Nowy samochód do 100 000pln, wymagania w treści

10 Lut 2015, 18:59

Witam,
serdecznie proszę grono ekspertów o poradę w wyborze samochodu, oto wymagania:

* no powiedzmy do 103 000 brutto nieprzekraczalne max
* nowy
* optymalnie diesel
* ma być zrywny i względnie szybki, obecnie jeżdżę Mondeo z 165KM i to jest minimum
* jeśli poniżej 150KM, to możliwy do chip tuning tak, aby było go stosunkowo łatwo wycofać w przypadku problemów (gwarancja itp)
* kombi/sedan itp - nie ma znaczenia
* raczej limuzyna niż coś mniejszego, ale to nie jest najbardziej istotne (wielkościowo Volvo V40 to akceptowalne minimum)
* spalanie nie ma większego znaczenia

Co polecacie? Poniżej samochody, które dotychczas rozważałem, ale jestem otwarty na inne propozycje, wręcz nawet po to napisałem, aby uzyskać nowe inspiracje.

1. nowy Passat B8: najlepszy!! ale dostępność 4-5 miesięcy, dramat...
2. Mazda 6: by było też dobrze, ale niestety w cenie mieszczę się tylko z benzyną, a to jest pewien problem... Może ktoś wie jak załatwić szybciej...
3. Volvo V40: poważny kandydat, w tym niewielkim samochodzie można jeszcze w silniku Diesla 2.0 150KM zrobić tuning fabryczny, także jest nieźle :)
4. nowe Mondeo Gold: jednak chcę coś nowego :)
5. Toyota Avensis: nie podoba mi się, a nowa dopiero za kilka miesięcy i też nie wiadomo co to będzie

dzięki za pomoc :)
lunak
lunak
Nowicjusz

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo
Silnik: 1.9 Diesel 165KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
1

10 Lut 2015, 19:35

Rzuć okiem na:
Citroen C5
Kia Optima
Hyundai i40

W Maździe podobno nie ma dobrych diesli.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam
1

10 Lut 2015, 19:37

Widziałem nowego passata pod robotą na parkingu i jak dla mnie na żywo szału nie robi. Myślałem po zdjęciach, że będzie ciekawiej. Ale to tylko wygląd, a o trwałości nie da się wypowiedzieć. Mam nadzieje, że będzie lepszy niż to dziadostwo co teraz robią. I chyba nie dostaniesz B8 w tej cenie i tych wymaganiach.
poleciłbym Hyundaia i40 ale nowy mocniejszy diesel wejdzie dopiero po lifcie, a w obecnym modelu nie ma go w cennikach

Mazda ma dobre diesle nowej konstrukcji ale nie wiadomo jak z trwałością jeszcze
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
1

10 Lut 2015, 20:32

W Krakowie czas oczekiwania na nowego passata 9-10 tygodni - zamówienie składane dla małżonki w pierwszy poniedziałek lutego.

Rozważaliśmy jeszcze Mazdę 6 oraz Accorda. Sporo testów, sporo jazd próbnych - zdecydowanie wygrał Passat w naszym odczuciu. Czuć, że to auto tyle co zaprojektowane. Świetne wykończenie.
PiotrOO
Nowicjusz

Auto: Volvo xc60
1

10 Lut 2015, 21:28

dzięki za krakowską inspirację, a który salon?

resztę modeli właśnie przeglądam :)
Kia Optima: super wygląd, jutro będę dzwonił do dealerów.
Hyundai: też spoko :)

nie znam się na zakupie nowych samochodów i sposobie działania dealerów. Czy może być tak, że jeden będzie sprowadzał przez 5mcy, a drugi da radę przez dwa, czy mają raczej te same źródła i jak jeden powie, że 4-5mcy, to nie warto kombinować? Z powyższych postów wynika, że warto, ale chcę się upewnić.
A może jakieś godne polecenia salony VW/Kia/Hyundai..? Jestem z okolic Warszawy, ale mam wrażenie, że to jest zakup na tyle poważny, że dealer może być zlokalizowany nieco dalej w Polsce...

