Nowy nabytek meriwka - lusterko i szyba nie grzeje, elektryka szyb

20 Sty 2018, 02:09

Witam wszystkich. Od tygodnia jestem właścicielem meriwy a po lifcie. Po wstępnej analizie mam kilka usterek i proszę was o pomoc .nie miałem grzania tylnej szyby przelamane kable w klapie. Nie mam grzania prawego lusterka od pasażera strony. Lewe od kierowcy pięknie grzeje a prawe nie . Jak mogę usunąć usterkę ? Bezpieczniki całe sprawdzone może jest oddzielny przekaźnik na to lusterko?. Albo jak krok po kroku je naprawić. Druga sprawa mam cztery szyby w elektryce i tu też problem tylnia szyba przelacznikiem od kierowcy opuszczą się ale nie zamyka. Przelacznikiem pasażera zamkne i otworzę a kierowcy już nie. Kolejna sprawa to jak zobaczyć czy w nim mam czujnik zapięcia pasów bezpieczeństwa? Kontrolki brak nic się nie pali czy zapne czy nie dźwięku też nie ma ale auto 11letnie by tego nie miało? To samo jak drzwi otworzy się na odpalonym silniku. Jakiś sygnał czy kontrolka powinna być a ty niem nic. To mnie nurtuje może ktoś wie jak sprawdzić czy jest jakaś instalacja tego a ja mam popsutą albo nie mam i zachodze w głowę. bardzo proszę o pomoc w usunięciu tych usterek . Mechanikowi nie chce dać narazie zarobić . Chce sam rozwiązać usterki i mięs satysfakcję naprawilem. Pozdrawiam
Marutki
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 02 2004
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Opel meriwa a
Silnik: 1.7 tdci
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • 20 Sty 2018, 10:20

Marutki napisał(a):Nie mam grzania prawego lusterka od pasażera strony. Lewe od kierowcy pięknie grzeje a prawe nie . Jak mogę usunąć usterkę ?
    Trzeba wyciągnąć szkło i sprawdzić czy jest napięcie na kabelkach jak włączysz grzanie szyby. Jak jest to mata grzejna będzie do wymiany która jest razem ze szkłem lusterka jak dobrze pamiętam.

Marutki napisał(a):Druga sprawa mam cztery szyby w elektryce i tu też problem tylnia szyba przelacznikiem od kierowcy opuszczą się ale nie zamyka. Przelacznikiem pasażera zamkne i otworzę a kierowcy już nie
    Tu trzeba wyciągnąć przełącznik i wyczyścić styki bo problem pewnie będzie w zabrudzonych stykach.
    Kacper
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
    Miejscowość: Warszawa - okolice
    Prawo jazdy: 14 09 1997
    Auto: Volvo S40
    Silnik: 2.0 140KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Rok produkcji: 1999

20 Sty 2018, 10:40

Styki przeczyszczone i nadal szyba nie idzie do góry.
    Marutki
    Nowicjusz

20 Sty 2018, 21:26

Prąd dochodzi w ogóle?
    gber44

20 Sty 2018, 21:50

Marutki napisał(a):Styki przeczyszczone i nadal szyba nie idzie do góry.
    Sprawdź jak kolega wyżej radzi. Może być też gdzieś w wiązce pęknięty kabel. Musisz iść od przełącznika i sprawdzać.
    Kacper
    Forumowicz VIP

12 Lut 2018, 17:00

Witam ponownie wszystkich na wstępie informuje że lusterko działa a szyba tylnia nie kupiłem nawet nowy sterownik. Zostało tylko przerwanie kabla gdzieś w wiazce. Doszedł mi jeszcze jeden problem. Mam podgrzewane fotele i tu mam problem z fotelem kierowcy. Fotel pasażera grzeje dobrze a kierowcy grzeje tylko oparcie. Siedzenie zimne. Podpowie i ktoś jak się zająć by to naprawić? Czy ktoś już miał ten problem ze pół fotela grzeje proszę o pomoc.
    Marutki
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

12 Lut 2018, 18:04

Marutki napisał(a): informuje że lusterko działa a szyba tylnia nie kupiłem nawet nowy sterownik. Zostało tylko przerwanie kabla gdzieś w wiazce.
    Sprawdzałeś czy prąd dochodzi do tylnej szyby? Może masz przerwaną ciągłość pasków grzejnych na szybie.
    Marutki napisał(a):Mam podgrzewane fotele i tu mam problem z fotelem kierowcy. Fotel pasażera grzeje dobrze a kierowcy grzeje tylko oparcie. Siedzenie zimne. Podpowie i ktoś jak się zająć by to naprawić?
    Zlokalizuj wtyczkę od siedziska i sprawdź na przejście. Najprawdopodobniej gdzieś jest przerwa w obwodzie i stąd problem z grzaniem. Jak chcesz to naprawić to musisz zdjąć poszycie siedziska i szukać idąc po kablach przerwy (przy przepalonym kablu trzeba wymienić go tak żeby cały przepalony kawałek został wymieniony). Po jej zlokalizowaniu powinieneś polutować przewód jak okaże się za krótki to trzeba dosztukować kawałek, założyć koszulkę termokurczliwą i powinno być ok.
    Kacper
    Forumowicz VIP

12 Lut 2018, 18:08

Dziwna sprawa z tym fotelem bo oparcie grzeje więc chyba to nie wina maty bo z tego co się oczytalem to jak mata jest przepalona to nie grzeje cały fotel. A tu oparcie grzeje
    Marutki
    Nowicjusz

13 Lut 2018, 10:40

Nie wiem jak w twoim modelu ale ja zazwyczaj spotykałem dwie maty jedna na siedzisku druga w oparciu które maja też osobne podłączenia więc w przypadku przepalenia jednej druga będzie działała.

Ile masz kabli od grzania foteli pod spodem? Sprawdzałeś?
    Kacper
    Forumowicz VIP