chyba podobne? Wnętrze bardziej podoba mi się w Astrze. Z zewnątrz z kolei Tipo ładniejsze. Jednak najważniejsza jest bezawaryjność. I tutaj mam pytanie do Was. Które auto pod tym względem wypadnie lepiej? A może jest jeszcze jakiś inny kompakt, który powinienem wziąć pod uwagę?