Wybór pierwszego autka (porady, sugestie)

04 Lut 2016, 18:39

Witam forumowiczów :)
Otóż jako młody kierowca (prawko zdałem w grudniu) szukam dla siebie pierwszego autka.
Autko służyć mi będzie głównie jako środek lokomocji na uczelnie (6 razy w miesiącu, 50km w jedną stronę), oraz jako wozidło do pracy (niedługo zmieniam robotę więc przydałoby się mieć ewentualny dojazd :) )
Miesięcznie myślę że będzie jakieś 500-800 km.
Czego oczekuję od autka?
Najlepiej samochodzik któremu nie straszny jest gaz.
Sedan lub hatchback, 4/5 drzwiowy.
Fajnie, gdyby nie wyglądał zbyt staro.

Samochody, którymi jestem w miarę zainteresowany:
Opel vectra B/C, honda accord VI, galant, i tu w sumie moje pomysły się kończą :(
Macie jakieś propozycje innych samochodzików ? Najlepiej z woj. zachodniopomorskiego. Ew. jakie silniki polecacie do wyżej wymienionych samochodzików. Dodam, że interesowałyby mnie silniki z przedziału 1,6 - 2 l (chyba, że warto zainteresować się jakąś inna pojemnością).

Budżet jakim dysponuję to około 10 tys. Jeśli trafiłaby się jakaś perełka warta uwagi, to w sumie jestem w stanie dołożyć z 1,5-2 tyś. (+ wiadomo jakiś budżet startowy :) )

Z góry dziękuję za wszystkie porady i pomoc .

PS. Dodatkowo pytanko, jaki samochodzik, pasujący z wyżej wymienionym opisem polecalibyście ściągnąć z niemiec ? (tak aby cena+ opłaty wynosiły max. 10 tys). (ojca dobry znajomy ściąga autka z niemiec, i w sumie nikt do tej pory nie narzekał, a kilku ich było, więc po znajomości za drobną opłatą mógłby pomoc :)).
kamil91
Nowicjusz

Auto: brak

04 Lut 2016, 19:24

Vectra B jest spoko , zwłaszcza po lifcie , vectra c nie w tym budżecie.
Accord też dobry, silniki nadają się do gazu.
Ja bym szukał w Pl, w naszym rejonie coś znajdziesz , bo teraz przez wysoki kurs euro średnio opłaca się kupić w De
Sprzedam :
Volvo v70 03r. d5 PL blachy
Seat Leon 1.6 03r. z niemiec
kyrtapSzn
Początkujący

Prawo jazdy: 30 07 2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

04 Lut 2016, 20:03

Dzięki za info :) A jakieś inne propozycje ktoś ma? ew. jakieś propozycje ogłoszeń :) ?
kamil91
Nowicjusz

04 Lut 2016, 20:16

Celowałbym w accorda, ale szukaj albo bez gazu i sam montuj albo go dobrze sprawdź, łatwo spaprać instalację.
Dopamine
Aktywny

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Elise k20z4 in progress
Silnik: K20Z4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2007

04 Lut 2016, 20:22

Mhm, a jak wygląda wyposażenie w takim accordzie do tej kwoty ? Do 10tyś, bardziej nastawiać się na "surowe" wnętrze, czy coś już bardziej "nowożytnego" ;p
kamil91
Nowicjusz

04 Lut 2016, 20:29

Mitsubishi Carisma,Nissan Primera,Opel Astra G (może nawet Bertone),Skoda Octavia,Toyota Avensis,Volvo S40.
[link do oferty na Olx wygasł]
linki przykładowe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

04 Lut 2016, 20:41

A jak ma się sprawa z utrzymaniem takich samochodzików co podałeś ? Na wstępie nissana muszę skreślić, kiedyś ojciec miał i koszta napraw były b. duże w porównaniu do innych, podobnych rocznikowo/segmentowo samochodów.

edit//No i astra G bertone odpada (brak 4/5 drzwi sresla to auto:) )
Ostatnio edytowany przez kamil91, 04 Lut 2016, 20:51, edytowano w sumie 1 raz
kamil91
Nowicjusz

04 Lut 2016, 20:51

Najdrożej wyjdzie Volvo,najtaniej Skoda i Opel.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

04 Lut 2016, 21:04

Zobacz
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

04 Lut 2016, 21:08

Vectra ładna , choć mi się osobiście nie podoba w sedanie :)
Sprzedam :
Volvo v70 03r. d5 PL blachy
Seat Leon 1.6 03r. z niemiec
kyrtapSzn
Początkujący

Prawo jazdy: 30 07 2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Golf IV
Silnik: 1.9 115km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2000

04 Lut 2016, 21:53

Szukaj Peugeota 307 z 1,6 lub 2,0. Ładne ponadczasowe auto o prostej konstrukcji z niedrogimi częściami użytkowymi. Moim zdaniem to inna generacja aut niż Vectra B...i razić na ulicy nie będzie nawet za 10 lat. Oba te silniki nadają się dobrze do lpg i niech chleją z urzędu oleju jak wszystkie oplowskie 16V we Vectrach. :)
jak nie masz oporów i uprzedzeń to za ok 10k można śmiało się rozglądać za dobrym rocznikiem Chevroleta Lacetti . Tutaj auto jest jeszcze prostsze ale wszystko ma jak ABS czy klima. Silniki wszystkie oprócz 1,4. Wszystkie silniki w tym aucie bardzo dobrze pracują na prostych sekwencjach lpg. Zwróć tez uwagę w jakim roczniku będzie to auto !! Sama konstrukcja jest prosta jak cep więc tania i łatwa do naprawy gdziekolwiek w warsztacie...
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

04 Lut 2016, 22:06

Mondeo nawet przyzwoicie wygląda, ciekawe jak wnętrze i spód. Choć zastanawiająca jest cena i cóż to za silnik w nim siedzi (nie widze takiego w rozpisce).. Vectre widzialem, ale kolor mnie odpycha :) Jeszcze jakby był ciemniejszy zieleń to ok, a tu takie na wpół zgnite :P

Co do propozycji z Peugeot 307, dla mnie ten samochód jest taki... nijaki (jeśli mowa o sedanie, hatchbag zdecydowanie za mały). W sumie takie samo odczucie co z roverem 75. Ciężko wytłumaczyć, ale pomimo tego, że są w miarę ok, nie pasują mi, aczkolwiek dziękuję za nową propozycję :)
kamil91
Nowicjusz

04 Lut 2016, 22:33

kamil91 napisał(a):Co do propozycji z Peugeot 307, dla mnie ten samochód jest taki... nijaki (jeśli mowa o sedanie, hatchbag zdecydowanie za mały
307 sedan? :shock: zamierzasz sprowadzać auto z Chin?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

04 Lut 2016, 22:48

Dlatego napisałem, że chyba że chodziło o hatchbaga :D Sądząc po moich typach i typach innych, propozycja kompakta mijała się z celem, więc w sumie sprawdziłem czy coś takiego jak peugeot 307 sedan google pokazuje, bo sam nie wiedziałem czy taki twór istnieje :) Skoro pokazało to napisałem komenta :)) ot co.
kamil91
Nowicjusz

05 Lut 2016, 11:33

kamil91 napisał(a):hatchbaga

Pisze sie hatchback czyt; "heczbek"
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8