Nowy kompakt około 70 tyś benzyna

03 Gru 2017, 12:13

Witam,

Zamierzam kupić nowe auto segmentu C za około 70 tys (plus minus 5 tys). Przebieg roczny około 15 tyś, miasto 50%, trasa 50%. Kilka razy w roku niemiecka autostrada 650km w jedną stronę. Na czym mi zależy:
- jeśli hatchback to aby był pojemny
- w przeciwnym wypadku kombi
- bezawaryjna benzyna najlepiej z turbo
- wykonanie wnętrza aby nie było poniżej średniej w tym segmencie
- doceniam przestronne wnętrze
- obowiązkowo automatyczna klimatyzacja, alufelgi, światła LED do jazdy dziennej, podłokietnik, czujniki parkowania tył, wygodne fotele. Reszta elektronicznych dodatków jest mi zbędna, ale jak będą to będą.

Odbyłem jazdę próbną:
- Astrą K 1.4 T 125KM
- Tipo 1.4 t jet 120KM
- Auris 1.6 132KM
- Focus MK3 1.5 150KM
- Kia Rio 1.4 100KM

Auris i Rio od razu odrzuciłem z racji, że auta nie jadą. Dlatego celuje w benzynę z turbo. Pozostaje Astra, Tipo i Focus. Tipo brałbym w hatchbacku bo bagażnik jest pojemny. Astrę i Focusa tylko w kombi. Cenowo wygląda to tak:

Astra K 1.4 125KM kombi wyposażenie Dynamic (niestety w Enjoy są słabe fotele) + przyciemniane szyby tył + koło dojazdowe + czujniki parkowania przód tył + lakier metalik = 75 500 zł

Tipo 1.4 120KM hatchback wyposażenie Lounge + pakiet Style lounge + czujniki parkowania tył + lakier metalik= 71 250 zł

Focus 1.5 150KM hatchback wyposażenie Sync Edition + przyciemniane szyby + lakier metalik + światła dzienne LED + pakiet Comfort 2 i Winter 1= 78 900 zł

W Focusie na kombi mnie nie stać, hatchback najdroższy z tej trójki. Także wybór jest raczej między Astrą a Tipo. Jedno i drugie auto wydaje mi się dynamiczne, przyjemnie mi się nimi jechało. Spalanie chyba podobne? Wnętrze bardziej podoba mi się w Astrze. Z zewnątrz z kolei Tipo ładniejsze. Jednak najważniejsza jest bezawaryjność. I tutaj mam pytanie do Was. Które auto pod tym względem wypadnie lepiej? A może jest jeszcze jakiś inny kompakt, który powinienem wziąć pod uwagę?
Cirrus
Nowicjusz

Miejscowość: Słupsk
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Bravo II
Silnik: 1.4 T-Jet 120 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

03 Gru 2017, 12:51

Rio to segment b a nie c
Tipo w sedanie nie jest chyba nawet dostępne z t-jet'em
Astra spoko, focus spoko (imo faworytem astra)

Ode mnie i30, megane
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

03 Gru 2017, 13:11

Tez jestem na etapie poszukiwania tego typu samochodu. Jak na razie u mnie na pierwszym miejscu jest wlasnie tipo w wersji lounge z silnikiem 120 km. Natomiast z innych samochodów myślę ze warto zwrócić uwagę na megane ( bardzo mi sie podobaja tylne światła) a takze kia ceed wydaje się nie głupią opcja.

Taki offtop. Cena za tipo to juz ostateczna cena jaką dostales w salonie czy taki próg wyjsciowy?:)
funkyT
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 06 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Ka

03 Gru 2017, 14:33

Invi Rio wpisałem dla informacji że tego typu silniki mnie nie interesują, w salonie Kia przekonali mnie żebym się nim przejechał.
Tipo nie rozpatruje w sedanie, tylko w hatchbacku.
Astra spoko, tylko co tak na prawdę wiadomo o tej jednostce napędowej? Z tego co czytałem jest to nowość na bezpośrednim wtrysku. Na forum astra5klub.pl piszą o kilku przypadkach pękniętych tłoków przez jakieś tam spalanie stukowe cokolwiek to znaczy. Pytanie tylko czy się tego bać. Z jakim silnikiem polecasz i30 oraz megane? Dla mnie najważniejsze jest aby się nie wkopać w jakiś wadliwy silnik.

funkT kia ceed ok tylko z jakim silnikiem? 1.6 GDI 135KM jest bez turbiny więc raczej będzie mocą znacznie odstawał od Tipo z t-jet i astry z 1.4 turbo.
Cena za Tipo wyjściowa ale we fiacie z tego co zauważyłem nie dają za bardzo rabatów oprócz standardowej obniżki związanej z wyprzedażą rocznika.
Cirrus
Nowicjusz

03 Gru 2017, 14:50

Cirrus napisał(a):Dla mnie najważniejsze jest aby się nie wkopać w jakiś wadliwy silnik.

No to najpewniejszy wydaje się fiat. Stary silnik na wielowtrysku, dobry do gazu(jest nawet wersja prawdziwie fabryczna). Co do rabatów to nie ma co się napalać na rabaty, bo różne firmy mają różną politykę cenową. Jak cena wyjściowa pochodzi z kosmosu, to bez rabatu nikt nawet do salonu nie wejdzie, a inne marki co mają przystępne ceny wyjściowe, nie bardzo mają z czego dawać te rabaty. Choć u fiata wcale z tymi rabatami nie jest źle.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

03 Gru 2017, 14:55

Napisz do Opla, dostaniesz zniżkę na pewno względem cennika na stronie.

