Nowy samochód do 100k segment b/c

08 Gru 2024, 11:37

Witam, poprosiłbym o pomoc w wyborze marki i modelu samochodu do 100 k(plus minus oczywiście) z salonu segment B/c hatchback(coś w stylu kia ceed) . Samochód będzie służył mi na pewno na wiele lat, roczny przebieg tak do 15k, głównie jazda do pracy(miast, okolice miasta), sporadycznie dłuższy wyjazd.
Nie mam ulubionych marek samochodu, najbardziej by mi zależało na:
-niewodności;
- koszty utrzymania nie były duże;
- dostępność części(myślę, ze problemu nie powinno być) i ich cena
- manual
- benzyna/diesel/gaz, ewentualnie hybryda, ale kompletnie się nieznam na tym, zakładam, ze pewnie więcej możliwości uszkodzenia się czegoś :D
- wyposażenie, to już myślę obojętnie, bez szału.
- serwis Aso - czy
- najmniejsza awaryjność, ewentualnie na co zwracać uwagę.
- moc, to żeby miał trochę tych koni.. ze 100, zakładam, że silniki 1.0 to raczej na lata nie starczy, więc pewnie jakiś większy.

pozdrawiam.
iknow
Obserwowany

10 Gru 2024, 17:58

Yaris Cross hybryda, potem go ewentualnie zabezpieczyć, będzie na lata. Oprócz ceeda jak ma być na lata to może być i30 z 1.5 bez turbo. Hatchback będzie za około 90k. Jeśli potrzebujesz mocniejszy to weź ceeda 1.5t, Hyundai tu przekombinował i to irytuje.
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

11 Gru 2024, 20:59

a ten Hundai w czym przekombinował ? to nie są te same silniki?
iknow
Obserwowany

11 Gru 2024, 21:26

Nie do końca. Cee'd jest zwykłym pb ze zwykłym manualem. I30 to mhev z elektronicznym sprzęgłem i pedałem gazu (jeśli nie przekręcasz kluczyka to "nie masz" sprzęgła). Do tego masz w skrzyni 3 tryby jazdy za każdym razem trzeba je zmienić. Odpalasz zawsze na neutralnym biegu z wciśnięty sprzęgłem. Mnie to np irytuje, w cee'dzie tego nie ma. Spalają tyle samo (więc po co ten układ mild hybrid?). Minus ceeda to za długi pierwszy bieg, przy 10-15km/h (np w korku), musisz redukować do jedynki bo się dławi, szarpie etc. No i oczywiście warunki gwarancji i serwisów Kia. Niby 7 lat gwarancji ale na wszystko znajdują wymówkę. Jak przeczytasz dokładnie gwarancję to te 5 lat Hyundaia lepiej wygladają. W kia masz przegląd co 15 000 km lub 12 mięsiecy. Przekroczenie o jeden kilometr równa się utrata gwarancji na silnik i wszystkie jego podzespoły. Hyundai ma tolerancję 30 dni i 1000km
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak uczyć dzieci bezpieczeństwa na drogach?
    Aby skutecznie uczyć dzieci w wieku od 4 do 12 lat odpowiedniego zachowania w zakresie bezpieczeństwa ruchu, trzeba wiedzieć o ograniczeniach związanych z wiekiem oraz o tym, że nikt nie zrobi tego tak skutecznie jak rodzice ...