Nowy samochód do 40 tys złotych

02 Sty 2013, 15:40

Witam serdecznie drogich forumowiczów jako, że jestem nowym użytkownikiem portalu bardzo proszę o wyrozumiałość jesli coś będzie nie tak.
Więc przejdźmy do meritum sprawy: Aktualnie poszukuje samochodu segmentu B i mam na to do przeznaczenia 40 / + - 5 tys. Byłem szczęśliwym posiadaczem vw polo z 2008 roku do 28 grudnia wtedy Miałem wypadek auto całkowicie zniszczone rzeczoznawca powiedział ze nadaje się tylko do kasacji. Poszukuję podobnego auta nowy vw polo mi sie bardzo podoba i zastanawiam sie nad nim, ale z drugiej strony chodzi mi po głowie myśl czy za podobne pieniądze nie udało by sie wychaczyć czegoś na wyprzedażach starych roczników mianowicie jakiś wyższy segment auta ale z znowu aż tak dużo nie jeżdże samochodem i nie potrzebuje super dużego bagażnika itd itd.
Jeśli możecie to doradźcie jaki samochód mógłbym kupić za takie pieniądze najbardziej zależy mi na segmencie B. Mogą być z rocznika 2012 ale nowe. :)
gueif
Nowicjusz

Auto: Juz nie mam

02 Sty 2013, 15:52

Polo przyzwoite auto i łatwo sprzedać ale konkurencja wcale nie jest gorsza. Równie łatwą odsprzedaż zapewnia Toyota Yaris.

Bardzo dobrą propozycją jest Kia Rio - jeden z najlepszych w swoim segmencie. Tutaj z mocnym silnikiem:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Zwróciłbym uwagę na nowe Clio, bo to świeży model:

Od Hyundaia dostaniesz w tej kwocie i20 z fabrycznym LPG:

Warto te się przyjżeć Chevroletowi Aveo, Seatowi Ibizie po liftingu jesli lubisz technologię VAGa lub poczekać na Forda Fiestę po liftingu, który wchodzi do sprzedaży.

Żeby upolować coś z wyprzedaży kompaktów trzeba zwrócić uwagę na to żę będą to ubogie wersje wyposażenia nawet bez klimy
Ostatnio edytowany przez dzida 02 Sty 2013, 16:02, edytowano w sumie 2 razy
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

02 Sty 2013, 16:01

Renault bardzo fajnie wyglada ale jak ze jest to nowy model wydaje mi sie ze mogą być z nim problemy "choroby wieku dziecięcego" czy raczej nie??-nigdy nie miałem francuskiego samochodu tez zastanawiałem sie nad kia ale np czy na nowego ceeda by starczyło przy jakiś rabatach z 2012 czy raczej z ta suma mogę o nim zapomnieć ??
gueif
Nowicjusz

02 Sty 2013, 16:07

Renault ostatnio bardzo poprawiło trwałość swoich modeli więc myślę, że nie ma czego się obawiać. Wystarczy wziąć model z wolnossącym benzyniakiem, bo silnik 0,9l nie jest długo na rynku i nie wiadoma jest jego trwałość.
Nowego Cee'da ciężko będzie dostać za 45 tys. z klimatyzacją. Podstawowa wersja z rabatami kosztuje 47tys. i nie ma ona klimy czy radia. Na model z tym wyposażeniem plus pare innych dodatków trzeba mieć 54 tysięcy. Jedyną nadzieją jest kupno auta po jazdach testowych, zwykle przebieg nie przekracza 10tys. km.
Zwróc uwagę na Fiata bravo, bo to auto dobracowane, udane i chwalone przez użytkowników.

