Nowy samochód a pakiet ubezpieczenia z salonu

29 Sty 2009, 17:50

Witam
Kupuje swoje pierwsze autko (chevroleta). Dayler zaproponowal mi pakiet ubezpieczenia PZU w kwocie 3.3% wartosci pojazdu ( ze to jakis pakiet promocyjny dla chevroleta).
Czy w tego typu pakietach ( u dealerow przy kupnie nwego samochodu) moga byc jakies przekrety itp Na co uwazac , na co zwrocic uwage. Nie mam zielonego pojecia gdyz to pierwsze autko i pierwsze ubezpieczenie
Portal
Nowicjusz

Miejscowość: Podlasie

29 Sty 2009, 20:16

Najpierw zapytaj tego dilera,ile kosztuje sam samochód,a ile ubezpieczenie.Poproś też o umowę ubezpieczenia i dokładnie ją przeczytaj.Taką umowę ubezpieczenia diler moze ci skopiować i dać do domu,żebyś sobie dokładnie poczytał.A jak nie będzie chciał ci dać i będzie kręcił,że nie może bo coś tam coś tam,to poprostu coś kombinuje.
Przejdz się również np. do PZU i tam zapytaj o ubezpieczenie.Porównasz ceny i będziesz wiedział,czy diler chce cię naciągnąć.O ubezpieczenie zapytaj też w innych firmach ubezpieczeniowych - Alianz,Liberty Direct,Uniqa i inne.Zazwyczaj jest tak,że diler chce ci wcisnąć wszystkie bajero jako "tanie i najlepsze u niego".A tak naprawdę to on czerpie z tego zyski.Proponuję ci równiez zapytać o cenę samochodu u innego dilera - różnice w cenach są duże.Nie daj się nabrąc i musisz być w stosunku u dilera "agresywny".To nie ty jesteś dla niego tylko on dla ciebie.Możesz np. zaproponować,żeby do założonych np. opon letnich dołożył ci kompklet opon zimowych,albo odwrotnie.Możesz targować się o wszystko - o radio,dywaniki itd.Czasami warto powiedzieć,"a to dziękuję,inny diler dał mi lepsze warunku kupna".
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Sty 2009, 20:31

Te ubezpieczenie nie jest w cenie samochodu - odzielnie 3.3% samochodu jakie kupie.
Co do kupna to juz sie potargowalem. Niestety z powodu rosnacego dolara ,euro itp walut oraz kruzysu zabardzo w tym roku nie chca spuszczac z cen czy dawac za duzo bajerow. ( w kilku salonach to zauwazylem) Ale cos tam wywalczylem. samochod za nie drogi wiec nie maja za duzego zysku zeby dorzucac duzo bajerow.

Wiesz 3.3% z 36000 to 1188 zl - nie wiem czy bez znizek ( bo takich nie posiadam) dostane w innej firmie ubezpieczeniowej taka cene. Patrzylem na kalkulatorach ubezpieczeniowych to wychodzilo mi cos okolo 2000zl.

Jak narazie dowiedzialem sie tylko ze podczas kradziezy pokrywaja 100% a przy szkodzie z AC powyzej 500zl.

Na co zwracac uwage podczas czytania umowy ubezpieczeniowej, jakie sa haczyki itp ? Czy taka umowa jest (tresc) jest specjalnie sporzadzana dla dilera czy to ogolnodostepna na stronie PZU ?
Na stronie PZU znalazlem cos takiego - jakby to co mowil diler
Portal
Nowicjusz

30 Sty 2009, 16:04

Przeczytaj sobie ten temat- nowe-z-salonu-ale-po-blacharce-vt15473.htm i naprawdę się do niego zastosuj.W umowie kupna samochodu diler niech ci napisze,że samochód jest fabrycznie nowy,bez żadnych napraw blacharskich i lakierniczych.To ważne,bo jak po zakupie okaże się,że samochód był już malowany,to nie masz żadnych podstaw do roszczeń wobec dilera,jak nie będzie tego wpisu.Możesz też mieć problemy z ewentualną naprawą powłoki lakierniczej podczas trwania gwarancji,bo może się okazać,że zarysowany samochód nie był malowany w serwisie tylko w jakimś garażu i wówczas stracisz gwarancję na lakier lub nawet nadwozie.Waże też jest sformułowanie o przebiegu samochodu - w umowie powinno być napisane,że samochód jest sprzedany "Z PRZEBIEGIEM" np. 20 km,a nie : ZE STANEM LICZNIKA".Zdarza się bowiem,że po jakimś czasie okazuje się,że licznik jest cofnięty(wychodzi to zazwyczaj podczas przeglądu okresowego samochodu na serwisie),a wówczas nie możesz mieć żadnych roszczeń do dilera,ponieważ powie ci,że kupiłeś samochód ze stanem licznika 20 km,a nie z przebiegiem 20 km.A to wielka różnica.No i musisz posprawdzać,czy to co jest napisane w umowie,jest zgodne ze stanem rzeczywistym np. wyposażenie.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

