Segment D do 30 tysięcy

20 Sie 2019, 20:58

Witam, a więc chcę zmienić autko. Od jakiegoś czasu szukam, przeglądam, czytam itd. Celuje w segment D bo chciałbym coś ,,dużego" i przestronnego (kombi odpada) Odpada również diesel bo jeżdżę raczej po mieście, pozatym troszkę go znienawidziłem przez mojego mondeo. A więc
-Benzyna
-Auto przestronne
-Chciałbym aby było w miarę mocne, spalanie mi nie straszne
Mój typ? Citroen C5 2.0 140km, podobno całkiem niezły, tylko trochę słaby (zdania podzielone, zależy kto czego oczekuje)
Spodobała mi się także Insignia ale myślę że 30k to trochę mało na taki wózek, Jak myślicie co warto by było kupić?
Z góry dziekówka
kuba40
Obserwowany

20 Sie 2019, 21:11

A jaki silnik miałeś w Mondeo? - 1.8 TDCi? Która generacja Mondeo?
Wiesz, że są silniki wadliwe i takie, które są polecane?

A piszę dlatego, że klasa D opiera się głównie na dieslach, a w C5 masz jednego z lepszych diesli, czyli 2.0 HDi 140/163 konie, dlatego może latasz w trasy i diesel by się sprawdził?
Benzyna w porównaniu z dieslem przy tej samej mocy nie ma najmniejszych szans. Mnie C5 2.0 HDi 140 konna pali 6l/100km, na trasie do Polski 4 osoby na pokładzie, masa auta ze wszystkimi to ponad 2t ... a spalanie też 6l/100km i bez problemu jazda, 140 konna benzyna tego nie uciągnie.
Miałem Mazdę 6 2.0 147 koni i Lagunę III 2.0 140 koni ... paliły średnio 9,2l/100km PB95 Mazda i 9,5l/100km Laguna, przy tych samych trasach co C5.
Dynamika powyższych benzynowców - bez szału, to nie rakiety, ale dawały radę, z tym, że C5 waży ze 150kg więcej od tamtych.
W C5 2.0 HDi zdecydowanie lepiej idzie do przodu, wiadomo - diesel lepiej ciągnie w użytecznym zakresie obrotów.

A jak chcesz coś dużego to C5 jak najbardziej, jedno z szerszych aut (186cm szerokości, Mondeo ma 189cm, reszta ok. 182cm) i to w środku czuć, sporo miejsca po bokach, aczkolwiek jeśli chodzi o tylną kanapę to Mondeo ma przewagę.

Jak spalanie Tobie nie jest straszne to masz Mondeo 2.5.
tomekdk

20 Sie 2019, 21:18

kuba40 napisał(a):Mój typ? Citroen C5 2.0 140km, podobno całkiem niezły, tylko trochę słaby (zdania podzielone, zależy kto czego oczekuje)

Bardzo spoko autko, duże i bardzo wygodne.

kuba40 napisał(a):Spodobała mi się także Insignia ale myślę że 30k to trochę mało na taki wózek, Jak myślicie co warto by było kupić?

Co kto lubi, w moim mniemaniu słabe wykonanie wnętrza jak na auto tej klasy. Nie wiem jak tam cenowo to wygląda ale zostaje dodatkowo temat doboru benzyniaka. 1.8 bardziej nadaje się do astry niż do insigni,2.0T to już spore koszta ewentualnych serwisów a o 2.8 z rozrządem za 7k chyba nie warto wspominać :mrgreen:

Mondeo mk4 2.0/145 byłoby spoko, fajna opcja to Laguna mk3 2.0/2.0T ale jest troszkę mniejsza niż reszta. Możesz też zerknąć na S60.
Jeśli chcesz coś ciekawszego i mniej popularnego to saab 9-5. Noooo i zostaje również lex gs300/430, który w temacie bezawaryjnści stoi na bardzo wysokim poziomie ale pojemność bagażnika szału nie robi
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Sie 2019, 21:25

Mondeo MK3 2.0TDCi niestety...MK4 2.5T jest git ale ciężko trafić, na 2.0 ecoboost raczej mnie nie stać, moje trasy to jazda po mieście, w zimę duże ryzyko że silnik będzie nie dogrzany, filtr DPF to druga bolączka...od czasu do czasu zdaża się lecieć gdzieś dalej, 150km w jedną plus powrót, ale to może 2 razy w miechu, więc jazda miejska przeważa, także diesel w moim przypadku niestety odpada
kuba40
Obserwowany