Jak dla mnie przy Twoich wymaganiach wybierz pomiędzy:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOYOTA GAZOO Racing Trophy w Europie
    TOYOTA GAZOO Racing Trophy to nowe zawody dla właścicieli tylnonapędowego coupe GT86 w wersjach rajdowych i wyścigowych, wyprodukowanych przez TOYOTA Motorsport GmbH (TMG). Mieszcząca się w Kolonii firma jest m.in. siedzibą ...
    Kurs prawa jazdy – najpierw badanie, potem szkolenie
    Zapisanie się na kurs prawa jazdy to pierwszy krok do wolności i niezależności, jaką dają własne cztery kółka. Zanim jednak przystąpimy do teoretycznej czy praktycznej nauki, musimy zdobyć zaświadczenie lekarskie o ...

03 Gru 2017, 16:10

yeti65 cena Tipo z Twojego linku podejrzewam, że tylko w przypadku brania na firmę/w kredycie/na związki zawodowe. U mnie tylko gotówka.

Ossy Względem cennika na stronie dostałem 9% rabatu w przypadku astry. Jeśli chodzi o Peugeota 308 to nie do końca pasuje mi wnętrze, ale przejdę się jeszcze do salonu zobaczyć na żywo.

Jeżeli silnik w Tipo jest zdecydowanie najpewniejszy to raczej na niego się zdecyduje, pomimo że astra wydaje się ciekawszym autem.
Cirrus
Nowicjusz

04 Gru 2017, 22:34

Cirrus napisał(a):yeti65 cena Tipo z Twojego linku podejrzewam, że tylko w przypadku brania na firmę/w kredycie/na związki zawodowe. U mnie tylko gotówka.

Twoje podejrzenia są bezpodstawne

To jest auto, które stoi w salonie, nie możesz w nim nic już zmienić, z rocznika, który właśnie się kończy.
Poprzeciągasz trochę negocjacje i powinieneś wziąć za 65k
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Gru 2017, 22:39

Invi napisał(a):Poprzeciągasz trochę negocjacje i powinieneś wziąć za 65k

Trochę przesadzasz, ale poniżej 70tys pewnie by wytargował, albo jeszcze jakieś gratisy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

04 Gru 2017, 22:41

Napisz do większej ilości salonów Opla - ja pisałem w sprawie Astry kombi z 1.4T 150KM Dynamic + nawigacja, bluetooth do wszystkich salonów w Polsce i niektóre oferowały cenę 73 900zł (przy zakupie na działalność gospodarczą).

Tipo dostaniesz tanio, zwłaszcza gdy to egzemplarz, który "zalega" w salonie.

Tak samo 308 przed liftingiem, gdyż teraz wchodzą egzemplarze po liftingu.
Ossy
Forumowicz VIP

Rok produkcji: 2002

04 Gru 2017, 23:24

Invi dzwoniłem tam, i od razu usłyszałem, że taka cena to tylko przy kredycie :( Być może okres wyprzedaży tak wpływa na możliwość negocjowania cen, ponieważ chętnych teraz na zakup auta nie brakuje.
Przy zakupie na działalność oferują o wiele lepsze rabaty niż przy płatności gotówką. Wiele wiadomości porozsyłałem po salonach we fiacie i najlepszy rabat względem cen z katalogu jaki otrzymałem to około 6 tys zł. To niewiele zważywszy na fakt, że 4100 zł dają z okazji wyprzedaży. Nie wiem, może jakoś źle podchodzę do sprawy.

Co do Astry, to poczytałem dokładniej ten wątek:

http://astra5klub.pl/uszkodzony-t-ok-astra-v-1-4-turbo-t475.html?sid=19c46404f718652427399cca0f16503b

I wychodzi na to, że Astra trochę dała ciała z silnikami 1.4 T. W tym temacie piszą, że około 300 osób zgłosiło się z uszkodzonym silnikiem. Niektórym ASO wymieniało cały silnik. Co prawda, nie odnotowano jeszcze przypadku uszkodzonego tłoka z rocznika 2017. Nie wiadomo czy sobie z tym poradzili, czy po prostu odłożyli wystąpienie awarii w czasie. Dalej polecacie ten samochód? :oops:
Cirrus
Nowicjusz

04 Gru 2017, 23:46

Każde auto z nową konstrukcją silnika to teraz ryzyko. VAG teraz wprowadza do swoich aut nowe silniki co 3-4 lata (czyli tak naprawdę nie wiadomo czego się spodziewać). Poprawione 1.4 TSI już jest wycofywane na rzecz 1.0 i 1.5, o których tak naprawdę nic nie wiadomo.

Pozostaje skupić się na tych silnikach:
-1.4T Fiat Tipo - tutaj dużym plusem jest możliwość dołożenia LPG w rozsądnej cenie
-1.2 Puretech Citroen/Peugeot - jak na razie nie ma złych opinii, mało pali
-1.5 Ecoboost Ford
Ossy
Forumowicz VIP