REKLAMA
Cześć,
W niedalekiej przyszłości będę zakładał swoją firmę i będzie okazja do kupienia taniej nowego auta. Budżet to najlepiej zmieścić się do w 80 tys., jednak jeżeli by było coś super to możnaby go nagiąć.
Aktualnie jeżdże Polo IV 1.4 MPI i nie ukrywam, że brakuje mu trochę osiagów poza miastem. Brakuje mi w nim też troche miejsca - bagażnik trochę mały, kolana trzeba trzymać w niekoniecznie najbardziej komfortowej pozycji, itp. Jednocześnie bardzo podobają mi się w nim np. szuflady pod siedzeniami czy taka pierdoła jak prostota wymiany żarówki.
Nowe auto miałoby być na benzynę, z uturbionymi ponad 100KM. Rozmiar Golfa to absolutny max. W automacie, bo jeżeli już mam zamiar się szarpnąć z większą kasą, to już chciałbym się zdecydować na automat. Przyznam, że jestem lekko stronniczy w strone dwusprzęgłowej skrzyni. 5 drzwi to must have.
Co do tej pory rozważałem:
Polo VI - trochę urósł, mocno doposażonego dałoby się zamknąć w tych 80 tys. z DSG. Ma całkiem pojemny bagażnik z tego co czytam. Zakochałem się też w jego wyświetlaczu zamiast analogowych zegarów. VW podobno ma też całkiem niezły leasing.
Golf VII - nieco już stary, niedługo wchodzi Golf VIII, może warto poczekać?
Astra K - jest w całkiem niezłej cenie, jednak jakoś średnio mnie przekonuje.
Giulietta - gdyby był automat z t-jetem, to brałbym w ciemno, ale niestety odpada.
Tipo - cierpi na to samo go Giulietta.
Civic X - wygląd obłędny... ale naczytałem się dużo złego o skrzyni CVT i trochę mimo wszystko drogawy.
Polo VI GTI - przekracza budżet, ale mieści się w "ekstra" budżecie, a osiagi ma niesamowite.
Na co jeszcze warto popatrzeć? Czy może skłonić się w stronę któregoś z wymienionych?