REKLAMA
Witam szanowne grono!
Noszę się wreszcie ze zmianą mojego starego wysłużonego Audi A4 (B5, 2.8 ) na coś nowego.
Mam dosyć odwiedzania mechanika co 3000km mimo dmuchania i chuchania na ten samochód. Cały czas się coś psuje, jak nie zawieszenie, to jakiś czujnik, jak nie czujnik to olej cieknie, a jak nie olej, to przeniesienie napędu. Po prostu dramat, a samochód nie był ani bity, ani katowany.
Także Niemcom już podziękuję raz na zawsze.
Do rzeczy.
Szukam samochodu możliwie niezawodnego. Nie musi być ani tak szybki, ani tak ładny, jak mój dotychczasowy pojazd. Za to miło by było, gdyby miał automatyczną skrzynię (brak konieczności wymiany sprzęgła), ciut wyższy prześwit, abym przez progi nie musiał przejeżdżać 1km/h i AWD, ale to już opcjonalnie.
Miło widziany w miarę pojemny bagażnik.
Grawituję nad samochodami japońskimi, głównie SUVami i terenówkami, jako iż na zdrowy rozum - jak nie rozleci się na gwarancji w terenie, to nie powinno się też rozlecieć na zwykłej drodze. Jeśli istnieją bardziej niezawodne sedany, chętnie wezmę je pod uwagę.
Moje typy:
Honda CRV lub Accord 2.2 DTEC / trochę mało mocy, wersja 180 tylko w manualu, niska ładowność w Accordzie (czy to oznacza delikatne zawieszenie)?
Subaru Forester 2.0D / tylko manual, problemy z rdzą
Toyota Land Cruiser 3.0D4D / droga i podobno wbrew pozorom usterkowa, czy to prawda?
Infiniti Q50 2.2D / fajne, tylko czy będzie bezawaryjne? czy aby prześwit nie za mały?
Nissan Patrol / za duży, za drogi, niedostępny w Europie
Lexusy / nie ma diesli, benzyna z bateryjką mnie nie interesuje
Mitsubishi Pajero / podobno usterkowe silniki 3.2D
Acury przeróżne / trudno dostępne i brak wersji z silnikiem diesla
Samochód może swoje spalić, wolę wydać na stacji czekając 5 minut, niż w serwisie czekając 5 dni. Oczywiście w granicach rozsądku.
Samochód będzie służył głównie do jazdy na dalekie trasy, głównie jazda z wysoką prędkością na autostradzie (pogodziłem się, że nie znajdę niezawodnego samochodu rozwijającego więcej, niż 200km/h, trudno, gotów jestem rozstać się z tą przyjemnością, wyrosłem) i jazda po górach.
Gdyby DPF był przyczyną problemów, to mogę go od razu wywalić.
Z niecierpliwością czekam na Wasze sugestie i porady. Szerokości.