"Nowy" samochód do 20-30k zł.

11 Wrz 2022, 13:30

Trevor napisał(a):Ciekawe jakież to "wady" mają te silniki, które przejechały już z 300 tys albo i więcej i mają najstarsze niemal 15 lat a wciaż jeżdzą..

O 2,0tdi wiesz więcej niż ...o saabiku? :piwo:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

11 Wrz 2022, 14:04

franccc napisał(a):Wszyscy wiemy, że jesteś fanbojem vw ale przyjmij do wiadomości, że z technologią CR byli 10 lat do tyłu za włochami/francuzami.

Za to 10 lat do przodu jest vag z turbobenzynami, bo gdy montowali 1,8T w połowie lat 90 do Octavii czy A3 to u konkurencji nie wiedzieli co to turbo-benzyna
jednak dla mnie ten argument jest idiotyczny bo co to zmienia kiedy kto montował? fakt taki ze "cudaśnie" hdi jest montowane w autach które generalnie można by nazwać jedną wielką "usterką"...
golfy, passaty i inne nie mają takich problemów.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

11 Wrz 2022, 14:35

No to się zdecyduj. Będziesz jakimiś logicznymi argumentami "bronił" pierwszych tdi cr czy wyjeżdżał z jedną dobrą turbobenzyną? A może coś o tfsi/tsi? (pomijając od kiedy turbobenzyniaki montuje volvo czy montował saab).

Trevor napisał(a):fakt taki ze "cudaśnie" hdi jest montowane w autach które generalnie można by nazwać jedną wielką "usterką"...

Mazda, volvo, ford, sam gruz :ok:
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Wrz 2022, 14:38

Ok spoko to dalej wymień chociaż 4 wady tego silnika, skoro wg Ciebie jest usterkowy (o co już z reszta prosiłem wcześniej)
Trevor
Zaawansowany

11 Wrz 2022, 14:56

Panowie znowu zaczynacie? Przywołuje do porządku, w przeciwnym razie będą bany na 2 tyg bo ostrzeżenia już były.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Wrz 2022, 14:58

Kao jak widzisz nie ja tę dyskusję zaczynam z resztą jak zwykle albo Francc albo Szybki mają wiecznie bóle tylnej części ciała.
Ciekawe czy się dowiemy o usterkach 2,0 TDI CR :ok:
Trevor
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Benzynowe kombi segmentu C z pojemnym bagażnikiem
    Samochody segmentu C cieszą się w Polsce niesłabnącą popularnością. W pierwszym kwartale 2017 roku zarejestrowano – zgodnie z raportem PZPM – ponad 37 tys. takich pojazdów. Za wynik ten odpowiadają głównie ...
    Skoda Kodiaq 4x4 dojechała na metę Rajdu Dakar
    W stawce samochodów, które wyruszyły na trasę tegorocznej, 40. edycji kultowego Rajdu Dakar pojawiła się ŠKODA KODIAQ. SUV pokonał liczącą prawie 10 000 km trasę wiodącą po pustyniach i bezdrożach Ameryki ...

11 Wrz 2022, 16:39

Trevor napisał(a):zwykle albo Francc albo Szybki mają wiecznie bóle tylnej części ciała.
Ciekawe czy się dowiemy o usterkach 2,0 TDI CR

Już się nie skarż :mrgreen:
Chciałem się tylko upewnić czy wiesz to samo o cr co o saabie czyli nic :ok:

Ogólnie boję się starych diesli bo dobrze z nich żyje :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

11 Wrz 2022, 18:15

2.0 TDI CR to dobry silnik, ale już bez przesady że jest lepszy od HDI i bez wad.

W nowszych rocznikach wprowadzili pompę oleju, która potrafi zacierać silnik. No taki średni ten "wytrzymały" diesel co?

Bez popadania w skrajności, jest OK i tylko tyle. Na pewno lepiej niż 1.8 TFSI, ale od tego śmietnika to większość silników jest lepsza.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

11 Wrz 2022, 21:43

galakty napisał(a):W nowszych rocznikach wprowadzili pompę oleju, która potrafi zacierać silnik. No taki średni ten "wytrzymały" diesel co?

Tylko przy jakich przebiegach 400-500 tys? no to myślę, że ma prawo
W robocie od 6 lat jak tam pracuje mam służbowe auto Golf VI Variant 2,0 TDI 140 jestem m.in odpowiedzialny za jego serwis, auto ma blisko 300 tys przelotu i poza rozrządem, gruszką turbo, zaciskiem i wieszakie przy wydechu nei było robione nic.
pomijam akumulatory, oleje klocki
także no można pisać o pompach albo o kiepskich silnikach ale bądźmy poważni, z resztą hdi jest super ale jak się je zamontuje w motorówce albo quadzie bo auta w których jest hdi to są usterkowicze do kwadratu, przykład z tego forum, Citroen C5 ale po co w kółko to samo opowiadać?

także po 5 latach kiepskiego 2,0 TDI PD vag stworzył 2,0 TDI CR który jest na prawdę dobrym silnikiem, trwałym i bezproblemowym.
Oczywiście pomijamy perełki z Niemiec gdzie ktoś nabył kibel i musi wszystko w nim robić.
Natomiast dobry stan, serwisowany z wymienianym olejem co 10k to jest auto na lata tak na prawdę.
Trevor
Zaawansowany

25 Cze 2023, 18:03

Czy nadal nie kupiłem samochodu? Być może :mrgreen: .

Przejrzałem dzisiaj OTOMOTO i znalazłem ofertę która mnie zainteresowała. Co o niej sądzicie?
Wygląda na to, że w międzyczasie ceny "trochę" się podniosły :unsure:. Na szczęście przez ten czas trochę zarobiłem i mogę powiększyć budżet do ~40K zł.

Rozważę też wozy z trochę wyższymi kosztami utrzymania jednocześnie dające więcej frajdy z jazdy.
Martion94
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
Przebieg/rok: 11tys. km

25 Cze 2023, 22:11

Cześć, polecę Ci 2.0D HDI. Mam taki w V50 z 2008r, auto od 2012r w moich rękach, 331kkm zrobione bez jakichkolwiek problemów, wszystko jak na czas wymieniane to auto się odwdzięczy. Spalanie, osiągi na dobrym poziomie, bardzo fajny daily car. Właśnie wystawiam swoje na sprzedaż :)
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna