Nowy samochód czy stary samochód? Koszty utrzymania

09 Lut 2016, 15:21

Witam, jestem w rozdarciu, zastanawiam się nad zakupem auta, nie wiem czy kupić stare auto - celuję w bmw e46 318i 143km z 2002-2004r., ale jednak boję się tego, że to stare auto i często może się coś psuć. Z drugiej strony nowy samochód - myślałem o maździe 6 III generacji (też benzyna, jeżdżę na co dzień na dystansach 2km praca - dom), ale to auto już naszpikowane elektroniką, stosunkowo nowe, więc ciężki dostęp do części/zamienników. Moje pytanie brzmi - który samochód będzie mniej problematyczny finansowo w utrzymaniu? Chodzi mi i porównanie kosztów eksploatacji takich aut, nie biorąc pod uwagę utraty na wartości czy innych czynników, jaka jest Wasza opinia?
maneig
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 18 01 1973
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.5 192km
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2015

09 Lut 2016, 18:33

Ja osobiście wolałbym kupić normalne BMW, a nie 4-cyl. silnik ze swoimi bolączkami. Paliwa nie wypalisz tyle co stracisz na wartości Mazdy i jak rozpatrujesz jakiś kredyt na auto to już całkiem. W Wawie w dodatku Mazdy 6 szybko znikają na parkingach. Zamienniki nie powinny Cię obchodzić w nowym samochodzie.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

09 Lut 2016, 20:00

Nie jest mi potrzebny duży silnik, sprawdzając czas do 100, moment, spalanie wydaje się być najbardziej optymalny, a druga sprawa, że ciężko trafić stare bmw z dużym silnikiem bez poważnego dzwona. Auto mam zamiar kupić za gotówkę, żaden kredyt nie wchodzi w grę, pytam jedynie o różnicę w eksploatacji takich samochodów, spadek ceny też mnie nie interesuje, bo kupuję auto na lata.
maneig
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 01 1973
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.5 192km
Rok produkcji: 2015

09 Lut 2016, 20:05

Jakby mnie nie obchodziły koszta itp to brałbym zdecydowanie Mazdę ;) Ale tylko dlatego, że lubię nowe samochody, mam gdzieś szukanie ładnej sztuki i zawsze to mam coś świeżego.
Oczywiście pomijając wariant szukania czegoś nietuzinkowego :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

09 Lut 2016, 20:06

Jeśli to ma być auto na wiele lat i stać Cię na nowe to kupuj nowe, bo będziesz wiedział co masz, jeśli o nie zadbasz.
Ossy
Forumowicz VIP

Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ile pali hybrydowy SUV?
    Za przykład weźmy SUV-y wyposażone w napęd hybrydowy. Auta tego typu są większe niż popularne hatchbacki, a ich masa zdecydowanie przekracza 1,5 tony. Dla wielu mogłoby to zabrzmieć jak recepta na wysokie spalanie i słabe ...