Dziękuję za dotychczasową pomoc :). Wnosicie :)
lunak
Nowicjusz

0

10 Lut 2015, 22:11

Może Peugeot 508? Wygląd nie wszystkim przypada do gustu, ale jego niezaprzeczalną zaletą jest świetna paleta diesli. Ostatnio auto przeszło face lifting :wink:
Ostatnio edytowany przez mike, 10 Lut 2015, 22:11, edytowano w sumie 1 raz
Powód: literówka
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koenigsegg Agera RS - wyjątkowy samochód
    Koenigsegg Agera RS to wyjątkowy samochód produkowany przez szwedzką markę Koenigsegg. Jest to jednen z najszybszych samochodów na świecie, zaprojektowany z myślą o oferowaniu niezapomnianych wrażeń z jazdy. ...

11 Lut 2015, 13:35

KIA: oczekiwanie 5mcy

To już chyba poczekam na Passata. Jeszcze dzisiaj dam szansę Insigni, ale jakoś na 1szy rzut oka wypada bardziej blado niż Passat.

Jak jeszcze coś komuś wpadnie, to się polecam, i dziękuję za dotychczasową pomoc :)
lunak
Nowicjusz

0

11 Lut 2015, 14:03

Cenowo najkorzystniej wypada C5, Citroen daje dużo promocji. Dużym plusem jest to, że francuskie diesle sprawiały do niedawna mniej problemów niż niemieckie.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
0

11 Lut 2015, 14:16

Sprawdź PW.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
0

12 Lut 2015, 12:08

Jeśli miałeś już Forda, to pewnie wiesz, że to jeden z lepszych samochodów dostępnych na rynku. Sprawdź sobie ofertę nowych Fordów. Mają super oferty. Szczerze? Nie widziałem korzystniejszych.:) Wychwalam ich tak, bo niedawno sam kupiłem u nich nowego Focusa i jestem bardzo zadowolony. Nie polecam więc kota w worku.:)
solinek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 09 2005
Auto: Ford
1

01 Lip 2015, 12:23

Ja ostatnio kupiłem mojej żonie Suzuki Vitarę w Pol-Motorsie niedaleko szpitala klinicznego we Wrocławiu (jak ktoś orientuje się w tym mieście) i muszę powiedzieć, że się pozytywnie zaskoczyłem. Dostałem sper ofertę więc kupiliśmy to auto, ale nie byłem do niego na początku przekonany. Po kilku jazdach stwierdzam, że naprawdę warto. Świetny samochód, niewiele pali, wygodny, duży.
Loverpower
Nowicjusz

Auto: Audi A4
0

01 Lip 2015, 13:03

Odgrzałeś niezłego kotleta,autor od lutego na pewno już zdecydował się na jakies auto,tym bardziej że do kwoty 100 tyś zl wybór miał naprawdę szeroki. Jeżeli czasem tutaj zaglądasz to daj znac na czym stanęło.
Eperfekt
Początkujący

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Seat
Silnik: Ibiza 1.9
Rok produkcji: 2003
0

02 Lip 2015, 17:50

Ja teraz też szukam samochodu dla swojego taty w tej cenie, musi być nowy koniecznie. Dużo jeździ po lasach (taka pasja:)) więc szukam czegoś solidnego. Myślałem o Suzuki Vitara, teraz mają dobrą ofertę w Pol Motorsie we Wrocławiu więc aż żal by było nie skorzystać. Myślałem też o Hyundai i10 lub ale jeżdżąc po salonach nie zauważyłem ciekawej oferty. Jakieś pomysly?
lob
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 11 2002
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Hyundai
0

02 Lip 2015, 17:52

ban za reklamę, spam, odgrzewanie kotleta i bezsensowne pisanie...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8