Poszukiwania Auta , ogromny dylemat i inne problemy :D

13 Gru 2012, 21:29

Witam zacznijmy od tego że mam na auto przeznaczone 15 Tysięcy .
[ oczywiście myśle o przerejestrowaniu auta na mnie , o wymianach płynów itp . wiadomka o co chodzi . ]

Dylemat polega na tym iż szukam auta. Jeździłem renault , Peugotem , no i miałem Astre ;D ale to jednak nie to .

i teraz potrzebował bym rady kogoś ogarniętego i chętnego do pomocy [ piszę to do ludzi którzy zaraz wyskoczą poszukaj , pogoogluj itp ;P ]
oczywiście mógł bym grzebać na forum ale cóż auta i ich ceny ulegają zmianie więc zaczniemy tu :D
a więc szukamy auta do 15 tysięcy tak jak pisałem dobrze by było gdyby starczyło na potrzebne wydatki po zakupie [ ubezpieczenie można wziąć zawsze na raty ;D ] , chciałbym żeby auto było wygodne,i ładnie wyglądało , żeby ktoś mi zaraz nie wyskoczył z jakimś maluchem ;D . Co najważniejsze chciałbym żeby to auto nie wymagało odrazu wkładu własnego (CZYTAJ . chce kupić i jeździć nie kupić i odrazu robić ) no i żeby się nie psuło za często co by nie spędziło więcej czasu u mechanika niż w moich rękach .

BARDZO podoba mi się bmw e46 i teraz mam pytanie do znawców . fanatyków itp.
Jak to jest z Tym BMW i silnikiem Diesel ponieważ SŁYSZAŁEM [ nie wykluczam ze to mogła być pomyłka ] że e46 w dieslu ma bardzo słabe silniki i może to być zły wybór :( . więc jak to jest :) ? fajnie by było gdyby ktoś się wydpowiedział .
podoba mi się również audi a3 lub a 4 , o ! Passat też jest ładny :) tak co do gustu mniej więcej żeby łatwiej było coś doradzić :)

a więc w skrócie :
- 15 tysięcy złotych [ na wsio . ] [jak przekroczymy lekko tę sume myśle że doskrobie pare złotych ]
-4/5 drzwi [ irytuje mnie wypuszczanie kogoś przez fotel]
- max spalanie myśle tak 8 no do 9 l
-jak to każdy pisze bez awaryjne
- no i myśle że nie zastare
- odpalało bez problemu w nasze ostre polskie zimy .

jeśli macie jakieś pytania do mnie smiało odpowiem na wszystkie !

BŁAGAM POMÓŻCIE :( . !
do przyszłego zbawcy :
chciałbym żeby Twoja odpowiedź nie brzmiała kup A3 bo jest ładna tylko żebyś podał mi dlaczego akurat auto które Ty radzisz będzie dobre i wymienił wszyściutko co możesz :) [ w skrócie uzasadnij ]
Variot
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 20 02 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Volkswagen Passat B5
Silnik: 1.9 TDI 90KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1998

13 Gru 2012, 22:20

Kup e46.
Skoro Renault, Peugeot i Opel to nie to, mogę podejrzewać, że A3, A4 czy tym bardziej Passat to też będzie nie to.
Równie zwykłe i nudne samochody, chyba nawet mniej charakterne.
BMW e46 w jeździe daje dużo więcej frajdy z jazdy no i choćby z racji tylnego napędu na pewno nie będziesz się czuł jak w poprzednich autach.
Co do silnika to ciężko mi się wypowiedzieć choć znajomy ostatnio sprzedał swoją 320D bo właśnie niezbyt pewna była, raz już w ASO robił silnik i po roku objawy zaczeły wracać, także to może nie być do końca wyssane z palca ale co konkretnie to nie wiem bo on niezbyt zorientowany motoryzacyjnie.
Pozdrawiam.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

14 Gru 2012, 16:00

no szczerze to srednio mi pomogłeś no ale widze ze wątek został wyświetlony wiele razy i nikt nic nie napisał . no cóż widzę pomocy nie dostane .

ale Tobie Dziękuje bardzo :) .
Variot
Nowicjusz

14 Gru 2012, 17:27

Witaj.

Czytając Twój temat, prawdę mówiąc sam mam dylemat co Ci godnego "polecić". Nie wyczytałem w Twoim temacie, albo po prostu przeoczyłem to - Jaka to ma być wersja nadwoziowa? Rozumiem ze Tobie to praktycznie obojetnie?

Fakt - Jeśli chciał byś mieć praktycznie bezawaryjne auto VW Passat z silnikiem 1.9TDI to bardzo dobre rozwiązanie, jeśli się odpowiednio dba o ten samochód potrafi się odwdzięczyć bezawaryjnością ( wszystko zależy od tego na jaki egzemplarz się trafi).

Może uznasz mnie za szaleńca, ale co byś powiedział na coś takiego? Myślę że auto godne uwagi, troszkę wiekowe ale daje rade.

Subaru Legacy - Mówiłem że propozycja trochę szalona, ale może warto ją rozważyć? Ostatecznie zdecydujesz Ty [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Natomiast, od siebie dodam kilka innych propozycji.

