REKLAMA
Cześć,
Szukam auta, które posłuży mi na krótsze i dłuższe wyjazdy (w obrębie województwa i może przez pół Polski) + czasami krótkie przejazdy po mieście (na razie nie przewiduję dojazdów autem do pracy). Szacuję nieduże przebiegi rzędu max 10 tys. km rocznie, bardziej realnie 5-8 tys. km. Z założenia jest to też auto, które pozwoli mi w 2-3 lata poznać moje wymagania i zrozumieć co lepszego kupić w przeszłości, jakby się trafiły dzieci albo dłuższe dojazdy do pracy.
Z uwagi na to, że wyjazdy będą rzadko, diesel odpada, bo biedaka zniszczę jazdą miejską - prędzej przejadę w miesiącu 10 razy do sklepu, niż 1 raz za powiat. Albo silnik przeżyje moją kadencję albo nie i nie chcę ryzykować. Zastanawiam się też nad zakupem auta z LPG (pewnie sekwencja), zawsze to dużo taniej, zwłaszcza w trasie. Dokładał LPG nie będę, bo za mojej kadencji się może nie zwrócić, ale dopłacić te ok. 1-2 tys. PLN do używki z LPG jest już kuszące. A kto wie, może nie rozstanę się z autkiem i będę celebrował każdy kilometr.
Mam na oku takie samochody:
- Fiat Grande Punto, Fiat Evo (prawie bliźniaki)
- Fiat Bravo 2 (Punto na sterydach)
- Skoda Fabia 2
- Hyundai i30 1, Kia Ceed 1 (bliźniacze modele praktycznie)
- Toyota Auris 1
Wiem, że te z Azji to półka wyżej niż Fiaty i bardziej mi się podobają, ale...
Jestem przyzwyczajony do pożyczanych aut wielkości tych egzaminacyjnych - Peugot 206, Honda Jazz, Suzuki Swift itp. także auta o wymiarach ok. 380-400x170 cm. Ale te azjatyckie to ok. 420-440x180 cm. A ja mam taką padakę na parkingu, że się boję - w garażu w bloku mamy drogę ok. 4-4,5m szerokości, na każdym miejscu stoi jeszcze taka szersza kolumna i te miejsca są takie, że staniesz i drzwi sobie do połowy otworzysz. Boję się trochę czy dam radę bez tzw. incydentów parkingowych. Może dobrym rozwiązaniem będzie po prostu wypożyczyć auto o podobnych wymiarach i poćwiczyć? Najbardziej podoba mi się chyba Hyundai i30 i on jest największy z ferajny.
Poza tym, co sądzicie o powyższych autach? Mam jakieś zestawienie, których silników unikać i zwykle bezproblemowe są jednostki 1.4-1.6 litra, czasem i te większe do 2.0 litra, ale chętnie posłucham na co uważać przy zakupie.