Do propozycji segmentu B dodam Peugeota 208 jeśli Ci odpowiada jego stylistyka.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Sty 2013, 16:15

Peugeot tez fajnie wygląda dzięki za polecenie mi tych paru modeli bo nawet nie wiedziałem że mogę za te pieniądze dostać nowego i30 a już nawet nie myślalem o nowym clio z nawigacja jeszcze raz dzięki teraz trzeba by się poumawiać na jazdy testowe tymi autami bo kota w worku nie ma co kupować :)
gueif
Nowicjusz

02 Sty 2013, 16:27

Poczekamy co zaproponują inni, bo ja o wszystkich modelach moge nie pamiętać ;)
Zaznaczam, że i30 BASE nie ma klimy i radia więc wg mnie nie warto. Chyba, że uda się dostać coś po jazdach testowych.
Tutaj znalazłem najtańszy z sensownym wyposażeniem bez przebiegu:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - 8tys. rabatu

Tutaj schodzący Golf po jazdach testowych jeśli lubisz VW

edit:
Dodatkowe propozycje które są pomiędzy segmentami ale większe od typowego auta segmentu B
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Młodzi kierowcy nadal zbyt niebezpieczni
    Kierujący pomiędzy 18 a 24 rokiem życia od lat stanowią grupę z najwyższym wskaźnikiem liczby wypadków na 10 tys. populacji. Brak doświadczenia, niejednokrotnie zbytnia pewność siebie i szereg ryzykownych zachowań ...

05 Sty 2013, 11:12

Witam ponownie odbyłem już kilka jazd nowymi samochodami takimi jak: VW POLO, NOWE CLIO,208 I KIA RIO. Najlepiej czułem się w polo może to sentyment do vw ale też bardzo dobrze mi się prowadził. Natomiast 2 samochodem który też mi utkwił w pamięci to nowe clio jest bardziej dynamiczne niz polo ale za to troszkę miększe i tu pojawia się dylemat czy kupić nowe pole w uboższej wersji tj. lakier metalizowany, silnik 1.2 60KM 3 cylindry, podgrzewane fotele, klima i elektryczne szyby przód z lusterkami (brak podgrzewania) i radiem, czy też zakupić nowe clio z pełną elektryką (brak podgrzewania foteli), klimą, tempomatem, nawigacją (cały system multimedialny), i silnikiem 1.2 4 cylindry 75KM i lakierem metalizowanym oba posiadają światła do jazdy dziennej ale clio ma ledy. Różnica cenowa między tymi 2 samochodami to 1100 zł na korzyść POLO. Proszę o wypowiedzi na waszym miejscu co byście wzieli i na czym wam by najbardziej zależało w tych samochodach????
gueif
Nowicjusz

05 Sty 2013, 12:13

Ja wziąłbym Clio, masz dużo lepsze wyposażenie i ładniejszy wygląd (moim zdaniem). No i 4 cylindry przemawiają na korzyść Clio.
arti123
Początkujący

Miejscowość: Lca

05 Sty 2013, 13:39

Ja też obstaje za Clio, bo jakoś ten mocniejszy silnik i wyposażenie do mnie przemawiają. Francuzi potrafią robić dobre małe auta.

Zobacz do salonu Skody bo teraz dają duże rabaty - chodź nie lubię tej marki to muszę przyznać, że pojechali z tymi kwotami. Na rapida 12,5 tys., na Octavie 13,5 lub 15tys. w zależności od silnika, a na Fabię 6-8tys.
http://www.samar.pl/skoda
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Sty 2013, 14:11

Głównie dlatego, że Rapid się sprzedaje ponad 7 krotnie gorzej od schodzącej Octavii którą trzeba wyprzedać by nie było wyboru i ludzie zaczeli kupować Rapida.
Wątpię by Rapid zdrożał to raczej będzie stała promocja bo inaczej nie wytrzyma konkurencji z tanimi sedanami PSA czy Aveo lub Rio sedan nowy Logan zresztą też jest dla niego alternatywą.
Fabia to już staroć.
Brałbym Clio.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Sty 2013, 14:31

być może ale te kwoty mogą przekonać autora, bo ja bym nie kupił skody nawet po takiej obniżce ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Sty 2013, 15:22

Również skoda jakoś do mnie nie przemawia choć to niby trochę gorszy vw. Octavia za duże auto jak dla mnie, sedana nie chce. Chyba jednak dokonam zakupu nowego clio wiem że auto to rzecz nabyta i zawsze można zmieniać nawet co 6 m-c (to niestety tylko kwestia zasobności portfela w moim przypadku zakup conajmniej na 5 lat) i mam nadzieje, że francuz mnie nie zawiedzie. POZDRAWIAM i dziękuje za pomoc w podjęciu decyzji. :)
gueif
Nowicjusz