30 Sty 2009, 16:59

wielkie dzie za podpowiedz

Czyli moge sie domagac w standardowej umowie salonu aby byly te zapisy :
- ze samochod nowy bez zadnych napraw blcharskich i lakierniczych
- ze ma byc przebieg a nie stan licznika

Diler nie wysmieje mnie ? Bo jak zawieralem umowe przed wstepna to on mial jakis komputerowy szablon i mogl tylko dane moje wstawic - tresci umowy nie mogl zmieniac

Czy cos jeszcze powinno byc w umowie waznego ?
Portal
Nowicjusz

31 Sty 2009, 00:04

Możesz spróbować dodać do umowy te zapiski, ale nie wróżę sukcesu. Oni mają standardowe umowy i albo podpisujesz, albo nie. To trochę tak, jakby iść do Orange, brać abonament i przy podpisaniu umowy domagać się wstawienia kilku punktów. Nie ma na to szans.

Ingerencja w umowy jest popularna jak jedna osoba prywatna kupuje od drugiej.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

31 Sty 2009, 13:19

To,że diler ma wzór umowy na komputerze o niczym nie świadczy.Umowę może napisać nawet na papierze odręcznie.Nikt mu nie kazuje,że musi mieć na komputerze.To tylko jego wygoda i zaoszczędzenie czasi jego i naszego.I z całą pewnością może do tej umowy na komputerze wpisać podpunkty.A jak nie chce,to może nawet odręcznie napisać osobne oświadczenie.A jak będzie kombinował i nie będzie chciał tego napisać,to oznacza to,że ma coś na sumieniu i już jest to znak,że coś kombinuje i że coś może być z tym autkiem nie tak.No i warto go zapytać,dlaczego boi się napisać takie oświadczenie,skoro autko jest ok i nie było uszkodzone.A kupno nowego samochodu to nie jest kilka złotych,tylko poważne pieniądze.A jak później się okaże,że autko było naprawiane,nie w autoryzowanym serwisie,stracisz gwarancję na silnik,na nadwozie itd,to co wtedy zrobisz?Nawet w sądzie nie masz szans na wygranie sprawy ani z dilerem ani z serwisem.A tak,masz dokument od dilera.
Pamiętaj - to nie ty jesteś dla dilera,tylko diler dla ciebie.To on zarabia na tobie,a nie ty na nim.To twoje pieniądze,które ty wydajesz na to,że np. on cię oszukał.Bo z Twoich pieniędzy za zakup auta,on dostaje wypłatę.Czyli na tobie zarabia.
No i jak się nie zgodzi na napisanie takiego oświadczenia,to zawsze można mu powiedziec,że nie,to dziękuję,nie kupuję u pana,bo coś pan kręci.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

04 Kwi 2014, 15:55

Warto porównać oferty pakietów dealerskich, ponieważ salony mają indywidualnie negocjowana stawki z Towarzystwami o czym większość osób nie wie. Jeżeli chodzi o zakres ubezpieczenia to dealerowi nie zależy żebyś miał udział własny w szkodzie, na pewno woli dostać te pieniądze od zakładu ubezpieczeń, a nie zrażać do siebie i do marki klienta, który może do niego wrócić. Poniżej numer telefonu bezpośrednio do dealera, który może porównać kilka ofert ubezpieczenia w pakiecie dealerskim, niezależnie od samochodu, którym jeździsz:
22 429 16 53
tmoto
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 11 2005
Auto: nie mam

05 Cze 2017, 12:06

Trzeba mieć naprawdę dużo szczęścia żeby na dobrą polisę trafić. Na pewno warto korzystać z porównywarek to po pierwsze. Ja mam dobre doświadczenia z serwisem (reklama). Dużo praktycznych informacji i porad, aktualna oferta z bieżącymi promocjami. Poza tym, żeby ustrzelić niezłe warunki to też trzeba mieć naprawdę dobrą historię kierowcy, bez większych przygód na drodze, no i małe auto z mniejszym silnikiem też działa na korzyść.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 14 Sie 2017, 09:04, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
kruchy33
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2010
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: citroen

23 Sie 2018, 12:11

Ja osobiście korzystam z usług CUD Ubezpieczenia. Korzystam z ich usług już od kilku lat i zawsze dają większe zniżki niż te proponowane na rankomacie.
bachus62
Obserwowany