- Ford Focus [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- Laguna
- Opel Vectra [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Natomiast jeśli nie zależy Ci zbyt na marce, ale na tym aby auto było dość świeże i spalało troche mniej niż wymienione wcześniej

- Dacia Logan [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

14 Gru 2012, 18:22

o . no nie przeczytałeś bo nie napisałem :)

wersja nadwozia jaka mnie interesuje to :
-sedan
-hatchback
- kabriolet

kombi odpada ! :P

nie wiem nie wiem kurde no ten opel Ci powiem taki nawet :)

a mogę zapytać co miałeś na myśli pisząc " jeśli się odpowiednio dba " ? ;)

a i chciałem zapytać co myślisz / myślicie o tym :

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Variot
Nowicjusz

14 Gru 2012, 20:20

a mogę zapytać co miałeś na myśli pisząc " jeśli się odpowiednio dba " ? ;)

Jasne kolego już Ci mniej więcej w skrócie mówię co tutaj miałem na myśli. Oczywiście, chodziło mi tutaj głównie o regularne wymienianie płynów eksploatacyjnych, nie katować zbytnio silnika na "zimno" chodzi tutaj głównie o spokojną jazdę gdy silnik jest zimny, oczywiście pod tym pojęciem kryje sie też "niekatowanie silnika" jak to dzisiejsza młodzież potrafi w stylu palenie gumy itp itd, i rzecz NAJWAŻNIEJSZA po dłuższej forsującej jeżdzie nie gasić od razu silnika, pozwól popracować autu tą minutkę, i wszystko będzie okej - Zaoszczędzisz w ten sposób na żywotności sprężarki.

Co do tego Passata auto godne uwagi, na pierwszy rzut oka po zdjęciach nie stwierdzam żeby był po wypadkowy i tak dalej lecz wiadomo jak to jest, na zdjęciach może być to trudno zauważalne. Radził bym Ci wybrać się obejrzeć to auto, na sam poczatek sprawdzić czy nie jest kradzione na pobliskim komisariacie policji, drugorzędna sprawa to udanie się na niezależną stacje diagnostyczną jeśli się na tym nie znasz żeby sprawdzili stan pojazdu, i możesz dla swojego spokoju zbadać grubość powłoki lakierniczej co powinno rozwiać wszelkie wątpliwości co do historii wypadkowości tego auta.

Przebieg 190 000km? Na moje oko delikatnie kręcony, jeśli prawdą jest że osobnik regularnie użytkuje auto w Niemczech raczej pokonuje tam większe przebiegi, wszystko da się ustalić.
Co do tych wymienionch rzeczy - Dobrze jak by właściciel posiadał na te "wymienione" rzeczy jakiś paragon, fakturę czy co kolwiek potwierdzającego że taka wymiana miała w ogóle miejsce.

Od siebie moge Ci jedynie jeszcze polecić:

Skoda Octavia [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Sam od niedawna stałem się posiadaczem Skody Octavi RS i poczyna sobie całkiem całkiem :).

Ewentualnie można jeszcze rozważyć sprowadzenie auta z Niemiec :)
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

15 Gru 2012, 14:59

Variot napisał(a):Jak to jest z Tym BMW i silnikiem Diesel ponieważ SŁYSZAŁEM [ nie wykluczam ze to mogła być pomyłka ] że e46 w dieslu ma bardzo słabe silniki i może to być zły wybór

Zależy co rozumiesz, przez słowa słaby silnik. Jeśli chodzi Ci 320d, to faktycznie porównując np. do 330d, oprócz trochę mniejszego spalania, wszystko na korzyść tego mocniejszego.
Normalnie doradzałbym Ci 3.0d, ale przy tym budżecie nie ma szans. Pisałeś o odpaleniu, dlatego zaproponuję Ci benzynę ;). E46 318i lub 320i.
Ile to pali ? 318 powinieneś się zmieścić w 9-tce, natomiast 320-stką około 10l.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Rok produkcji: 2005

17 Gru 2012, 10:40

Bardziej miałem na myśli to że silniki te są bardzo trefne i się psują .
a jak z awaryjnością BMW w benzynce :) ?
możesz się jakoś na ten temat wypowiedzieć ?
tak jak zaznaczyłem nie chciałbym kupić bubla z którym będę musiał latać po mechanikach i wydawać fortune bo zwyczajnie mnie na to nie stać :( .
Variot
Nowicjusz

28 Gru 2012, 18:24

Silniki bezawaryjne w zasadzie, wiadomo bolączką są vanosy...
Sypią się przepływomierze i krokowce. Ewentualnie trochę zwiększony apetyt na olej.
Ale mimo wszystko warto :ok: .
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Rok produkcji: 2005

05 Sty 2013, 14:17

po wielu debatach poszukiwaniach i rozmyślaniach i przemyśleniu a utrzymanie czego mnie stać zakupilem Volkswagena Passata B5 Przez liftem . może kiedyś kupie moje wymarzone E46 :D a póki co dziękuje wszystkim bardzo za odpowiedzi i starania ! :)
Variot
Nowicjusz