Nowy samochód do 50 000 zł.

14 Maj 2011, 18:51

Szukam nowego samochodu w cenie do 50 000 zł. Najbardziej podoba mi się Opel Astra III. Czy warto kupić ten samochód. Może coś innego?
xenion
Nowicjusz

Miejscowość: W-wa

14 Maj 2011, 19:27

A może Cruze?
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

14 Maj 2011, 19:45

Tylko czy za 50 tyś kupię Cruze'a?
xenion
Nowicjusz

Miejscowość: W-wa

14 Maj 2011, 21:17

Na Cruze potrzebowałbyś z 4, przy dobrych wiatrach 3 tysiące więcej. W tej kwocie to z kompaktów wyrwiesz dynamicznego Fiata Bravo z silnikiem T-Jet 120KM, nieźle wyposażonego Hyundaia i30, odchodzącego Forda Focusa. A z sedanów udałoby Ci się wyrwać Skode Octavię.
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

14 Maj 2011, 22:25

Octavia II Tour 1.6, teraz Skoda daje LPG gratis i za ~45tys. zł masz spory kompakt z kilmatyzacją i niskimi kosztami eksploatacji.
Focusa 2 też można dostać w naprawdę dobrej cenie w tej chwili.
Obie propozycje moim ciekawsze niż Astra classic.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Maj 2011, 09:09

Jasiek90 napisał(a):Focusa 2 też można dostać w naprawdę dobrej cenie w tej chwili.

Ostatnio bawiłem się konfiguratorem na stronie Forda i za Focusa z 2.0 TDCI cena rozpoczynała się od 80 tys. zł.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Maj 2011, 09:29

I co z tego wynika? bo nie rozumiem co ma Focus III z największym dieslem do aut za 50tys. zł.
Kilka przykładowych ofert dealerów:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Pewnie da się coś jeszcze ugrać bo nowy model na rynku jest już od jakiegoś czasu.
Poza tym cennik Forda a rzeczywistość tak samo mija się z rzeczywistością jak cennik Citroena lub Skody/Seata :wink:
Jasiek90
Stały forumowicz

15 Maj 2011, 15:59

Jasiek90 napisał(a):Octavia II Tour 1.6, teraz Skoda daje LPG gratis i za ~45tys. zł masz spory kompakt z kilmatyzacją i niskimi kosztami eksploatacji.
Focusa 2 też można dostać w naprawdę dobrej cenie w tej chwili.
Obie propozycje moim ciekawsze niż Astra classic.

octavia 2 tour zaczyna sie od 51 tyś
jest to wersja bez elektrycznych czyb, bez poduszek powietrznych, bez klimy, bez radia bez ALARMu bez niczego.

jakiejkolwiek senwosne wypozazenie podnosi cene do MIN 60tyś.

wiem bo dzwonilem do salonow w warszawie i rozmawialem z w zeszlym tygodniu.
cennik na stronie również nie kłamie.
outpt
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

15 Maj 2011, 16:13

Konfigurowałeś sobie chyba Octavię II FL a nie Toura który zaczyna się od 43tys. zł i ma instalacje gazową gratis.
Spójrz na skoda.pl
Mi tam za Toura 1.6 + LPG z klimą wychodzi 52tys. zł a to przecież Skoda więc spokojnie da się zbić do 50tys. zł.
Poza tym cytuje pewnego redaktora z Krakowa "Poza tym nawet nie masz pojęcia ile jest chętnych na takie auto, jeśli z silnikiem 1.6 LPG i z pakietem z klimatyzacją jesteśmy w stanie kupić takie auto za ok. 45k."
Trochę się zagalopował ale 1.4 + LPG z klimą za 45tys. zł jest spokojnie do wyrwania.
skoro w Warszawie liczą sobie znacznie więcej niż goła cena importera bez żadnych rabatów to trzeba zmienić salon.
Napisz do danielcia na OCP, zazwyczaj przez niego można wyrwać największe upusty na Skode.
Jasiek90
Stały forumowicz

15 Maj 2011, 17:04

10% rabat od ceny katalogowej, to wszedzie sie dostaje na starcie, jak sa jakeis inne rabaty czy dodatkowe wyposazenie w jakis promocjach/pakietach, to na wiecej jak 10% nie ma co liczyc, ale zwykle to 15% da sie wymarudzic spokojnie, albo jakies wyposazenie dorzuca zamiast dac rabat wiekszy.
Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI

15 Maj 2011, 17:11

Dokładnie, dlatego piszę, że 50tys. zł za Octavię 2 tour 1.6 z klimą i LPG to cena jak najbardziej realna.
Rabat w tym przypadku wyniósł by niecałe 4%.
A wiem po znajomych i swoich wizytach u Skody, że akurat ta marka bardzo chętnie daje rabaty więc nie problem zejść niżej jeśli ktoś chce się targować.
Jasiek90
Stały forumowicz

15 Maj 2011, 17:14

Znajomy kupił nową Octavie jakoś pod koniec ubiegłego roku za czterdzieści parę tys. z prawie kompletnym wyposażeniem . Dodam że silnik 1.6 + gaz
william91
Nowicjusz

Miejscowość: BP
Auto: BMW 520 150KM

16 Maj 2011, 14:25

fakt, ale ja pisałem o wersji Kombi.
Skoda jest bardzo mała w środku - ja mam 183 wzrostu i jak wsiadłem do Octavii po jeździe peugeotem 206 to... nie poczułem wielkiej różnicy. z tyłu jest jeszcze gorzej - pasażerowie kolanami nie pomachają, tym bardziej jak się kierowca odsunie żeby mu było wygodniej.

poza tanią eksploatacją i dość niskimi kosztami spalania Skoda nie oferuje za wiele - w pakiecie do 50 tyś nie będzie nawet kurtyn powietrznych co u konkurencji jest standardem, a zmienia wiele w kwestii bezpieczeństwa. nie ma też radia - to już kpina. alarm dokupowac specjalnie ? druga kpina. plus biały, niemetalizowany lakier, bo każdy inny sensowny to dodatkowe... 2 tyś. żart.

owszem, konkurencja ma o wiele droższe auta z klasy średniej - ale - oferują tez dużo więcej a dodanie z łaski zimówek to żadne wielkie halo, to powinien być w ogóle standard.
outpt
Nowicjusz

16 Maj 2011, 14:32

To znajdz mi duzy samochod za ponizej 50k zl... z Renault masz Megane, ktore jest male, z Citronena 307, tez maly, Ford to Focus, tez maly, Opel to Astra, tez mala...

Za 50k zl Octavia 1.6 + gaz akuat dosc sensowanie sie prezentuje... cene troche utna w salonie lub dadza jakeis tam wyposazenie i nie bedzie az taka gola. Cena/wielkosc to Fiat moze wypasc tylko lepiej jak mowimy o markach europejskich, na pewno nie Focus czy Astra.

Najlepiej by bylo szukac cos z rocznika 2010, ale w maju to juz troche za pozno.
Czimi
Stały forumowicz

Auto: W210 220 CDI

16 Maj 2011, 14:40

tyż prawda.

jedna uwaga - na mój telefon i pytanie o rocznik 2010 usłyszałem śmiech - zostały już tylko roczniki 2011 więc nie wiem czy cenniki skody są aktualne w kwestii ofert - w roku 2011 był FL więc dobrze byłoby zadzwonić do salonu i się upewnić że w ogóle te auta jeszcze są.

a do 50tyś znajdzie się spokojnie większe auto - oczywiście używane, ale też z polski z pierwszej ręki i niekoniecznie poflotowe.
outpt
Nowicjusz